Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
13.03.2018 | Af: Kanal Frederikshavn

Drabschef Ove Dahl besøgte Frederikshavn

Brian Munck, næste års præsident i Sæby Rotaryklub, overrakte overskuddet fra aftenens arrangement til socialrådgiver Pernille Møller og fængselsbetjent Lene Dahl. Foto: Helle Hornshøj
De syv Rotary-klubber i Frederikshavn, Sindal, Skagen og Sæby har netop sat hinanden stævne i Arena Nord, hvor 124 rotarianere og deres gæster hørte tidligere drabschef Ove Dahl fortælle om sine oplevelser under overskriften "Drabschefen – nye sager".


 

Ove Dahl er lige nu aktuel på Kanal 5, hvor han og Kurt Kragh, der også er tidligere drabschef, giver seerne et indblik i politiets efterforskningsarbejde. Som på tv fortalte Ove Dahl denne aften indlevende om nogle af de sager, han har været med til at opklare.

Aftenens foredrag var delt i to, hvor første halvleg primært omhandlede de processer, politiarbejdet gennemgår ved opklaring af drab som for eksempel identifikation af offer og indsamling af fingeraftryk, dna og andre tekniske spor, der kan være med til at opklare forbrydelsen.

Begge dele kan være med til at bestemme, om der er tale om et såkaldt fjern- eller kontaktdrab. Forskellen på de to ligger i, om der er en personlig relation mellem offer og gerningsmand. I langt de fleste tilfælde er der en relation, og drabet betegnes som kontaktdrab.

Ove Dahl vurderer, at cirka 35-40 af de 50 drab, der i gennemsnit begås om året i Danmark, er kontaktdrab, og selvom 50 drab er 50 for mange, er Danmark et fredeligt land, når vi sammenligner med lande omkring os.

Samtidig er opklaringsprocenten i Danmark høj, da langt størstedelen af de drab, der begås i Danmark, er kontaktdrab. Det er nemlig langt vanskeligere at opklare et fjerndrab end et kontaktdrab, da man ved fjerndrab ikke kan finde en forbindelse mellem offer og gerningsmand. I dag er der 11 uopklarede drab i Danmark, og de er alle fjerndrab.

Efter en kort kaffepause, hvor deltagerne havde mulighed for at købe nogle af Ove Dahls bøger, fik de tilhørende historien om "Amagermanden", der i 2011 blev idømt livstid for sine forbrydelser. Amagermanden, hvis rigtige navn er Marcel Lychau Hansen, blev dømt for rovmord, et sexdrab og seks voldtægter begået i tiden fra februar 1987 til september 2010. Ove Dahl var drabschef fra 1989 til 2011, og han var altså med til opklaringsarbejdet.

Afslutningsvis var der spørgsmål fra salen, og Ove Dahl svarede beredvilligt på spørgsmål om både hans egen personlige oplevelse med at være så tæt på grusomheder og på spørgsmål til specifikke sager.

Brian Munck, der er næste års præsident i Sæby Rotaryklub, overrakte overskuddet fra aftenens arrangement til socialrådgiver Pernille Møller og fængselsbetjent Lene Dahl, der begge arbejder på et projekt for børn af indsatte på Kravskovhede Statsfængsel. Flere af aftenens deltagere ønskede at støtte yderligere, så der indløb et større beløb via MobilePay. 

 

BillederTilføj billede


FOTO: Helle Hornshøj

FOTO: Helle Hornshøj

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close