Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
23.03.2023 | Af: Kanal Frederikshavn

Generalforsamling i Kræftens Bekæmpelse

Fie Mølholt fortsætter som formand for Kræftens Bekæmpelse i Frederikshavn.
Kræftens Bekæmpelse i Frederikshavn har i denne uge holdt sin årlige generalforsamling i Frivillighuset i Frederikshavn.

 

Formand Fie Mølgård bød alle fremmødte velkommen til en aften med foredrag, generalforsamling med mad og drikke og hyggeligt samvær.

Regionskonsulent Lise Aslak var aftenens indlægsholder og dirigent. Kræftens Bekæmpelse arbejder i disse år blandt andet med senfølger til kræft som et politisk fokus, og derfor var emnet naturligt nok senfølger.

Helbredt, men ikke rask
Forskning i dag viser, at 60 procent af alle kræftoverlevere vil opleve senfølger enten af deres sygdom eller af behandlingen, som kommer under eller også op til år efter deres afsluttede behandling. Senfølger, der påvirker ens fysiske, psykiske og sociale liv, kort sagt, har stor indflydelse på livskvaliteten.
Træthed, angst, bekymringer, søvnproblemer, føleforstyrrelser, hjerteproblemer og påvirket seksualitet er nogle af de hyppigste senfølger.

Mange kræftoverlevere ved ikke, hvor de skal gå hen med deres symptomer. De føler sig overladt til sig selv i stor utryghed. Faktisk kan man nu få hjælp på senfølgeklinikker rundt om i landet. I Aalborg findes en senfølgeklinik i forhold til underlivs- og bækkengener. Men hjælpen generelt set er ifølge Kræftens Bekæmpelse langt fra god nok.

I Region Nordjylland arbejder Kræftens Bekæmpelse på at få en klinik op at stå for alle senfølger generelt set, og regionsrådet afsætter muligvis midler til dette i de kommende år.

Ellers er det vigtige arbejde nu ude i kommunerne at de praktiserende læger og rehabiliteringer bliver opmærksomme på problemet. I Frederikshavn Kommune er der rehabiliteringsforløb for kræftpatienter i de tre sundhedshuse, og her arbejdes der med senfølger. Udfordringen er blot, at senfølger kan opstå efter mange år, og hvad gør patienten så?

Højne livskvalitet
Frederikshavn Lokalforening arbejder ihærdigt for at udbrede kendskabet til senfølger og vil senere på året tage emnet op i et bredere forum. Ingen tvivl om, at der kan gøres meget mere, for at kræftoverlevere kan få deres liv til at fungere med senfølger og derved højne deres livskvalitet.

Efter foredraget blev der afholdt generalforsamling. Formand Fie Mølholt berettede om et år udfordret af COVID19- eftervirkningerne. Nogle arrangementer havde stor tilslutning, andre færre, men alt i alt et år med stor aktivitet og gode frivillige, der tager en stor tørn.

Lokalforeningen har meget fokus på fundraising, og her er de store aktiviteter Landsindsamlingen, Lyserød Lørdag og Stafet for Livet. Alle de indsamlede midler går til Kræftens Bekæmpelses forskning, til patient- og pårørende støtte og til oplysning.

Solkampagne i børnehaverne og på børnefestivalen i Skagen er med til at oplyse børn og unge om forebyggelse og barneårene er, hvor de gode vaner kan opbygges. Oplysning om HPV-vaccine er nu så succesfuld, at kampagnen nu udfases nationalt.

I Frederikshavn har Løveapoteket været en god samarbejdspartner i at oplyse om vaccinen, både drenge og piger i Frederikshavn Kommune er nu helt i top, hvad angår tilslutning til vaccinen.

Patientstøtte foregår i foreningens cafetilbud i forbindelse med rehabiliteringen i sundhedshusene. Her er der frivillige hjælpere, der sørger for mad og drikke efter træning og er der til støtte og hjælp for de kræftramte.

Foredrag med skuespiller Esben Dalgård

Qigong og mindfulness udbyder lokalforeningen to gange årligt til kræftpatienter i kommunen. Det er et tilløbsstykke og virkelig et godt tilbud til patienter med udfordringer.

Efteråret bød på foredrag med skuespiller Esben Dalgård i samarbejde med teaterforeningen. En meget rørende aften, der gav stof til eftertanke: "Hvordan leves livet bedst muligt med en uhelbredelig sygdom?" Jo, man kan nok spille på scenen og så have en spand bag tæppet.

Derudover redegjorde formanden for bestyrelsens engagement og deltagelse i diverse møder, kurser og arrangementer både lokalt, regionalt og nationalt.

Fie Mølholt sluttede med at rette en tak til alle lokalforeningens samarbejdspartnere.

- Trods trængte tider for alle i samfundet møder lokalforeningen stor opbakning hos befolkningen, forretningslivet, politikerne, andre patientorganisationer og så videre, og det er vi dybt taknemmelige for, sagde Fie Mølholt.

I den sidste ende er det jo de kræftramte og deres pårørende, der får glæde af alles bidrag.

Hans Pilgaard kommer i oktober

Næste år byder igen på stor aktivitet. Allerede onsdag 12. april foredrag omkring Knogler og Kræft i samarbejde med osteoporoseforeningen og Landsindsamling søndag 16. april, herefter Naturvandring i Vesterskov 16. maj med naturvejleder Bo Storm. I efteråret kommer Stafet for Livet og Lyserød Lørdag som fastlagt aktivitet. Herudover bliver der som tidligere nævnt et arrangement om senfølger og ikke mindst et spændende foredrag "Håb" med vicepræsident for Kræftens Bekæmpelse, Hans Pilgaard 26. oktober.

Den nye bestyrelse:
Formand Fie Mølgård, Frederikshavn
Næstformand Elin Jakobsen, Frederikshavn
Kasserer Finn Hjortholm, Frederikshavn
Menige medlemmer:
Charlotte Frost Frederikshavn
Lene Nielsen Sæby
Monica Falck Christiansen, Strandby
Jens Erik Sørensen, Skagen
Suppleanter:
Kirsten Larsen, Ålbæk
Lene Holmberg, Ravnshøj

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

Kommentarer

 

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close