Gå til hoved-indhold
16. august 2018 - kl. 00.08

Flishugger-sæsonen begynder tidligere i år

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
Af: Kanal Frederikshavn

Selvom varmen er på retur, har sommeren sat sine spor. Det gælder også i skovene i Frederikshavn Kommune, hvor både nyplantede- og større træer er bukket under for tørken. Til gengæld kan den træflis, der produceres i kommunens skove, flishugges langt tidligere i år, fordi træet allerede er tørt.

I løbet af et par uger starter flishugger-maskinerne op i de kommunale skove for at omsætte udtyndet træ til træflis. Træet, der bliver fældet i maj, ligger til tørre i skovene, indtil det kan hugges til flis og efterfølgende bruges på de nordjyske fjernvarmeværker.

- Det kan somme tider undre skovgæster, at kommunen fælder træer og ikke med det samme ”rydder op” efter sig. Det er dog helt almindelig procedure, når træet skal omsættes til træflis, fordi vandindholdet skal sænkes inden fjernvarmeværkerne kan få glæde af det, siger naturmedarbejder Søren Hoff Brøndum.

Træflis er ikke et mål i sig selv, når det kommer til kommunens planer og vedligehold for de kommunale skove. Det er et led i at sikre en bæredygtig drift, hvor de nødvendige træudtyndinger bliver brugt fornuftigt.

- Når vi fælder træer, er det af hensyn til skovenes langsigtede sundhed, så de nye træer får plads og lys til at udvikle sig - og så fælder vi naturligvis også træer af sikkerhedsmæssige årsager, hvis de er i fare for at vælte på grund af råd og svamp, siger Søren Hoff Brøndum.

Fra begyndelsen af september kan flishugger-maskinerne blandt andet opleves i Gybels Plantage, Knivholt Skov, Professorens Plantage og i flere af kommunens andre skove.

Kommunens skove bliver vedligeholdt i tråd med principperne for bæredygtig og naturnær skovdrift. Naturen er i centrum – samtidig med, at skovene giver plads til friluftaktiviteter og oplevelser.

- Naturnær skovdrift betyder, at vi så vidt muligt bruger naturens egne teknikker i vores skovdrift. Det vil sige, at skovene i høj grad forynger sig selv via nedfaldsfrø, at træer fældes enkeltvis eller i mindre grupper - lige såvel som at andelen af dansk løvtræ øges, hvilket er rigtig godt for dyrelivet Herudover har kommunen udlagt cirka 80 hektar til urørt skov eller skov med særlig høj bevaringsværdi, hvor dyr og planter kan udvikle sig frit uden menneskelig indblanding, oplyser Søren Hoff Brøndum.

Frederikshavn Kommune ejer godt 825 hektar skov fordelt i det meste af kommunen. Skovene har stor økonomisk såvel som rekreativ værdi og er grundlag for en bred vifte af friluftsaktiviteter, folkesundhed, livskvalitet, naturformidling, oplevelser og turisme. Samtidig udgør skovene et væsentligt aktiv i forhold til at nedbringe CO2 udledningen, grundvandssikring og i forhold til bevaring af regionens biodiversitet.

I 2013 blev Frederikshavn Kommune FSC® og PEFC™ certificeret, hvilket betyder, at skovdriften skal leve op til de krav og retningslinjer, der er beskrevet i FSC’s skovstandard samt krav og retningslinjer beskrevet i PEFC-skovstandarden.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...