Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
07.05.2012 | Af: Leif Jensen

Jens Gram og co. skal igen op mod stærke Brøndby

Jens Gram håber, han bliver klar til revanchekampen 19. maj.
"Ja, det er der jo nogen, der siger". Svaret kommer prompte, idet jeg skal have aftalt dette interview og kommer til min kommentar med, at han jo var helten af dem alle og derfor den ideelle person at få fat i.


 

Den nordjyske beskedenhed er ikke til at tage fejl af, og når nu man kommer helt oppe fra toppen af Danmark, ja, så skruer man bestemt ikke ekstra op for de store armbevægelser. Det er nu 25 år siden, at Jens Gram blev udråbt som fantom-målmanden fra Skagen og landede på samtlige avisforsider efter bedriften mod de blå/gule fra Vestegnen ovre i det københavnske.

Der blev han med ét verdensberømt i vort gamle land, da han og resten af holdet stod for det, der med rette kan kaldes for den største sensation i dansk fodbold. Vi skriver skærtorsdag 1987. Stedet er Brøndby Stadion, hvor Danmarks nordligste klub kom på besøg på denne dag midt i april. Her var der virkeligt tale om Davids kamp mod Goliat i landspokalturneringen i fodbold. Dengang blev Brøndby ført an af navne som Schmeichel, Vilfort, Faxe, Lars Olsen og Kent Nielsen. Træneren var Ebbe Skovdahl og holdet lå i toppen af det, der dengang hed 1. division, mens Skagen lå i Jyllandsserien.

Men da kampen var slut, var resultatet 7-6 til Skagen. Efter 1-1 i den ordinære spilletid og 2-2 efter forlængningen, så gik man ud i straffespark, og her blev Skagens målmand, Jens Gram, den altafgørende faktor. I flot stil tog han både John ”Faxe” Jensen og Ole Madsens forsøg fra 11-meter pletten.

- Min force i målet er den hurtige reaktionsevne. Hvis man ser videoen af det, så er der mange her bagefter, der siger til mig, at jeg ikke gør noget ved de andre forsøg. Men det er min reaktion. Når de er helt umulige, så er der jo ikke noget at gå efter, og derfor forsøger jeg ikke noget.

- Men Faxes skud, det er et dårligt skud. Den ligger halvanden meter fra mig langs jorden. Den anden tager jeg helt ude ved stolpen. Den ligger i den rigtige højde, så det er sådan en dejlig tv-redning, fortæller Jens og griner.

- Jeg kan se, hvor han skyder. Han er ikke en af de faste, der normalt spiller, og han er tydeligvis meget nervøs. Så den tager jeg, og jeg tænker ikke rigtigt over det, så jeg rækker bare armene i vejret, og så kommer flokken af de andre ellers løbende hen imod mig. Det er jo det fedeste i verden, fortæller fantom-målmanden og lyser op i et stort smil.

Vi sidder hjemme hos Jens Gram og nyder aftensolen på terrassen i Skagen. Tankerne er tilbage til Brøndby-kampen, som de fleste fodboldfanatikere med lidt år på bagen husker. Det er kampen, der altid bliver hevet frem, når nu man snakker om, at alting kan ske i fodbold, så længe bolden er rund.

Men det var rent faktisk sådan, at inden kampen mod Brøndby, der havde Skagen besejret B1903, der også var et 1. divisionshold. Den kamp røg også ud i straffespark, og der blev Jens Gram også den store i forhold til Palle ”Plankeværk” Petersen, der stod i målet hos ”3´erne”. 0-0 i den ordinære kamp og 4-3 til skagbo´erne efter straffespark, hvor Jens igen får fingrene i det ene af forsøgene, mens et andet ryger ved siden af målet.

- Vi havde snakket i optakten til begge kampe, at det eneste vi ikke skulle gøre var at pakke os. Vi skulle gå ud og spille kampen. Vi skulle nok blive trykket derned, hvor vi skulle være. Det var vi helt sikre på. Men da vi havde slået B1903 og trak Brøndby, der sagde vi bare: ”Lad os holde det under to-cifrede” og så har vi fået en oplevelse ud af det. Det var jo holdet, fortæller Jens med klar hentydning til, at Brøndby-holdet dengang udgjorde det halve af landsholdet.

- Men det var kampe, hvor vi tænkte, at nu går vi ud og spiller kampen og så må vi se, hvad der kommer. Jeg var jo så samtidig så heldig, at jeg med 14 dages mellemrum spillede mit liv kamps to gange. Det var en drøm og så mod sådan en modstand. Det var helt forrygende.

Der er altså nu gået 25 år og derfor er scenen sat til en jubilæumskamp på Skagen Stadion 19. maj klokken 15:00. Det er de gamle drenge fra Skagen, der skal op mod de gamle drenge fra Brøndby, der netop har vundet DM i old boys-fodbold.

- De er altså i snit 6-8 år yngre end os, og det er meget, når man kommer op i min alder, griner Jens, der glæder sig meget til denne oplevelse og et gensyn med historiens vingesus.

Der gik ellers et chok gennem målmanden og de andre fra holdet på toppen. Jens Gram skulle under træningen netop lige tage et straffespark og bolden rammer ham så uheldigt, at han nu sidder med et varmt viskestykke henover sit hevede håndled.

- Jeg har ikke været ved lægen. Jeg ved jo, hvad det er og gør alt for at blive klar. Jeg har prøvet det før og ved, hvordan jeg skal behandle sådan en skade her. Vi har en reserve klar, men jeg vil selvfølgelig meget gerne selv spille hele kampen.

Vi krydser fingre herfra. Fantom-målmanden skal være klar til kampen og endnu et opgør mod Brøndby.

Vi har lånt Jens Grams scrapbog fra de mange år med fodbolden og dykker ned i historierne om Brøndby-kampen. Dermed kan du i de næste par dage læse mere om netop den kamp og tiden derefter, fortalt af målmanden selv.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Leif Jensen

 

Kommentarer

Del denne artikel

16-05 - Har brækket hånden og går glip af B...

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close