Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
13.11.2017 | Af: Åse Bakland

Børnevalg: Børnene skal også til stemmeurnerne

Hvem skal være borgmester i Frederikshavn Kommune? Det tager de voksne stilling til ved regions- og kommunalvalget 21. november. I børnehøjde stemmes der 14. november på Frederikshavn Bibliotek, hvor der afholdes børnevalg. 

 

Vælgerne er børn fra kommunens børnehaver, som kan stemme på otte kendte og elskede kandidater fra børnelitteraturen.

Et valg kan være ret diffust for førskole- og indskolingsbørn, og det er vel heller ikke helt retfærdigt, at det kun er de voksne, der skal til valg. Derfor inviterer børnebiblioteket alle børn i alderen fra 3-6 år til Børnevalg.

Her bliver det med valg og afstemning gjort konkret, for børnene skal nemlig selv til valg og stemme om, hvem der skal være årets vinder på børnebiblioteket. Børnene kan stemme om garvede og elskede kandidater fra børnelitteraturen som Cirkeline, Villads fra Valby og Spørge Jørgen, men også nyere som Mimbo Jimbo og Iqbal Farooq.

I god tid inden valget har kommunens børnehaver fået materiale ud om de opstillede kandidater, og så skal der snakkes om demokrati, valg og f.eks. hvad der gør, at en by er god at bo i.

På valgdagen kommer børnene ind på Frederikshavn Bibliotek for at sætte deres kryds. Børnene får en stemmeseddel med kandidaterne, og så kan de kigge på alle valgplakaterne med kandidaternes slogans som fx ”Ja til hjælpsomhed” eller ”Ja til mere fantasi”.

- Vi har rigtig stemmebokse, som de går ind i og stemmer på deres favorit. Bagefter lægger de stemmesedlen i en stemmeurne, fortæller børnebibliotekar Iben Melsvik, som synes, det er en dejlig måde at formidle litteratur og samfundsrelevante temaer på i børnehøjde.
  
Når alle har afgivet deres stemme bliver stemmerne talt op. Børnene får lov til at overvære optællingen, eller de kan lege på biblioteket.

- Valgresultatet afgøres ved stemmeflertal ligesom ved de voksnes valg, og når alle stemmer er talt op, kårer vi frederikshavnerbørnenes nye borgmester med en valgfest, hvor vi selvfølgelig serverer lidt godt til gangen, lover Iben Melsvik.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Åse Bakland

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close