Gå til hoved-indhold
11. oktober 2019 - kl. 20.10

Besparelser på social-området bør rulles tilbage

  • 1 af 4
    FOTO: Privat
  • 2 af 4
    Kasper Lau (DF) vil have 10,7 millioner kroner rullet tilbage til det sociale område.
  • 3 af 4
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 4 af 4
    FOTO: Presse
Af: Marcus Linkhorst

Fredag aften var byrødderne i Frederikshavn Kommune samlet til 1. behandling af Budget 2020. Der var ikke den helt store debat i byrådssalen, men alle partier fremlagde deres visioner og håb for næste års budget. Særligt DF'eren Kasper Laus udmelding om besparelser, der skal rulles tilbage, vakte opsigt. 

Borgmester Birgit S. Hansen (S) indledte dagens møde og fortalte lidt om Socialdemokratiets plan og visioner for næste års budget.

Torsdag vedtog Hjørring Kommune, med borgmester Arne Boelt (S) i spidsen, at skatten i Hjørring Kommune skal stige med 0,2 procent. Birgit S. Hansen har før afslået, at en skattestigning vil komme på tale i Frederikshavn Kommune, og igen i aften slog hun fast, at det ikke kommer til at ske.

To udvalg i Frederikshavn Kommune er i problemer. Arbejdsmarkedsudvalget samt Børne- og Ungdomsudvalget mangler henholdsvis 40 og 10 millioner kroner.

Særligt erhvervet appellerede Birgit S. Hansen til, der vil have flere i arbejde.

- Kan I hjælpe os, erhverv?, spurgte Birgit S. Hansen.

Efter borgmesterens indleding fik 1. viceborgmester og grupeformand Bjarne Kvist (S) ordet. Han gik mere i dybden med Socialdemokratiets politik op til budgetforhandlingerne. Som det allerede har været ude, så vil Socialdemokratiet droppe den rullende skolestart. Det fastslog Bjarne Kvist igen på aftenens møde. Udover at droppe den rullende skolestart vil de blandt andet afsætte midler til Distriktsudvalget, så de små landsbyer kan skabe aktivitet. Så vil de have penge til at få gjort Sæby Havn færdigt. Det var nogle af de punkter, som Bjarne Kvist fremlagde. Han fastslog til sidst, at Socialdemokratiet sagtens kan lave deres eget budget, men partiet vil gå efter et bredt forlig, da han mener, at det er det bedste for alle parter.

Den mest opsigtsvækkende udmelding kom fra Kasper Lau fra DF. Han vil have 10,7 millioner kroner tilbage til det sociale område, blandt andet bosteder til handicappede og plejehjemmene. Han sagde selv, at det er svært at ønske, men han og DF vil have rullet de 10,7 millioner tilbage til området. Han snakkede også om hjemmehjælpen, hvor 36 procent mener, at der ikke er nok tid. Og hele 64 procent mener, at køretiden fra de ældre ikke er gode.

Næste taler var Venstres nyvalgte gruppeformand og borgmesterkandidat, Mette Hardam, som på dette møde for første gang stod i spidsen for Venstre. Partiet mener at arbejdsmarkedsområdet skal samtænkes med Erhvervshus Nord. Hun kom også ind på folkeskolen, som hun mener, skal have flere midler og mere selvbestemmelse. Slutteligt fik hun sagt, at de går ind til forhandlingerne med et åbent sind.

Næste taler var Ida Skov (EL). Hun vil have udligningsreformen tilbage, så borgere kan sikres basal velfærd. Der er ifølge Enhedslisten ikke pædagoger nok og nok hjælp til de ældre. Et af de helt store politiske emner, hun hev op, var klimaet. Ida Skov mener, det skal kunne ses, at klimaet bliver sat på dagsordenen - også i Frederikshavn Kommune. Hun vil ligesom Mette Hardam også have fokus på folkeskolen. Det skal ske ved, at hun vil have indført to-lærer-timer i folkeskolen. Hun ville også indføre en række tiltag på velfærden, der blandt andet omfatter et kommunalt køkken til de ældre, der ikke selv kan lave mad.

SF’s Christina Lykke takkede Danmark for at vælge en ny regering. Som et rødt parti vil Christina Lykke også have flere penge til velfærden. Det består blandt andet i, at der ikke skal spares på dagtilbud. Så mener hun og SF også, at der i Frederikshavn Kommune skal komme et løft til unge, der ikke er uddannelsesparate. Som det eneste parti i byrådssalen kom Christina Lykke med et nyt forslag. De vil lave nogle små puljer, så man kan forsøge noget. Hun nævner blandt andet til Kanal Frederikshavn, at man ikke får penge pr. elev i 10. klasse. Hun tror derfor, at det vil have en effekt på de unge ikke-uddannelsesparate, hvis de fik flere penge til eksempelvis inklusionstiltag.

Peter Nielsen (C) var den sidste til at få ordet. Han opfordrede byrådet til at være realistiske. Han tænkte særligt på Enhedslistens Ida Skov, der mener, at besparelserne skal stoppes.

Slutteligt fik Birgit S. Hansen igen ordet.

- Det kommer til at tage tid, men det kommer ikke til at tage flere uger, lovede hun.

Officielt skal budgettet for år 2020 vedtages 4. november. Men mon ikke, at der kommer et uofficielt forlig mellem partierne inden. Budgetforliget skal afleveres til Økonomi- og Inderigsministeriet 5. november kl. 12.00.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...