Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
02.09.2011 | Af: Jan Vajhøj

Jan Vajhøj: Efter tre timer i sne var mine fingre væk

Jan Vajhøj løb tre timer i træk i snevejr.
Frederikshavneren Jan Vajhøj har netop gennemført det 170 kilometer lange Ultra Trail Mont Blanc, hvor deltagerne blev sendt ud på 9.700 højdemeter.
 

Læs her Jan Vajhøjs fascinerende beretning fra løbet: Efter sidste års aflysning på grund af regn og mudderskred, blev jeg selvfølgelig nødt til at tilmelde mig igen i år, så jeg kunne få den eftertragtede vest, man får, når man kommer over mållinjen.

Da jeg i april kom hjem fra mit ørkenløb, var jeg lidt brugt, så jeg kom aldrig rigtig i gang med noget træning frem til UTMB, så jeg var klar over, at det skulle være min makker på den øverste del af kroppen, der skulle få mig igennem. Det holdt også 100 procent stik.

42 timer tog det, og til sidst var jeg så træt, at jeg så en vinbjergsnegl suse forbi mig. Men i mål kom jeg og er super stolt over at gennemføre løbet med de forberedelser, jeg havde. Jeg ville bare have den sk… vest!

Igen i år var der masser af regn, da starten gik. Vi fik sms-besked fra arrangøren om torsdagen, at vejrudsigten lovede masser af regn, hagl, snestorm med  minus tre grader og vindhastigheder fra 40-60 km/t fredag nat. Da vejret ikke ændrede sig fredag, hvor starten skulle gå kl. 18.30, udsatte man starten til kl. 23.30, så man undgik at løbe hele natten i uvejret.

Kl. 23.30 gik starten, og jeg tænkte på, at fra nu af kunne det kun blive bedre vejr. Lidt for tidligt at tænke sådan. Efter 8 km flad kom det første bjerg ud af de 10, vi skulle over, og de 170 km og 9700 højdemeter. Dvs. ca 75 km kun opad. Efter 21 km kom jeg til den by, hvor de stoppede løbet sidste år, så da jeg løb ud derfra, havde jeg allerede fået en sejr, da jeg nu var længere end sidste år.

Så kom bjerget på 2540 m og snestormen. Inden jeg nåede toppen, var der julevejr. Så efter tre timer i sne, var mine fingre totalt væk. Men det gjaldt om at komme ned, så varmen igen kom til mig.

Jeg havde nogle "pyllekriser" de første mange km opad og nedad, men efter 79 km kom jeg til Courmayeur i Italien, hvor jeg havde skiftetøj og kunne hvile lidt. Det hjalp, og jeg tænkte, at hvis jeg bare kunne holde mig gående nu, så skulle det nok lykkes. Så videre opad de mange hårnålesving. De kom også med det samme. 4 km opad, hvor det steg 700 m, da jeg løb ud af byen. Den trak!!

Jeg kom til Schweiz søndag morgen og fik at vide, at nu skulle jeg bare op 4 km og ned igen og så hjem til Chamonix. Men franskmænd og forståelse! Jeg skulle også lige op til en by, som en sagde til mig, ”2 km right up in the sky”. Det var heller ikke 2 km, men 4-5 km. Den var hård ved mig. Efter den kom der så lige det sidste bjerg på 2130 m og 8 km hårnåle sving. Jeg gik totalt kold, hvilede for hver 10-20 m og begyndte på et tidspunkt at sætte mål om, hvor jeg næste gang skulle hvile og sådan fortsatte det hele vejen op.

Man kunne nå at bygge en ny Storebæltbro, inden jeg nåede toppen. Men op kom jeg, og så var det ellers 5 km nedad, hvor mine ben var så stive, så det føltes, at der var et 19 mm bræt sat på. Efter det en 16 km lang gåtur til Chamonix, som fik mig tættere på målet for hvert skridt.

Endelig kom byen og selvfølgelig løb jeg gennem byen blandt de mange mennesker, som heppede på én frem til målstregen. I mål kom jeg og var totalt tømt, men samtidigt super tilfreds. Trods alle strabadserne havde det været en kæmpe oplevelse at løbe rundt blandt de mange løbere fra 62 lande af og som havde det samme mål som mig, nemlig at få den vest med navneskilte, Finisher UTMB.

Samtidig fik jeg også løbet 10.624 kroner ind til Hospice Vendsyssel-projektet, så jeg nu i år har løbet 682 km i alt til stævner. Jeg håber stadig at nå de ca. 1000 km som er max. Er i interesseret i at vide mere om H.V. projektet så kig på fitmind.dk og læs mere om min tur.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Kanal Frederikshavn

FOTO: Kanal Frederikshavn

FOTO: Kanal Frederikshavn

FOTO: Kanal Frederikshavn

 

Kommentarer

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close