Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
06.11.2019 | Af: Kanal Frederikshavn

Drone skal holde øje med fjernvarmenettet i Fr.havn

Ved at termografere fra en drone er det Frederikshavn Varmes klare håb hurtigt at få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder. Foto: Drone Systems ApS
Fjernvarmenettet i Frederikshavn skal nu termograferes fra luften af en drone. 

Frederikshavn Varme A/S har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med, så hvis der går hul på et rør i dag, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist, og man risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt.

Fra luften kan dronen med en termisk sensor måle varmeudstråling og skabe et billede af det. Dronen tager ikke almindelige billeder, men derimod en grafisk mosaik, hvor Frederikshavn Varme A/S kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.

Ved at termografere fra en drone er det Frederikshavn Varmes klare håb hurtigt at få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder. Derved kan man hurtigt igangsætte en renovering til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne.

Der er en række forhold, der skal være i orden for, at det er muligt at termografere med droner.

For at få de bedste resultater og de rigtige temperaturer sendes dronerne i luften, mens det er koldt og mørkt. Der må ikke være regn eller våd asfalt, da dronerne i så fald ikke vil måle de rette temperaturer. Der må samtidig kun være middelvind under otte meter i sekundet for, at de kan flyve stabilt.

Det kan derfor være svært at fortælle præcist, hvornår dronerne flyver, men Frederikshavn Varme håber, at vejret arter sig inden for en rimelig tidshorisont.

Dronen flyver i 80-120 meters højde, og man vil muligvis kunne høre en svag brummen fra den. Dronen tager ikke almindelige billeder. Den måler kun elektromagnetiske stråling i bølgelængderne 7,5-14 µm med en termisk sensor. Intensiteten omregnes til en faktisk temperatur. Temperaturen tildeles en farve og deraf opstår termografibillederne.

Dronen styres af Drone Systems for Frederikshavn Varme. Der skal to personer til at styre dem og udføre termograferingen.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Drone Systems ApS

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close