Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
24.04.2012 | Af: Else Marie Berner

BLOG: Bare de børn vil forsvinde ud i den blå luft

Else Marie Berner tirsdags-blogger på Kanal Frederikshavn: Jeg har netop været i København i forbindelse med min uddannelse som parterapeut. Emnet var parrelationer og familiestruktur i den moderne familie, med særlig fokus på stedmødre. En spændende problematik, da skilsmissetallene er høje.

 

Der blev særlig lagt vægt på stedmoderen, papmoderen, bonusmoderens rolle, eller hvad nu vi vælger at kalde hende. Eller rettere sagt fars nye kæreste. Det var en rigtig spændende undervisning, som gav stof til eftertanke.

Mange stedmødre har en masse forventninger til sig selv, ligeledes har omverdenen. Men hvad så, hvis de føler sig onde og forkerte? Onde og forkerte i forhold til den mand, man elsker overalt på jorden, og hans børn. Kvinderne føler og tænker: "Jeg burde elske de børn, og jeg elsker jo deres far. Hvorfor elsker jeg så ikke dem ligeså højt? Eller lige så højt som mine egne børn? Hvorfor tænker jeg nogle gange, at bare de vil forsvinde ud i den blå luft. Helt totalt fra jordens overflade. Så der kun er ham og mig tilbage."

Men det er ok ikke at elske hans børn. Det er helt normalt at tænke sådan. Mange tør bare ikke sige det og er bange for at blive fordømt. Men forvent ikke, at du automatisk elsker dem fra første dag. I har jo ikke valgt hinanden, men er sammen, fordi du har valgt børnenes far som kæreste.

Mange stedmødre vil også tænke: "Du har jo selv valgt det. Det er da dig, som er den voksne, og du må tage dig sammen."

Men du kan sagtens skabe en meningsfuld relation til dem alligevel. Direkte moderkærlighed skal de nok få fra deres biologiske mor. Vær en fortrolig mentor, voksenven eller rollemodel i stedet. Værn om jeres parforhold, for det er jeres kærlighed, som skal bestå.

Så JA – blod ER tykkere end vand. Der er ingen biologisk base, så relationen må opbygges på anden måde. Biologiske børn og forældre kan spejle sig i hinanden. Det kan stedforældre ikke, så i stedet for at se sig selv i barnet, ser hun moderen.

Bare lige for at slå fast, så ser det dog anderledes ud, når vi taler adoptivbørn og mødre. Der er der for det meste en moderbinding med det samme. Men det er et helt andet emne.

MAN KAN SE VERDEN PÅ FORSKELLIGE MÅDER, MEN DET ER SÅDAN, JEG SER DEN.

Else Marie Berner er kommende parterapeut og sexolog, bosat i Sæby sammen med manden Jan, som hun i efteråret fejrede sølvbryllup sammen med. Else Marie har noget på hjertet, som hun meget gerne deler ud af.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Helle Hornshøj

 

Kommentarer

Del denne artikel

05-06 -  Rejsningen lever sit eget liv - in...

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close