Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
15.05.2019 | Af: DEBAT-INDLÆG

Sådan samarbejder Louise fra FOA og Bjarne L.

Louise Krüger Nielsen, formand FOA Frederikshavn.
Louise Krüger Nielsen, formand FOA, Frederikshavn, og folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) har skrevet dette indlæg:

 

Hvordan laver man politik - og kan organisationerne og folketingspolitikere godt finde ud af at arbejde sammen? Svaret er ja, og et godt eksempel på det, er de mange private plejefirmakonkurser, som har hærget især Nordjylland.

Det har været en stor udfordring ikke blot for kommunerne, men også de ansatte. Borgerne er visiteret til hjælp af kommunen og dermed har de også en såkaldt forsyningspligt, selv om opgaven udføres af et privat firma.

Men hvis pengekassen er tom i det private firma, så kommer der jo ingen hjemmehjælp, og det duer jo ikke. Kommunen kan ikke bare lige overtage de ansatte fra det private firma, for så vil Lønmodtagernes Garantifond sige, at der er tale om en virksomhedsoverdragelse. Og så vil kommunen og skatteborgerne jo komme til at betale de penge, som de private skylder deres ansatte.

Derfor fremsatte beskæftigelsesministeren et lovforslag, der skulle løse problemerne, og ved første behandling sagde faktisk alle partierne ja til ministerens forslag. Men det gode samarbejde, jeg (altså Bjarne) altid har haft med FOA, resulterede altså i, at vi kunne se, at forslaget var ganske utilstrækkeligt, hvilket notater fra både FOA og LO kunne dokumentere. Derfor indkaldte jeg straks ministeren i samråd, og han lovede at forbedre forslaget.

Det var især bekymringen for, at de tidligere medarbejdere ville være brændemærkede, således at kommunen ikke turde ansætte disse folk, fordi de kom til at hænge på regningen. Et andet problem var, at lovforslaget ikke var gældende, hvis det enkelte medlem havde taget kontakt til FOA for at få hjælp til deres sag.

Lovforslaget gjorde det ikke muligt, at de ansatte af den årsag, ikke var omfattet af de ny konkursregler, og efterfølgende kunne de vente lang tid, både på at få deres penge og være fritstillet til at kunne søge arbejde på ny. Sager efterfølgende er heldigvis endte godt, netop fordi det tætte samarbejde, der er mellem en fagforening og den lokale folketingsmand, gjorde vejen til den rigtige løsning, betydelig kortere.

Men der er stadig meget, vi kan gøre sammen, hvor vi har fælles interesser. Det er en kendt sag, at social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter løber rigtigt stærkt. At der er flere børn end anbefalet pr. voksen i daginstitutionerne og derfor handler det selvfølgelig om, at kommunerne får de penge, der skal til. Men ikke bare for at sikre en ordentlig velfærd, men også for at sikre de ansattes trivsel og arbejdsmiljø. At de har den tid der skal til, for at kunne udføre deres arbejde på et fagligt højt niveau. At gøre det attraktivt at arbejde på området - samt ikke mindst, at sørge for, at der kommer nye unge mennesker ind i faget. Det er heldigvis brancher, hvor der vil være rigtig meget brug for varme hænder - ja, og endda flere hænder, fordi der kommer flere ældre i tiden, der kommer.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Privat

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close