Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
09.11.2017 | Af: Kanal Frederikshavn

Arena Nord lægger gulv til landets største valgmøde

Over 700 elever deltog i Ungevalg 2013. Her blev det til en klar borgerlig sejr. Se resultatet i bunden af artiklen.
Danmarks måske største valgmøde op til kommunalvalget tirsdag 21. november finder sted fredag i Arena Nord i Frederikshavn. 1.240 elever fra 8., 9. og 10. klasse fra 13 skoler i Frederikshavn Kommune er tilmeldt Ungevalg 2017.

 

Frederikshavn Kommunes Ungdomsskole er arrangør i samarbejde med Frederikshavn Ungdoms Fællesråd.

Alle de opstillede partier til kommunalvalget i Frederikshavn Kommune deltager. Det bliver ikke bare et stort valgmøde - det bliver også det første valgresultat, når de unge efter debatten afgiver deres stemme til prøvevalget

Formålet med Ungevalget er at udvikle elevernes interesse for samfundsdebatten og samtidig give dem forståelse for demokratiets vilkår. Klasserne har på forhånd arbejdet med kommunalpolitik- og valg i samfundsfag, og har forberedt spørgsmål til det politiske panel:

- Med Ungevalget vil vi åbne elevernes øjne for, hvordan den demokratiske proces hænger sammen, og at de selv har en mulighed for at påvirke den med deres aktive indsats. Det er skolens opgave at forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Og det mener vi, at Ungevalget bidrager til, siger Viviann Skjold Henriksen, ungdomsskoleinspektør, Frederikshavn Kommune.

Resultat efter Ungevalg
Til arrangementet deltager alle de partier, der er repræsenteret i kommunalvalgkampen i Frederikshavn Kommune. Politikerne har på forhånd fået emner, som de unge har en særlig interesse i. De handler blandt andet om aktuelle udfordringer som, hvordan politikerne skabe godt ungeliv i kommunen. Og hvad de vil gøre for, at de unge bliver boende eller vender tilbage efter endt uddannelse. Efter paneldebatten skal de unge afgive deres partipolitiske stemme. Det kommer til at foregå via deres mobiltelefoner, og resultatet kan partierne bruge som indikation på de unges opfattelse af politik i øjeblikket:

- Det bliver naturligvis spændende at se resultatet. Det kan jo være under indflydelse af, hvad der bliver sagt og givet af konkrete løfter i debatten. Vi håber også, at det kan være en øjenåbner for dem, der måske overvejer at involvere sig mere i forhold til kommunalpolitik, siger Viviann Skjold Henriksen.

Debatten begynder kl. 10.30 og varer til kl. 12.30. Paneldebatten afsluttes med, at eleverne stemmer på deres mobil. Resultatet præsenteres umiddelbart efter.

Paneldeltagere:
A Socialdemokraterne: Anders Brandt Sørensen
C Det Konservative Folkeparti: Thomas S. Jensen
D Nye Borgerlige: Birthe Rugholm
F Socialistisk Folkeparti: Christina Lykke Eriksen
I Liberal Alliance: Allan Salih
K Kristendemokraterne: Elisabeth Sørensen
O Dansk Folkeparti: Kaspar Lau
V Venstre: Anders Broholm
Ø Enhedslisten: Ida Skov
Å Alternativet: Mark Jewkes

______________

Valgresultatet Ungevalg 2013 - 441 afgivne stemmer:

Venstre: 43 procent

Liberal Alliance: 18 procent

Radikale Venstre: 17 procent

Socialdemokraterne: 9 procent

Dansk Folkeparti: 5 procent

Forenede Demokrater: 4 procent

Enhedslisten: 3 procent

Det Konservative Folkeparti: 1 procent

 

BillederTilføj billede


FOTO: Simon Bang

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close