Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
01.06.2012 | Af: Lars Andersen

Ishockey: Tomi Jokinen indstiller karrieren

Tomi Jokinen er den udlændig, som har spillet flest kampe i den danske ishockeyliga.

Tomi Jokinen, der debuterede for Frederikshavn Ishockey Klub tilbage i 1996/1997, har valgt at lægge de slidte skøjter på hylden. Den vellidte finne, der har stiftet familie i Frederikshavn og har fuldtidsjob i byen, bliver boende og vil nu nyde tilværelsen med sine børn og kone. 

Tomi Jokinen, som 23. juni fylder 37 år, stopper karrieren efter 629 kampe i den bedste danske ishockeyliga. Han er dermed den udlænding, som har spillet flest kampe nogensinde herhjemme. Han nåede 77 scoringer og 127 assister. Tomi har efter lange spekulationer om sin ishockeymæssige fremtid valgt at trække sig tilbage som professionel ishockeyspiller:

- Det har været en lang overvejelsesproces, men jeg er kommet frem til, at det er bedst at stoppe, mens legen stadig er nogenlunde god. Selvfølgelig var sidste sæson rent sportsligt ikke den bedste, men det har ikke haft nogen indflydelse på min beslutning, fortæller Tomi Jokinen til Kanal Frederikshavn og fortsætter:

- Men ja, når man er blevet en museumsgenstand i sit hjemland, så er det vist på tide at stoppe, griner den storsmilende finne.

Med det mener Tomi, at hans sidste White Hawks-hjemmebanetrøje, som han selv valgte at beholde i stedet for at sætte den på auktion, er endt på et finsk ishockeymuseum i hans hjemby i Finland.

Tomi Jokinen blev hentet til Frederikshavn af daværende cheftræner Thomas Ullbors tilbage i 1996 sammen med Johan Westermark. Johan og Tomi delte faktisk lejlighed det første år, de begge var i byen - endda i samme lejlighedskompleks som deres træner.

- Det er faktisk min far, jeg skal takke for, at jeg er her, hvor jeg er i dag. Tilbage i 1996 var Internettet stadig meget nyt og ikke så udbredt. Men min far skrev en masse om mig og min ishockey et eller andet sted på nettet. Det sad Thomas Ullbors i Frederikshavn og læste, og på den måde var der skabt kontakt til klubben, fortæller Tomi.

Tomis første kamp i den blåhvide FIK-trøje var en søndag eftermiddag ude mod IC Gentofte:

- Jeg kan huske, at vi spillede ude mod et københavnerhold i min første kamp. Jeg mener, at det var Gentofte, hvor vi vandt 5-2. I hvert fald skulle vi op og med bus allerede klokken 5 om morgenen, fordi vi skulle spille klokken 13:30 derovre. Det skulle jeg lige vende mig til i starten. Sådan var det ikke hjemme i Finland, fortæller Tomi med et lille smil på læben.

Tomi scorede desværre ikke i sin debutkamp. Det gjorde han til gengæld i sæsonens første lokalbrag mod Aalborg. Det endda med sin familie fra Finland på lægterne:

- Det var fantastisk at score i den kamp. Jeg kan stadig huske atmosfæren, intromusikken, stemningen i hallen og målet jeg scorede. Jeg modtog en heldig puck nærmest i vinkel på deres keeper, men jeg scorede heldigvis, fortæller Jokinen med et smil.

Trods en lille afstikker til norske Trondheim fra 1998 til 2000, så har Tomi Jokinen været fast mand på frederikshavnerholdet. Det betyder samtidig også, at Tomi har været med både i de hårde tider – men også nogle af de seneste medaljehøster:

- Jeg husker især sæsonen 2007/2008, hvor vi vinder sølv efter at være kommet med i slutspillet på allersidste straffeslag i sidste grundspilskamp hjemme mod SønderjyskE. Det var en hel utrolig sæson. Vi mødte så grundspilsvinderne Rødovre i kvartfinalen, hvor vi slog dem ude i kamp syv. Det var jo helt vildt. Derefter vinder vi i seks kampe hjemme mod SønderjyskE, hvor Herning desværre slog os i finalen. Den sæson er noget af det vildeste, jeg har oplevet, selv om vi ikke gik hele vejen. Herning var bare et bedre hold dengang.

Netop 2007/2008 sæsonen var også der, Tomi Jokinen for første gang stillede op som forward. Det grundet en skadet Martin Spanhel i slutspillet, hvor finnen gjorde en god figur – trods en uvant situation:

- Jeg var ikke nogen stjerneforward overhovedet, selvom det blev til i alt tre sæsoner i den position. Jeg ser mig selv som 100 procent back. Men jeg var nok den af de backs, vi havde som bedst kunne begå sig som forward – dog uden at være den bedste, erkender Tomi blankt.

Nu da det er slut med professionel ishockey for Tomi Jokinen, betyder det også, at der heller ikke her udenfor sæsonen står selvtræning eller sommertræning på programmet. Forleden havde Tomi en bekræftende oplevelse i, at han har truffet det rigtige valg med hensyn til ishockeyen:

- Forleden lørdag, da der var 25 grader og skyfrit, var jeg i gang med noget havearbejde. Sveden piplede nærmest af mig til sidst. Pludselig kom Thomas Søndergaard (White Hawks’ # 12, red.) løbende forbi min have i færd med sommertræningen. Han var mindst ligeså svedig og forpustet som jeg. I det øjeblik var jeg ikke i tvivl om, at jeg hellere ville sidde og svede ved og pille ukrudt end løbe rundt i 25 graders varme, griner den ellers så beskedne finne og fortsætter:

- De hårde sommertræninger samt selvtræningen udenfor isen i tiden op til en sæsonstart, er nok det, jeg mindst kommer til at savne fremover. Det er ikke meget fri man har i løbet af en sæson, max 3-4 uger – og så er det i gang igen. Så der bliver selvfølgelig noget tid, der skal fyldes ud i fremtiden. Jeg er spændt på, hvordan jeg vil reagere på det, når vi når hen til efteråret, hvor sæsonen starter. Det er første gang i rigtig lang tid, hvor der jo ikke står ishockey på programmet.

Tomi Jokinen har ikke fortrudt, at han flyttede til Frederikshavn dengang tilbage i 90’erne. Han føler sig som en frederikshavner og holder endda med Danmark, når de møder Finland i ishockey. Dog er det med omvendt fortegn, hvis det er i fodbold.

Tomi har altid følt sig godt tilpas her i Frederikshavn og begrunder det med, at den finske og jyske mentalitet er meget lig hinanden. Familien Jokinen har ingen intentioner om at forlade byen eller flytte til Finland. Så mon ikke det kan blive til et gensyn på lægterne med den sympatiske finne i Scanel Hockey Arena, når ishockey sæsonen starter op igen.

Afslutningsvist vil Tomi Jokinen gerne takke alle de fantastiske fans for støtten igennem mange år. Han vil også gerne takke alle i og omkring klubben, Elite Nord, for mange rigtig gode år. Tomi er især glad for, at han fik chancen for at komme til Frederikshavn, og ikke mindst at, at mange har fået ham til at føle sig hjemme her.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Mathias Richard Jensen

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close