Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
31.05.2012 | Af: Jørgen Christensen

Blomsterfestival er i år med kødædende planter

Bangsbo Blomsterfestival finder tradtionen tro sted i den første weekend i juni.
Jørgen Christensen har skrevet dette indlæg: Bangsbo Blomsterfestival - som i weekenden afvikles for 17. gang  - byder på spændende nyheder i år. 

Passionsblomster er nyt i år, et smukt navn til en smuk blomst. Sådan vil de fleste nok tænke om passionsblomsten. Det var en spansk missionær, Jacomio Boscio, der mente at kunne se symboler i denne blomst på alle de ubehageligheder, som Jesus blev udsat for. De 10 bægerblade og kronblade skal symbolisere de 10 apostle. Der var godt nok 12, men Judas havde forrådt Jesus og Peter havde fornægtet ham. Den blå farve, der næsten stråler som en sol, skal symbolisere himmelen. I centrum af blomsten hæver der sig en såkaldt bikrone. Den forestiller man sig så skal være tornekronen. Støvknapperne er de 5 sår, Jesus fik (et i siden og fire i hænder og fødder). Søjlen mellem blosterbladene og rugtknuden skal symbolisere korset og endelig skal frugknuden forestille svampen, der blev dyppet i eddike. Passionsblomstfamilien består af 20 slægter og ca. 600 arter.

Kødædende planter er nyt i år, I verden findes der ca. 420 arter af kødædende planter. Ydermere er der over 1000 hybrider, en del af dem er naturligt forekommende. Planterne vokser på næringsfattig og sur jord, som konstant er fugtig til våd. De kan klare sig på den fattige jord, fordi de har den evne at fange og fordøje levende dyr. På denne måde får de dækket deres næringsbehov. Således kan de vokse på steder, hvor det er svært for andre planter at overleve. De kødædende planter lever fra tempereret klima over subtropisk til tropisk klima. I Danmark findes arter fra Soldug-familien og Blærerod-familien.

Der er som sædvanligt et stort og varieret udbud af planter fra de 67 udstillere som f.eks.:

Hosta over 1.000 forskellige, der er 3 udstillere med stort udvalg og flere med mindre udbud. Hostaer er især blevet populære på grund af løvets mangfoldighed. De varierer i bladets størrelse, højde, farve og farvetegninger. Hosta bliver især brugt i havens mere mørke kroge da den er meget skygge tolerant plante. Der er dog undtagelser, arten Hosta plantaginea som har sin opringelse i Kina kan tåle fuld sol her i Danmark og alle dens underarter også. Forædling inden for og imellem de forskellige arter har ført til et meget stort udbud af nye sorter, hvor der nu findes over 7500 registrerede og navngivne sorter, og der findes måske mange flere, som endnu ikke er registreret. Populære sorter herhjemme er f.eks. Hosta Francee, Hosta Big Daddy, Hosta Gold Standard, Hosta June, og Sum and Substance. Der findes også sorter som har duftende blomster som f.eks. Hosta plantaginea, Hosta Guacamole og Hosta Fried Green Tomatos. Hostaér har været den anden mest solgte staude i USA i årtier, kun overgået af Hemerocallis – Dagliljer.

Pelargonie her er der rigtig mange forskellige, der er 4 udstillere med stort udvalg. Pelargonier er populære, og mest elsket er uden tvivl den lyserøde ‘Dronning Ingrid’. Pelargonier findes i mange afskygninger , det gælder både blomster blade og stængler, i blomstring betegnes de som , rosenknop, tulipan, stjerne, nellike, georgin, kaktus osv. Hvad angår blade er der også mange varianter, rundbladet, stjerneformet, brogede fligede osv., stængler findes med forskellige farver og former, nogen let piggede andre sukkulente stammer, og de findes også med knolde i jorden ,nogen kan betegnes som vintervoksere andre som sommervoksere, alt efter hvor de kommer fra i syd Afrika, som er deres oprindelige voksested , det er en spændende og omfattende verden at beskæftige sig med.

Clematis 50 til 70 forskellige. Skovranke (Clematis) er en slægt af slyngplanter med ca. 120 arter og hybrider, som er udbredt overalt i de tempererede egne, dvs. i Nordafrika, Mellemøsten, Kaukasus, Centralasien, Østasien og Nordamerika samt Europa. Det er mere eller mindre træagtige lianer eller stauder. Stænglerne er spinkle og furede med en bark, som med tiden bliver afskallende. Bladene er modsat stillede og hele eller (oftere) uligefinnede med 3 småblade. Blade eller småblade har former, der spænder fra hjerteform til lancetform, og bladranden kan være hel eller, tandet eller lappet. Blomsterne sidder akselstillet eller endestillet i stande, der rummer én til mange blomster. Blomsterne kan være rent hanlige eller rent hunlige eller tvekønnede, og de er regelmæssige med mange støvdragere og 4 kronblade. Frugterne er nødder med mere eller mindre tydelige frøhaler.

Store Engelske Roser 50 til 70 forskellige. Engelske roser er moderne buskroser med lang blomstringstid, bred farveskala og blomster med gammeldags præg og duft. Engelske Roser er roser der stammer fra den engelske rosenforædler David Austin, der i disse sorter har forsøgt at forene de gammeldags/historiske rosers fantastiske duft og fantastiske blomsterformer med de moderne rosers lange blomstringstid og deres brede farveskala. De Engelske Roser er buskroser med god forgrening nedefra og afhængig af sort bliver de fra 60-70 cm høje og opefter – flere af sorterne er så kraftigt voksende at de kan bruges som slyngroser. De fleste Engelske Roser blomstrer fra juni og ud på efteråret mens enkelte sorter har en ret kort blomstringstid midt på sommeren.

Alpine planter her er der rigtig mange forskellige, der er 4 udstillere med et stort udvalg. Mange alpine stauder har en fantastisk flot blomstring med rene og klare farver. Man behøver ikke at ha` en stor have for at lave et stenbed, det kan tilpasses alle haver. Mange haver har naturlige skråninger, som kan udnyttes, andre steder vil det forekomme naturligt at opbygge mure af plantesten eller natursten. Det vigtigste er at man får bedet lavet sådan at det passer sammen med resten af haven og giver et harmonisk helhedsindtryk. Man kan selvfølgelig ikke lave et alpint landskab i haven, men ved i størst muligt omfang at imødekomme kravene til planterne, kan det dog lykkes at dyrke mange forskellige alpeplanter her i landet. Det er muligt at lave veldrænede bede med en porøs, mager jordblanding, ligesom man ved en rigtig placering kan skaffe rimelige lysforhold. Det største problem er overvintringen. Det våde danske vejr i efteråret og vinteren med skiftende tø, frost, regn og slud kan tage livet af de mest sarte alpeplanter. For at imødegå disse problemer kan man eksperimentere med forskellige former for afdækning af planterne efterår og vinter. Der kan bruges plastbøtter af forskellige slags, grangrene eller glasplader. Som regel er sådanne forholdsregler særdeles gavnlige.

Der er desuden et stort udvalg af, krydderurter, sommerblomster, stauder, sjældne træer og buske, Dahlia, Geranium, Liljer o.s.v.
Så besøg ”Bangsbo Blomsterfestival” nr. 17 og få inspiration til din have, du kan også være sikker på at lave en god handel.

Nyd samtidig en god traditionel eller en spændende frokost, med en Porse Blomsterfestival beer, eller anden læskende drik. Nyd samtidig en alsidig underholdning på vores to scener.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Finn Borgbjerggaard

FOTO: Finn Borgbjerggaard

FOTO: Finn Borgbjerggaard

FOTO: Finn Borgbjerggaard

FOTO: Finn Borgbjerggaard

FOTO: Finn Borgbjerggaard

FOTO: Finn Borgbjerggaard

FOTO: Finn Borgbjerggaard

FOTO: Finn Borgbjerggaard

FOTO: Finn Borgbjerggaard

FOTO: Finn Borgbjerggaard

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close