Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
22.07.2019 | Af: Kanal Frederikshavn

Det står skidt til med de unges arbejdsmiljø

Særligt en sag om kogende friture ryster den nordjyske Jobpatruljekoordinator Anne Sofie Juul Vejrum.
29 sager i Frederikshavn og Skagen sendes til faglig opfølgning. Det er status efter Jobpatruljens rundtur i uge 28 og 29. Endnu værre ser det ud på Læsø.

 

I år besøgte Jobpatruljen for første gang Læsø. Her talte de frivillige med 11 unge, og efterfølgende måtte hele ni sager sendes til faglig opfølgning. De fem af sagerne handler om overtrædelser af reglerne om de unges arbejdstid.

Jobpatruljen er en landsdækkende oplysningskampagne overfor 13 til 17-årige med fritidsjob. Hvert år i juli kører aktivister fra Jobpatruljen landet tyndt og besøger arbejdspladser, hvor unge fritidsjobber. Jobpatruljen har eksisteret siden 1979 og bag kampagnen står en række fagforbund. I Nordjylland er det HK og 3F, der organiserer Jobpatruljen.

I alt blev 319 virksomheder besøgt i Skagen, Frederikshavn og omegn.

29 sager blev sendt til faglig opfølgning. 10 sager omhandler arbejdstid – herunder for lidt pause og at fritidsjobberne møder ind før klokken 06 om morgenen eller efter klokken 20 om aftenen.

Syv fritidsjobbere fortæller, at de står alene, når de er på arbejde, selv om de skal være under tilsyn af en voksen over 18 år. Fem fritidsjobbere fortæller, at de selv skal finde afløsere ved sygdom.

I tre tilfælde blev Jobpatruljens frivillige nægtet adgang.

Jobpatruljen har på sin årlige tur rundt i Nordjylland afdækket overraskende mange steder med dårlige eller direkte ulovlige arbejdsforhold for unge fritidsjobbere. Og langt flere sager end sidste år bliver i år sendt til faglig opfølgning eller politianmeldes.

Jobpatruljen besøgte 1823 virksomheder i Nordjylland og talte med 521 unge om de forhold, de arbejder under.

Rigtig mange steder har arbejdsgiveren heldigvis godt styr på de love og regler, de unge skal arbejde under, men et stigende antal arbejdspladser har så meget rod i reglerne, at Jobpatruljen må sende sagerne videre til faglig opfølgning i de relevante fagforeninger eller politianmeldelse.

Hvor der sidste år blev sendt 165 sager videre, er tallet i år helt oppe på 229. Det er især sager om arbejdsmiljø, ansættelsesforhold, arbejdstid og alkohol, der skal kigges nærmere på.

Blandt de sager, der har overrasket Jobpatruljen, er en 16-årig dreng, der på sit arbejde i en restauration havde fået kogende friture på sin hånd og arm. Da Jobpatruljens frivillige mødte ham dagen efter uheldet, var den 16-årige mødt på arbejde, som om intet var sket. Han havde heller ikke været ved lægen med sine brandsår, kunne han fortælle Jobpatruljen.

- Den sag var vi ærlig talt noget rystede over. Man kan undre sig over, at arbejdsgiveren ikke reagerer ved at sende den unge til læge med det samme, og at der tilsyneladende heller ikke er nogle forældre, der har reageret. Og det blev bestemt ikke bedre af, at vi et andet sted dagen efter mødte endnu en ung, der også havde været involveret i et uheld med friture, siger den nordjyske Jobpatruljekoordinator Anne Sofie Juul Vejrum.

Hun understreger, at man som ansat har ret til at få fri med løn, når man skal til læge efter et uheld på arbejdspladsen. Og at det i øvrigt er arbejdsgiverens ansvar at indberette det som en arbejdsulykke, ligesom det er arbejdsgiverens ansvar at instruere den unge i korrekt brug af farlige arbejdsredskaber.

- Mange af de unge, vi møder, finder sig i langt mere, end de bør, fordi de er bange for at miste deres job, hvis de stiller spørgsmål til arbejdsgiverens dispositioner, forklarer Anne Sofie Juul Vejrum.

For mange af de unge er sommerferiejobbet deres første møde med arbejdsmarkedet, og de kender ikke de regler og love, de er omfattet af. Desuden er der mange unge, der ikke taler med andre om deres arbejdsforhold.

- 161 af de i alt 521 unge, vi har mødt i år, fortalte, at de aldrig har diskuteret deres rettigheder og pligter på arbejdsmarkedet med f.eks. deres forældre eller venner. Der er også mange, der aldrig har vist deres ansættelseskontrakt til deres forældre, sige Anne Sofie Juul Vejrum.

Jobpatruljen kan i år markere sit 40-års jubilæum, og de mange sager i Nordjylland, der kræver en faglig opfølgning, er et klart bevis på, at den årlige kampagne stadig har sin berettigelse. Der er dog også lyspunkter, mener Anne Sofie Juul Vejrum.

- Vi er heldige, at så mange unge nordjyder deltager som frivillige i Jobpatruljen. I år har vi besøgt mange arbejdspladser, som vi ikke tidligere har besøgt, og det er helt klart med til at trække antallet af sager op. Til gengæld oplever vi også, at de virksomheder, vi tidligere har besøgt, ofte har fået bedre styr på tingene, når vi kommer igen året efter. Det er uhyre positivt at se, at vores kampagne har den effekt, siger Anne Sofie Juul Vejrum.

På landsplan ligger Nordjylland på andenpladsen efter Sjælland, når det kommer til antallet af unge, der er blevet interviewet.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Presse

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close