Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
04.10.2012 | Af: Leif Jensen

Jan Vajhøj om klargøring, rationer og forventninger

Jan Vajhøj viser, hvad han har med i rygsækken til turen gennem Amazonas jungle.
Det er lidt ligesom under krigen. Der er simpelthen rationering på. Alt er pakket ind i hver sin pose, hvor der med en sprittusch er skrevet nummer på. De første to poser er til de første to dage, inden strabadserne går i gang. Dermed er det fra posen med tre-tallet, hvor det for alvor bliver alvor.

 

Poserne er pakket omhyggeligt ned i den store taske, som skal sidde på ryggen af Jan Vajhøj under samtlige 245 km i Amazonas regnskov. Tasken vejer ni kilo, hvoraf mad-delen er på de fem. Man er nødt til det med rationeringen af maden, så man ikke kommer til at tage noget ekstra og det dermed går ud over de sidste dage dernede. Så det man har til rådighed den pågældende dag, det er det man har. Hverken mere eller mindre.

Der er intet overladt til tilfældighederne, og Jan har været meget nøjsom med hensyn til klargøringen til, når det endelig går løs dernede. Han tager posen med tre-tallet frem og åbner den. Frem finder han en lille pose, der ligger øverst.

- Det her er morgenmaden bestående af blendet havregryn, müsli, 80 % mørk chokolade, saltede nødder og isotonisk sukker, som skal blandes op med vand. Der er 130 gram, og der er omkring 500 kalorier i det. Derudover tager jeg energidrik, himalaya-salt og en Power Bar gel, inden jeg starter på turen om morgenen.

Under turen i Amazonas jungle indtager Jan himalaya-salt, druesukker, energibarer og naturligvis vand, der som det eneste bliver udleveret til løberne. Udover det tager han væskedrik til brug mod væskemangel, ren og skær for at forebygge inden det kunne gå galt.

Alt skal være vandtæt, så hver ration er pakket ind i flere lag poser. Planen er at tage en pose hen over tasken, når der skal forceres floder og andet for at undgå, at der kommer vand ind et sted.

- Aftensmaden består af en færdigret, som man hælder kogende vand direkte ned i. Venter seks minutter, og så er det klar til at spise. Der er 800 kalorier i, forklarer Jan, mens han sidder med en pose med skriften ”Mild Curried Beef with rice” trykket henover på mærkaten.

- Jeg har gjort rigtigt meget ud af, at der ikke er noget, der er ens. Alt har forskelligt smag, så der er noget forskelligt til hver dag. Mit slik dernede er Jelly Belly´s, som jeg har købt to pakker af. Derudover har jeg fundet de her chili-pølser, som er rigtigt gode. De er med, fordi alt andet er sødt, og med dem får man noget stærkt og noget fedt. Der er rigtigt mange kalorier i pølserne, og det er en nem måde at få en masse energi på.

Det gode er jo, at tasken bliver lettere og lettere efter hver dag, der går, og efter at noget af maden er blevet fortæret. Men udover mad-delen er der i tasken blandt andet sovepose, hængekøje, plaster, skalpel, ørepropper til svømmeturene, pandelampe til om natten, solcelle til at oplade ur og Ipod.

Der, hvor det næsten bliver ren magi, er ved de hvide brikker, der er pakket i blister og klar til at blive trykket ud. Størrelsesmæssigt svarer de til tre-fire to-kroner ovenpå hinanden og ved hjælp af lidt vand, så ”popper” de ud og bliver til et håndklæde i A4-størrelse. Meget anvendeligt til lige at få ansigtet tørret af for sved efter dagens omgang.

Inden turen til Brasilien er Jan blevet vaccineret tre gange, og derudover skal han spise Malaria-piller både før, under og efter turen i Amazonas. Jan ømmer sig og kører lige rundt med skulderen, mens han forvrænger ansigtet og tænker tilbage på det stik, han fik lige der.

Presset og med et kig dybt ind i hjertet fortæller han, at der ikke er et mål om en eventuel placering i den samlede stilling. Det handler i bund og grund om at komme igennem de seks etaper på syv dage i det, der af CNN er blevet kåret til verdens hårdeste ekstremløb.

Jan fra Frederikshavn er den ene af to danskere, der er med til løbet gennem junglen, og han har lovet at sende meldinger hjem til Kanal Frederikshavns læsere. Hvis alt går som det skal, og hvis teknikken vil, kommer første hilsen lørdag.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Helle Hornshøj

FOTO: Helle Hornshøj

FOTO: Helle Hornshøj

FOTO: Helle Hornshøj

FOTO: Helle Hornshøj

FOTO: Helle Hornshøj

FOTO: Helle Hornshøj

 

Kommentarer

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close