Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
07.12.2017 | Af: Kanal Frederikshavn

Firma i Fr.havn klarede speciel opgave i Aalborg

En producent i Frankrig lavede 22 nye parklamper.
Virksomheden Elministeren på Pallesvej i Frederikshavn har netop klaret en meget speciel opgave i Aalborg.

 

De gamle parklamper omkring Svalegården i Hasseris er blevet udskiftet. Men i stedet for blot at opstille nogle moderne lysmaster har AK Belysning fået lavet en tro kopi af de gamle lamper, men med den nyeste teknologi indenfor gadebelysning. De gamle, ombyggede gaslamper lyser nu klarere, og standerne er nymalede.

AK Belysings chef, Morten Mygind, oplyser, at Aalborg Kommune samarbejder med Elministeren ved specielle belysningsopgaver.

Indehaveren er Morten Olivius, men i daglig tale går han under betegnelsen "Elministeren". De to Morten'er fortæller engagerede om projektet med gadelamperne. Morten Mygind forklarer, at de gamle lamper var begyndt at udgøre en risiko, og at de derfor skulle sikres bedre. Imidlertid viste det sig meget dyrt at renovere de gamle lamper, som oprindeligt var placeret inde på Nytorv, hvor også Svalegården oprindelig lå. Der er tale om ombyggede gaslamper, som for mange år siden fik monteret kabler og armaturer, men som nu ikke længere opfylder de gældende normer og krav til gadebelysning.

AK Belysning kontaktede derfor Elministeren for at få et tilbud på nogle nye lamper. Det viste sig imidlertid vanskeligt at finde en producent, der ville påtage sig opgaven til en rimelig pris, især fordi der kun var tale om 22 lamper. Men Elministeren gav ikke sådan uden videre op, så de søgte videre og fandt en producent i Frankrig, som var villig til at lave en kopi, og som kunne gøre det til en anstændig pris. 


En stander blev så gravet op og sendt til Frankrig. Det blev en længere proces med mange mails og samtaler, men firmaet i Frankrig virkede meget kompetent og troværdigt. Det viste sig at være en korrekt antagelse, for til aftalt tid og pris leverede firmaet 22 nye parklamper til AK Belysning.

- Der er tale om tro kopier, så der er simpelthen lavet en afstøbning af den oprindelige stander, som de nye er lavet efter, siger Morten Mygind.

Selv navnet på den oprindelige producent af gaslamperne er kommet med på de nye lamper. Navnet er "Bang & Pingel -København", som var et grossistfirma grundlagt i 1896 af Jens Frederik Bang og Hans Pingel.

De nye parklamper opfylder dagens krav til belysning og er i øvrigt udstyret med LED-pærer, som har en forventet levetid på 100.000 timer. Med en beregnet brændtid på 4.000 timer om året skulle lamperne altså kunne lyse i 25 år, uden at pærerne skal skiftes.

Og ikke nok med det, for lamperne vil bevare den samme lysstyrke gennem alle 25 år. Morten Mygind fortæller, at der i alt er opsat 21 lamper rundt om Svalegården samt på den modsatte side af Svalegårdsvej ved "Guldburene" og det tidligere Hasseris Rådhus.

- Den 22. lampe gemmer vi, hvis det skulle ske, at en af lamperne bliver så ødelagt, at den ikke kan repareres, siger Morten Mygind.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Morten Olivius

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close