Gå til hoved-indhold
10. juli 2012 - kl. 00.07

Japansk guvernør hædrer frederikshavner-helt

  • 1 af 3
    FOTO: Privat
  • 2 af 3
    FOTO: Privat
  • 3 af 3
    Wakayama-regionens guvernør (nr. to fra venstre) besøgte Frederikshavn for første gang.
Af: Kanal Frederikshavn

En delegation fra Wakayama-regionen i Japan med guvernør Yoshinobu Nisaka i spidsen har netop været på officielt besøg i Frederikshavn Kommune. Formålet var at hædre maskinmester Johannes Knudsen, som i 1957 satte sit eget liv på spil for at redde en japansk fiskeskipper og besætning

Stormen rasede 10. februar i 1957 ud for Hinomisaki i Japan. Johannes Knudsen, der er født og opvokset i Frederikshavn, havde hyre på et af Mærsk skibe, da han fik øje på den brændende japanske fiskekutter. Uden tøven satte han sit eget liv på spil, for at komme kaptajn og den øvrige besætning til undsætning. Desværre med den tragiske udgang at både Johannes Knudsen og skibets besætning omkom i den kraftige storm.

I Wakayama-regionen huskes Johannes Knudsen den dag i dag. Japanerne har opført en statue af Johannes Knudsen på en bakke med udsigt over havet. Herfra beundrer de ham for hans mod og næstekærlighed. Hvert år på hans dødsdag mindes japanerne Johannes Knudsen ved statuen. De lægger blomster, og i Wakayami lærer japanske skolebørn om Johannes Knudsen. Hans heltebedrifter er med i børnenes læsebog, og der er skrevet 2 sange om Johannes Knudsens redningsforsøg.

- Havet ud for Wakayama kan være stormfuldt, og den dag i dag siger japanerne, når det stormer: Det er Johannes Knudsen vejr,
fortalte Yoshiko Forsberg, der var med delegationen som tolk.

Det er ikke første gang, at japanske gæster er kommet den lange vej til Frederikshavn for at vise deres respekt for Johannes Knudsen. Men det er første gang, at Wakayama-regionens guvernør meldte sin ankomst. Med ham fulgte en delegation fra såvel regionens ledelse, samt fra to japanske kommuner. Samtidig deltog den japanske ambassadør i Danmark, Toshio Sano, også ved besøget. Toshio Sano sætter stor pris på de tætte bånd til Frederikshavn, og han var senest her i forbindelse med den japanske stjernekok Fujii Mari, som viste sin kogekunst til Open by Night 1. juni i år.

På det 24 timer lange besøg så de japanske gæster bl.a. udstillingen om Johannes Knudsen på Bangsbo Museet, de lagde blomster på Johannes Knudsens grav, og de besøgte Johannes Knudsens hjem i Søndergade. Delegationen mødtes også med efterkommere af Johannes Knudsen - Laurits Munch og Annalise Pajhede, der er henholdsvis fætter og kusine til Johannes Knudsen.

Borgmester Lars Møller modtog delegationen på rådhuset, og ud over at vise sin respekt for deres flotte måde at bevare historien om Johannes Knudsen, kunne borgmesteren opfordre til, at vi udbygger relationerne mellem Frederikshavn og Wakayama.

- I byrådet har vi en udviklingsstrategi med fokus på det maritime, energioptimering, fødevarer og turisme. Samtidig lægger det os meget på sinde at skabe udveksling for kommunens unge, og dette besøg kan være med til at skabe kontakter mellem Wakayama og Frederikshavn til fælles glæde og gavn, pointerede Lars Møller.

Der er allerede etableret et samarbejde mellem Frederikshavn Gymnasium og Hidaka Highschool, og her har elever besøgt hinanden.

I Wakayama bor mellem 9-10 mio. mennesker, og området er ligesom Frederikshavn kommune et kendt turistområde. Hvert år kommer mange besøgende til Wakayama både for at nyde den smukke natur med termiske bade og de mange eftertragtede kulinariske specialiteter.

Som et ekstra kuriosum deltog tre japanske roligans, hvoraf den ene havde lært at sige: Kom så Danmark! Han var prydet med diverse danske flag og badges. På hovedet bar han en markant rød-hvid vikingehjelm.

Efter besøget i Frederikshavn rejste guvernør Yoshinobu Nisaka med følge videre til deres venskabsby i Spanien.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...