Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
23.10.2016 | Af: Johan Rasmussen

Bisse begejstrede i Allan Olsens barndomsby

Allan Olsen og Else Marie Pade fandt vej til Maskinhallen, da De Fem Nye for fjerde gang slog dørene op til koncert.

 

De Fem Nye bød fredag aften på hele tre kunstnere. Hovednavnet Bisse havde bandet Den Fjerde Væg med som opvarmning på sin turné. Nordjyden Asbjørn Løvendahl var aftenens først artist som solisten Én Mand Stærk.

Aftenens håbefulde publikum var mødt talrigt op for at opleve hovednavnet Bisse, men publikum havde også andet godt i vente. Den første artist, Èn Mand Stærk, kun akkompagneret af sin guitar, gjorde en pæn figur med sin solooptræden og gjorde sit for at underholde publikum.

Èn Mand Stærk nåede vidt omkring i sine sange, der både omhandlede storpolitiske anliggender, grænsesøgende eksistens og en afdød elektronika-pioner.

Med sangen "Den Globale Saloon" tog Èn Mand Stærk fat om roden af samfundsdebatten og på sin egen måde sammenlignede den internationale politiske scene med en vaskeægte western-bar.

"Sjæl på flaske" opfordrede til at svømme ud, hvor man ikke kan bunde, prøve nogle grænser af og først der finde fast grund under fødderne.

Elektronika-pioneren Else Marie Pade var omdrejningspunkt for sangen "Havfrue", hvor Èn Mand Stærk fortolkede på Pades liv og hendes pionerånd inden for elektronika-musikken.
Asbjørn Løvendahl Mogstad, der går under kunstnernavnet Èn Mand Stærk, stammer fra Sæby og har i lang tid slået sine folder i Frederikshavn, men bor nu i København.

Talentudviklingsprojektet Lydkanten i Frederikshavn bragte tidligere i år Løvendahl eller Èn Mand Stærk tættere på musikken og gjorde ham mere sikker i det at indspille og skrive sange.

- Lydkanten var en uvurderlig oplevelse, som han selv formulerer det, men med sin medvirken i Sæby Big Band er det at optræde ikke nyt for Asbjørn Løvendahl.

Aftenens næste kunstner var kvartetten Den Fjerde Væg fra København, der med en tredje pladeudgivelse i ryggen var klar til at tage Maskinhallen med storm.

Undervejs skiftede bandet mellem en klassisk opstilling med guitar, bas og trommer og et rent elektronisk ensemble med alle fire bandmedlemmer på forskellige elektroniske instrumenter.
Den tredje pladeudgivelse "Jeg giver slip, hvis du giver slip", var stærkt repræsenteret blandt de spillede numre, der blandt andet talte "Er du helt klar nu?" og "Børn og fulde folk".
Da bandet efterfølgende skulle konkludere på deres optræden, havde de bemærket, at "publikum var et meget lyttende publikum", og de havde da også bedt folk om at rykke tættere på scenen.

Bandets første optræden i Frederikshavn var afledt af deres job som opvarmningsband for aftenens hovednavn Bisse.

Da Thorbjørn Radisch, bedre kendt som Bisse, træder på scenen, introducerer han sit band og sig selv med ordene "Er I klar til stand up comedy?", så var scenen sat for aftenens hovednavn. Med fem anmelderroste udgivelser inden for de seneste to år, var Bisse nu klar til at bevise sit værd for publikum i Maskinhallen. Med sin blanding af sang, råb og rap nåede Bisse vidt omkring med sin til tider storladne lyrik.

Aftenens første nummer fra Bisses side var "I dag går det ned", hvori han kommenterede på sin egen såvel som den generelle berømmelse med blandt andet linjen "masser af matches, bunker af likes, endeløse baner af lidt af hvert og alt for meget rock".

Koncerten bar præg af Bisses store lyriske talent, den bombastiske, til tider flamboyante optræden og et fremragende lysshow. Men blev det kunne også blive for vildt for Bisse, der undervejs stoppede op og lovede at stå stille under det efterfølgende nummer.

Bisse anerkendte også, at det ikke var hvilken som helst jysk provinsby, han spillede i, da han, alt imens han stemte sin guitar, spurgte, om bysbarnet Allan Olsen var til stede. Publikum opfattede straks referencen, og Bisse kvitterede med sin overvejelse om, hvordan Allan Olsen angiveligt er verdensmester i at fortælle anekdoter, mens han stemmer sin guitar.

Mens koncerten så småt lakkede mod enden, sang Bisse sine taksigelser ud, hvor hans band, publikum, hele Danmark og Europa blev inkluderet.

Da publikum havde klappet af, lovede Bisse at vende tilbage til Frederikshavn med 10 nye vinyler og sluttede aftenen af med det stærkt roste nummer "6 hjerter" fra den seneste udgivelse "Højlandet".

11. november gæster Tabú og Sekuoia Maskinhallen til efterårets afslutning på De Fem Nye.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Johan Rasmussen

FOTO: Johan Rasmussen

FOTO: Johan Rasmussen

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close