Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
06.05.2012 | Af: Else Marie Berner

Else Marie Berner blogger: Til døden jer skiller

Else Marie: - Hvis parret ikke elsker hinanden mere på den lidenskabelige måde, men elsker hinanden som venner og ønsker at give deres børn en fælles base, er det genialt.
Sådan lyder det mange gange rundt omkring i Danmark, hver eneste år. Til trods for det bliver cirka halvdelen af ægteparrene skilt. Typisk 5 år efter det første barn er født.

 

En skilsmisse er hård for alle. Mange mennesker er impliceret og påvirket at dette. Selvfølgelig ægteparret og hvis der er børn, men også bedsteforældre, svigerforældre, svoger, svigerinder, niecer og nevøer, og dertil kommer venner. Mange har en relation til parret og til børnene og alle kommer til, at lide afsavn af mistede relationer.

Selvfølgelig er forældrene og børnene mest berørte at situationen. Der sker mange ting i børnenes små hoveder, mange nye ting som de skal forholde sig, evt. flytte bopæl og institution med tabte venner som følge. Oveni købet kan der med tiden komme en ny bonusmor/far ind i billedet som måske også har børn. Men også usikkerheden om, hvad skal der ske med MIG, hvor hører jeg til, og hvem skal jeg bo hos?

Det bedste er altid for børnene at have begge forældre, så de kan leve med både en mor og en far. Det er vigtigt både at have en moderfigur og faderfigur at læne sig op ad, lære af, se op til og sammenligne med.

Men skal man så blive sammen for børnenes skyld? Det syntes jeg absolut ikke, for hvis forældrene ikke er glade, er børnene det heller ikke. De er ikke så nemme at narre, og tænker, ser, føler og mærker stemninger.

Hvis der i hjemmet foregår skænderier, tavshed, hvis der ingen kommunikation eller ingen glæde overhovedet, er løsningen ikke at blive sammen. Hvis problemerne ikke kan løses, mener jeg man må gå hver til sit. Børn kan godt tåle kriser i deres og forældrenes liv, men ikke over en længere periode. Den skal genoprettes for ikke at der skal opstå varige skader og dårlige oplevelser som lagres i de små børns hjerner.

Hvad så hvis parret vælger at blive sammen for børnenes skyld?

Hvis man kan bo under samme tag uden skænderier og dårlig stemning, og hvor der stadig er glæde og samhørighed, er det jo en god aftale. Hvis parret ikke elsker hinanden mere på den lidenskabelige måde, men elsker hinanden som venner og ønsker at give deres børn en fælles base, er det genialt. Her kunne de tale om at de giver hinanden plads til at leve et liv ved siden af, enten med en elskerinde eller elsker. Eller den ene går lidt mere til golf, og den anden lidt mere til svømning. Men her skal der helt klart være en forventningsafstemning, så netop denne måde at leve på, ikke giver grund til yderligere problemer.

Men hvis man vælger at bo sammen på grund af børnene, og hvor der er en dårlig stemning, skænderier og ingen kommunikation, viser man børnene at andre mennesker går forud foran ens egen lykke. Hvor er troværdigheden så henne? Og vil de selv føre den stemning videre til deres eget voksenliv med tiden og blive utroværdige voksne og forældre? Det tror jeg sker, hvis forældrene ikke står ved dem selv, og virker autentiske, og er sikre på hvad de vil, og hvad de vil give videre til deres børn.

MAN KAN SE VERDEN PÅ FORSKELLIGE MÅDER, MEN DET ER SÅDAN SOM JEG SER DEN.

Else Marie Berner er kommende parterapeut og sexolog, bosat i Sæby sammen med manden Jan, som hun i efteråret fejrede sølvbryllup sammen med. Else Marie har noget på hjertet, som hun meget gerne deler ud af.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close