Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
15.05.2018 | Af: Kanal Frederikshavn

Børn fra misbrugsfamilier hjælpes ud af isolation

Langt de fleste af børnene i Blå Kors Frederikshavn har en far, som har et misbrug (56 procent). Hos 14 procent har moderen et misbrug og 19 procent har både en far og mor med et misbrug.
Det hjælper at tale med andre om, at mor eller far drikker for meget eller tager stoffer. Det viser erfaringerne fra Barnets Blå Hus, som er et støttetilbud til børn og deres familier i blandt andet Frederikshavn. Børnene bliver både tryggere og mindre bekymrede, og der opstår færre konflikter i hjemmet og i skolen, viser en ny evaluering fra Socialstyrelsen.


 

Det er stadig et tabu at vokse op i familier med alkohol- og stofmisbrug. Alt for mange børn gemmer på hemmeligheden, som blandt andet giver dem ondt i maven, konflikter derhjemme og i skolen og får dem til at isolere sig i forhold til deres omgivelser.

Nogle af de børn kommer i Barnets Blå Hus i Frederikshavn, som er et gratis tilbud til børn i alderen 0-13 år og deres familier, der har eller har haft misbrug tæt inde på livet. Og det er et tilbud, som gør en stor forskel for børnene, viser ny evaluering foretaget af analyseinstituttet Rambøll på vegne af Socialstyrelsen.

- Vi tror på, at det, at børnene oplever, at de ikke er alene - at der er andre med lignende oplevelser - gør, at de på sigt trives bedre, lærer bedre i skolen og får lettere ved at få venner, siger leder Irene Lerche, som er leder af Barnets Blå Hus i Frederikshavn.

Efter et forløb i Barnets Blå Hus oplever børnene færre ubehagelige følelser og bekymringer, færre adfærdsvanskeligheder, har nemmere ved at koncentrere sig og har et bedre forhold til jævnaldrende kammerater.

- Det har en fundamental betydning for børn at have gode og nærværende oplevelser med deres forældre. I Barnets Blå Hus er det hele familien, som er væsentlig at støtte. Både mor, far og børnene har brug for at være sammen og finde nye og positive måder at være familie på. Genetablere relation og tillid til hinanden. Vi kan se, hvordan familierne udvikler sig, siger Irene Lerche,

Barnets Blå Hus drives af den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark og har i dag afdelinger i fem danske byer - Aalborg, Frederikshavn, Aars, Svendborg og Rønne på Bornholm.

I 2017 var der i alt tilknyttet 166 børn og voksne i Frederikshavn, som deltog i samtalegrupper, musikterapi, fællesspisning og udflugter.

- Man ved, at man ikke er den eneste, som er i en familie, hvor mor eller far har drukket eller måske stadig drikker. Det er rart at få snakket om det. Så får man det bedre indeni. Folkene her er gode at snakke med, fortæller Molly, som kommer i Barnets Blå Hus i Frederikshavn.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vokser omkring 122.000 børn og unge op i familier med alkoholmisbrug. Erfaringen fra Barnets Blå Hus er, at både børn og forældre får et bedre netværk og en følelse af at til høre et fællesskab ved at deltage sammen med andre, der har de samme udfordringer.

- I familier, hvor misbrug dominerer, bliver rollefordelingen mellem forældre og børn ofte "vendt på hovedet". Børnene tager den voksnes ansvar for sine forældre og eventuelle små søskende. Vi kan virkelig se, hvordan familierne udvikler sig i løbet af et forløb i Barnets Blå Hus, udtaler Irene Lerche.

Fakta om brugerne i Barnets Blå Hus Frederikshavn
• 47 procent af børnene er piger og 53 procent er drenge.
• 50 procent af børnene har en mor eller far med alkoholmisbrug, mens 50 procent har en forælder eller forældre med stofmisbrug.
• Langt de fleste af børnene har en far, som har et misbrug (56 procent). Hos 14 procent har moderen et misbrug og 19 procent har både en far og mor med et misbrug.
• Derudover er en stor del af familierne også udfordret af psykiske vanskeligheder (58 procent), højt konfliktniveau (55 procent) og alvorlig somatisk sygdom (42 procent).

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close