Hvad vil du, Ellemann? Hvad er dit projekt?
Den 16-årige handelsskoleelev Marcus Linkhorst fra Elling blogger om politik på Kanal Frederikshavn. I dette indlæg kigger han nærmere på Venstre og partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen.
Hvad vil du, Ellemann? Det spørgsmål sidder jeg i dag tilbage med. Der er flere ting, der får mig til at skrive min tanker ned. For det første er Jakob Ellemanns tætteste rådgiver stoppet. Bagefter smækkede han med døren. Og så er der en interessant pointe fra en politisk journalist og analytiker.
26. august 2019 interviewede jeg Jakob Ellemann, der på daværende tidspunkt var politisk ordfører for Venstre. Venstre stod på samme tidspunkt i et formandsopgør, der endte med at afskedige Lars Løkke og Kristian Jensen som formand og næstformand, men først 31. august. 26. august sagde Jakob Ellemann, at Venstre havde en fremragende formand i Lars Løkke. Det havde de bestemt også. Han har været Indenrigs- og Sundhedsminister, Finansminister og Statsminister af to omgange samt formand for Venstre i 10 år - og han ville fortsætte. Jeg tvivlede på, det ville ende sådan. Det gjorde det ikke. Han trak sig efter et længere opgør sammen med Kristian Jensen. Og mit møde med Jakob Ellemann slog det fast: Han bør være formand. Det blev han.
Hvad er hans projekt?
Fornylig forlod Mette Frederiksens særlige rådgiver siden 2011, Martin Rossen, politik. Han havde været særlig rådgiver i Beskæftigelsesministeriet og Justitsministeriet. Stabschef i Socialdemokratiet, hvor han også fungerede som særlig rådgiver for Mette Frederiksen. Samme rolle havde han i Statsministeriet, som han snart forlader, da han skal være Senior Vice President i Danfoss.
Den rolle, som Martin Rossen har haft, kan Ellemann godt tage ved lære af. Martin Rossen har været meget kritiseret, men han har været den vigtigste person for Mette Frederiksen og hendes Socialdemokrati. Han er manden bag strategien, der sikrer, at Mette Frederiksen står historisk stærkt som regeringsleder. Uden ham ingen stor succes til Mette Frederiksen. Der er bare et problem med Ellemann og hans nu tidligere rådgiver: De var ikke enige om projektet.
Mandag kom det frem, at Jakob Ellemanns særlige rådgiver, Jesper Kraft, stoppede dags dato. Hold da op. Det var ikke lige det, jeg som person udenfor Slotsholmen havde regnet med, ville ske. Han skrev, da han annoncerede det, således på Facebook:
- Det er svært at fungere godt som rådgiver i længden, hvis man for ofte er uenig i de strategiske beslutninger, der bliver truffet, og den politiske retning, der bliver konsekvensen. Og så må vores veje skilles.
Det stiller kun endnu større spørgsmålstegn: Hvad er projektet?
Jesper Kraft har arbejdet i Venstre i mange år og har været politisk chef for Venstre, da de sad i regeringen. Han ved godt, hvilket parti Venstre skal være. De skal være et borgerligt liberalt parti, der samler blå blok, så de kan være en stærk regering eller opposition. Men det er ikke rigtig lykkedes for Ellemann. Heller ikke at have en central Venstre-figurs opbakning. Det siger lidt om det projekt, Ellemann måske har gang i. Hvis der er et projekt?
Ekstra Bladet har også gravet i rådgiverens stop og giver gennem kilder en meget interessant fortælling fra inderkredsen af Venstre.
Ekstra Bladet kan fortælle, at Jesper Kraft mener, at Troels Lund Poulsen, Sophie Løhde og Karsten Lauritzen har fået lidt for meget at sige internt. Det bekræfter lidt det, som flere politiske eksperter har sagt. Jakob Ellemann har været for usynlig, bl.a. grundet de tre, der har været skarpe kritikere af regeringen - særligt i medierne.
Sidste uge præsenterede de Radikale og Venstre et udspil, der skal give Danmark en Co2-afgift. Og netop de Radikale mener Jesper Kraft man skal begrænse samarbejdet med. Det kan også gå hen og blive en farlig cocktail for Venstre, hvis de trækker for meget mod Morten Østergaard. Vil det så betyde støtte fra eksempelvis Vermund, som endnu ikke peger på Ellemann som statsminister - og som i meningsmålingerne ligger til 10 mandater.
Mangler samling på tropperne
Et kæmpe problem for Ellemann er også, at han slet ikke har styr over sin blok - eller eget parti, lyder det nu også til.
Søren Pape og Konservative gav regeringen afgørende EU-mandater, som Venstre ikke gjorde. DF mister dagligt vælgere. Liberal Alliance står tilbage med mandater, der ikke har nogen betydning. Pernille Vermund har sagt til Berlingske, at Ellemann har lavet uklædeligt spin, der svækker chancerne for et regeringsskifte. Og nåh ja, en historisk stærk regering, der står til over en tredjedel af stemmerne. Så er der overhovedet noget at smile af i blå blok? Det kan ikke være meget.
Ifølge TV2’s politiske journalist og analytiker Hans Redder er der også intern tvivl i Venstre om, hvad Ellemann vil med hans post som formand og retningen, partiet skal i.
Det er egentlig lidt det samme spørgsmål, jeg sidder tilbage med. Hvad vil du, Ellemann? Stoppe stigning på skatter og afgifter samtidig med bevaring af velfærdssamfundet, men heller ikke mere end det, har jeg hørt. Og der bliver det naturligvis et kæmpe problem for Ellemann. Det er fint at kunne markere sig i medierne, når man er utilfreds med noget, regeringen gør. Men hvad så bagefter? Hvordan skal Danmark igen få en borgerlig liberal regering, som Venstre vel mener, er det bedste for Danmark? Og hvad vil sådan en regering forandre? Det bør Jakob Ellemann nok samle sine kollegaer i blå blok til en snak om, hvis de kan lade være med at skændes i medierne.
Der er mange ting, jeg glæder mig til i den nye politiske sæson. En af tingene, jeg glæder mig til, er at se, om Ellemann får defineret det projekt, der skal sikre som nøglerne til Statsministeriet. Og selvom mange blå nok ønsker det, skal blå blok nok vente med at tage magten om tre år. Det ligner ikke, det vil være godt for nogen.