Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
03.12.2019 | Af: Michael Frederiksen

Tordenskioldsdage flyttes til juni med gratis entre

Tordenskioldsdage 2020 byder på et gensyn med Bohus Elfsborgs Caroliner fra Göteborg.
Den 23. udgave af Tordenskioldsdage i Frederikshavn flyttes fra august til juni, og der bliver fri entré til den historiske festival i 2020.

 

Tordenskioldsdage afvikles næste år fredag 26. og lørdag 27. juni. Dermed droppes søndagen.

- Ved etablering af det historiske lejrområde, som blandt andet skabes gennem deltagelse af frivillige udenlandske historiske grupper, har vi en udfordring, når deres dele af lejren nedtages, fordi de skal rejse hjem med færgerne søndag formiddag. Derfor bliver søndagen ramt af sådan en slags "opløsning". Det vil vi undgå, forklarer direktør Jan Michael Madsen, Fonden Tordenskiold.

De seneste år har der været en entre på 75 kroner. Næste år bliver det gratis at komme til Tordenskioldsdage.

- Når en begivenhed som Tordenskioldsdage rammes af kuling og regn, er det ikke afgørende, om entre koster 75 kroner eller er gratis. Tordenskioldsdages publikum beslutter sig på dagen. Vi går en helt ny vej med princippet om fri entre og vil samarbejde langt mere med byens næringsliv, når det gælder at skabe oplevelser for vores turister og gæster, siger Jan Michael Madsen.

Tordenskioldsdage 2020 bliver først og fremmest en begivenhed, der markerer to væsentlige hændelser i 1720. 3. juli afsluttes Store Nordiske Krig, og der underskrives en fredsaftale. Fred i Norden. Kort efter dør Tordenskiold i en duel i Gleidingen i Tyskland.

- Med helt nye aktiviteter i bybilledet, som markerer disse hændelser, vil vi anlægge en strategi, som ikke skal spekulere i, om byens publikum oplever de historiske aktiviteter ved Krudttårnet eller på byens torve med mere. Det er i princippet en måde at vejrsikre Tordenskioldsdage på, samtidig med at vi sætter den historiske formidling/fortælling forrest, forklarer Jan Michael Madsen, som i alle 23 år har haft ansvaret for afviklingen af den historiske festival i Frederikshavn.

Tordenskiolds død gav efterfølgende i flere hundrede år grobund for tanker om en konspiration. I mange historiebøger har man kunnet læse, at hans bisættelse, som foregik om natten i Holmens Kirke, var et udtryk for, at kongen havde ham i unåde, fordi Tordenskiold havde begået en skamfuld handling ved at deltage i en duel, som på tidspunktet var strengt forbudt. Det er dog ikke situationen. Tordenskiold blev begravet på den allermest anerkendende måde, kongen kunne. Kun adelige havde retten til at modtage nattebisættelser.

- Vi arbejder med idéen om at lave et fantastisk natteoptog i Frederikshavn og ved hjælp af masser af levende ild, lanterner og trommer at skabe en smuk markering af 300-året for søheltens død, oplyser Jan Michael Madsen.

Dette optog betyder også et comeback til heste i Tordenskioldsdage. Der har fra mange sider været udtrykt et stort ønske om gensyn med de fantastiske Bohus Elfsborgs Caroliner fra Göteborg. Ud over at medvirke i natteoptoget, vil hestene også kunne opleves på andre tidspunkter i midtbyen.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close