Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
12.06.2012 | Af: Else Marie Berner

Blog: Er der balance eller ubalance i forholdet?

Else Marie Berner: - Det er vigtigt at aftale nogle helt klare spilleregler.
Else Marie Berner blogger på Kanal Frederikshavn: Mange tror, man skal være enige om alle ting i et parforhold. Men for sulen da. Man kan jo ikke være enige om alle ting og se ens på det hele.

 

Når vi er nyforelskede, kan vi sagtens blive enige om det hele. Lige fra hvilken farve væggene skal have, puderne i sofaen, hvad vi skal have at spise, hvor mange børn vi skal have og ikke have osv. Og vi er rimeligt enige om, hvor det berømte skab skal stå.

Men når den første forelskelse har lagt sig, er det, problemerne tårner sig op. Særlig hvis vi ikke har fået aftalt nogle helt klare spilleregler. Spilleregler, som er svære at tale om, fordi vi er jo så susende enige om det hele i starten. Så hvem vil tro, eller kunne forestille sig, at vi nogensinde kunne blive uenige om noget som helst.

Og hvad med magten? Er der balance eller ubalance i forholdet? Ja, hvis magtforholdet er ligeligt fordelt fra starten i forholdet, vil forholdet sikkert holde i længere tid. Men hvis ikke det sker, vil parforholdet langsomt komme på gyngende grund. Med mindre en af os begynder at gøre opmærksom på ubalancen i forholdet og tager fat om problemet. Måske skal forventningsafstemningen tages op til revurdering. For vi forandrer jo også hele livet igennem. Heldigvis stagnerer vi ikke og går i stå. Og dog - det kan jo ske. Men så er det også vigtigt at vågne lidt op igen og blive mere bevidst om, hvor i livet vi lige er, og hvilken vej vi vil gå.

Så hvis vi ikke får fortalt og præciseret, og helst i starten af forholdet, hvor vigtigt det er fx. at komme ud at spise en gang om måneden, hvorhen ferien går hen, at få set den tv-serie, at få lov til at gå i byen med gutterne/veninderne, hvad vi skal spise og hvilken farve trøje vi helst vil købe, så vil det opfattes som en handling, der kan virke meget magtfuld.

For hvorfor nu pludselig det? Du plejer da at være ligeglad med, hvor vi tager på ferie, eller jeg bestemmer hvad vi skal se i tv, og du plejer da ikke gå i byen med vennerne. Og jeg har da altid købt dit tøj, og det har du da været glad nok for. MEN JA - måske har formidlingen, kontrakten eller modet bare ikke være præciseret godt nok. Så måske er det her, I skal begynde at indse hvem, der skal afgive lidt magt, eller hvad med et kompromis?

Den ene bestemmer hvert andet år, hvor I skal på ferie, og den anden det andet år. Måske skal I skiftes til at lave mad, og den, som laver maden, bestemmer, hvad menuen står på. Så er det jo ligeligt fordelt, og ingen kan klage over beslutninger, som hvis den ene var den kontrollerende og bestemmende hele tiden.

Så hvis man tror, man har retten og magten, så har man selv sat sig i førerpositionen og i chefstolen. Og hvad sker der med den anden part? Den anden part bliver arbejdstageren, makker ret, og modtager opgaver, som er bestået eller ikke bestået.

Hvis vi forestiller os, vores parforhold er en have. Så er det op til begge at få plantet haven i overensstemmelse, og begge har magten til at skabe vækst i haven, og vi bestemmer sammen, hvilke frugttræer, blomster og buske, som skal plantes. Hvis begge parter ikke orker at vise engagement, får vandet haven, får beskåret træer og buske, får slået græsset og gødet, vil haven langsomt gå ud. Eller hvis den ene part viser magten ved at bestemme, hvornår haven skal ordnes og hvordan. Og sådan er det også i forholdet. Hvis vi ikke begge prøver at få forholdet til at fungere, vil samlivet langsomt ophøre.

Så hvad vil du? Skabe vækst og få haven og samlivet til at gro eller lade stå til, fordi engagementet, overskuddet eller magten får overtaget?

MAN KAN SE VERDEN PÅ FORSKELLIGE MÅDER, MEN DET ER SÅDAN, SOM JEG SER DEN.

www.elsemarieberner.dk.


 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close