Gå til hoved-indhold
08. februar 2019 - kl. 00.02

Bipolar-dagen markeres af SIND i Frederikshavn

  • 1 af 2
    FOTO: Presse
  • 2 af 2
    I sit foredrag fortæller Peter Hagelund, hvordan det er at leve med en alvorlig psykisk sygdom på både godt og ondt.
Af: Michael Frederiksen

SIND Frederikshavn holder for første gang et arrangement i forbindelse med den internationale Bipolar-dag, der hvert år falder på Vincent van Goghs fødselsdag 30. marts.

Vincent van Gogh var diagnosticeret med bipolar-lidelse, og mange kender historien om det afskårne øre og hans tragiske selvmord.

SIND’s arrangement 4. april på Scandic The Reef består af to foredragsholdere - begge passer perfekt til netop Bipolar-dagen. Køb billet her.

Publikum vil denne aften kunne afspejle sig i netop Vincent van Gogh gennem hans kunstneriske og psykiske relationer. Først kommer Peter Hagelund, som sidste år var hovedpersonen i DR-dokumentarserien "Jeg savner min sygdom". Efter Peter Hagelunds spændende foredrag indtager Leif Sylvester scenen, og han har hans gode ven og musiker Jamo med på guitar.

Man har en bipolar-lidelse, når man har en blanding af maniske episoder med stor energi og depressive episoder med nedtrykthed. Det hed tidligere manio-depressiv sygdom.

Bipolar-lidelse rammer tre-fire procent af befolkningen og optræder lige hyppigt hos kvinder og mænd. Det er en alvorlig lidelse.

I de maniske perioder kan man føle sig opstemt og lykkelig, men det kan let slå over i utålmodighed, irritation og vrede. Mange kommer i de maniske faser ofte til at gøre ting,
som de senere fortryder og skammer sig over.

I depressionen kan livet føles helt ubærligt, og 15-20 procent af de ramte begår selvmord.

I sit foredrag fortæller Peter Hagelund, hvordan det er at leve med en alvorlig psykisk sygdom på både godt og ondt. Han beretter personligt og nærværende om de svære emner som depression, angst, selvmordstanker, alkoholmisbrug, men også sine hypomanier.

Peter Hagelund er uddannet cand.mag i filmvidenskab fra Københavns Universitet og har instrueret flere kortfilm støttet af Det Danske Filminstitut. I dag arbejder han som tv-tilrettelægger og instruktør.

Leif Sylvesters foredrag, "Mit liv som Leif Sylvester", tager udgangspunkt i to digtsamlinger "Mig og de andre" og "Danmark og mig".

Han begynder med at tale om sin opvækst på Amager under krigen og i efterkrigstiden og de følelser og livssituationer, der fulgte med. Han fortæller om krigens rædsler, den armod der kom i efterkrigstiden, livets mangler, død, vores forhold til døden, og om man tør at leve livet efter al den kaos.

I foredraget vil du også opleve Leif Sylvesters fortælling om sin opvækst på "Lorteøen", de første spæde kys, ungdomskærlighed, voksenkærlighed, om den eneste ene, om at skrive sange og digte, fordi man ikke kan lade være, om livets valg, om tilfældighedernes spil, om at lyve, at være dødelig syg og lære at leve med det, om håb og glæde ved at være sammen med dem, man elsker. Helt kort fortalt vil du få et foredrag om livets vilkår.

Leif Sylvester er en kendt personlighed i SIND-regi, og da SIND havde 50 års jubilæum for nogle år siden, malede Leif Sylvester et billede til SIND. Billedet hænger mange steder rundt om i de danske hjem og på mange psykiatriske afdelinger. Billedet er også lavet som plakat, og der findes et begrænset
oplag tilbage af plakaten, som SIND tilbyder gæsterne, hvis de bliver medlem af SIND i forbindelse med foredraget.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...