Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
14.01.2020 | Af: Kanal Frederikshavn

Gribende fortælling på biblioteket om van Gogh

Vincent van Gogh begik selvmord, da han var 37 år. På 10 år producerede han over 900 malerier, men solgte i sin levetid kun et enkelt.
Van Goghs værker sælges til skyhøje priser på internationale kunstauktioner, men i sit liv forblev han fattig og stort set ukendt. Hør den gribende fortælling om et intelligent og lidenskabeligt menneske, der døde alt for ung. Det er i aften på Frederikshavn Bibliotek.

 

Uden at have den helt store indsigt i kunst, så er der vist rigtig mange, der godt ved, at Vincent van Gogh skar sit øre af. Det er blot én af myterne om Vincent van Gogh (1853-1890). Den hollandske præstesøn, som allerede i drengeårene kom i nær berøring med billedkunsten.

I 1869 gik han, som 16-årig, i lære som kunsthandler, men kom på grund af ulykkelig kærlighed i en dyb psykisk krise. Det førte til en omflakkende tilværelse med forskellige gøremål, blandt andet en tid som lægprædikant, inden han i begyndelsen af 1880’erne besluttede at hellige sig maleriet.

På 10 år producerede han over 900 malerier, men solgte i sin levetid kun et enkelt. Hans dedikation til kunsten kostede ham hans helbred, og hans belastede sindstilstand førte ham til at skære sit øre af og endelig til at tage sit eget liv – blot 37 år gammel. Samtidig fremstiller hans breve ham som et intelligent og lidenskabeligt menneske, og i hans malerier træder en dybt original kunstner frem.

Van Goghs værker sælges i dag til skyhøje priser på internationale kunstauktioner, men i sit liv forblev han fattig og stort set ukendt.


Cand. mag. Christian Friis fortæller den gribende fortælling på Frederikshavn Bibliotek tirsdag 14. januar kl. 19.30-21.30. Foredraget er tilrettelagt i samarbejde med Folkeuniversitetet i Frederikshavn.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Presse

FOTO: Privat

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close