Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
18.05.2017 | Af: Hasse Boe

Bedre liv til Brian og andre med dårlig nyre

Brian Gaardbo og Helle Bach tjekker cykel-udstyret. Foto: Hasse Boe
Bedre blodomløb, højere humør og stærkere fysik er de foreløbige positive resultater for 45-årige Brian Gaardbo fra Frederikshavn efter et års træning på sengecykel i dialyseafsnittet på Regionshospital Nordjylland i Hjørring. 

 

Brian er den første dialysepatient, som tog de nye typer kondicykler i brug. Nu er han også den første med cykling synkroniseret med moderne audio-visuelt udstyr på storskærm, hvor den seje frederikshavner på sin tv-skærm følger sin valgte 8 km cykelrute i Central Park i New York, mens han tramper løs.

Brian Gaardbo, som i øvrigt er fætter til TV2 News-studievært Jens Gaardbo, har haft sit eget rengøringsfirma, men fik en nyretransplantation for 18 år siden og måtte drosle jobbet ned for godt tre år siden, da dialysebehandlinger blev nødvendige. Dialyse-behandling er til personer med kronisk nyresvigt og foregår på en dialyseafdeling. Her tilkobles patienten en dialysemaskine, der renser blodet. Dialyse varer op mod fire timer og foretages 3-4 gange om ugen. I stedet for at sove valgte Brian Gaardbo at styrke sin fysik i samarbejde med souschef på dialyseafsnittet, Helle Bach.

- Dialysebehandling med sengecykel samtidig giver mig mere livsglæde, gå-på-mod og energi. Og nu hvor min 8 km cykelrute i Central Park samtidig er synlig på den nye storskærm med mulighed for delresultater og musisk underholdning, ja, så er sure dialysebehandlinger forvandlet til en sand fornøjelse, siger Brian Gaardbo med et optimistisk smil til sin sygeplejerske.

Helle Bach er lige så fornøjet over udsigten til, at den 45-årige frederikshavner og de øvrige dialysepatienter på Regionshospitalet i Hjørring får mere livskvalitet via det private og offentlige samarbejdskoncept Team Dialyse i Hjørring, som åbnes officielt 9. juni af en række regionale politikere, personalet, patienterne og sponsorer i samarbejde med projektgruppen Team Dialyse, som Helle Bach deltager i.

Team Dialyse konceptet budgetterer med et beløb omkring en halv mio. kr., som dækker omsætning, installation og licens af 16 såkaldte A-stationer bestående af sengecykel, 40 tommer fladskærm, opkobling via tablets til virtuelt, web-baseret cykelmiljø og fælles infoskærme. Derudover etableres seks såkaldte B-stationer, der via fladskærm opkobles til musik, filmstreaming og f.eks. lydbøger til dialyse patienter, som ikke kan eller vil deltage i cykelprojektet.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Hasse Boe

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close