Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
03.11.2019 | Af: DEBAT-INDLÆG

- Jeg mener ikke, man kan tale om en værdig død

Regionsrådsmedlem Henrik Buchhave fortstår ikke, hvorfor en politisk kollega i regionsrådet kalder det en lukusdød at afslutte livet på hospice.
Regionsrådsmedlem Henrik Buchhave (V), Østervrå, har skrevet dette indlæg: Forleden aften deltog jeg i en mindegudstjeneste i Abildgaard Kirke i Frederikshavn. Den var arrangeret af Hospice Vendsyssel (Suderbovej i Frederikshavn, red.)) for at mindes de mange, som har afsluttet livet der i det forgangne år.


 

137 navne blev læst op, og der blev tændt et lys for hver enkelt af dem. Kirken var stuvende fuld af pårørende, og mange kneb selvfølgelig en tåre, i mindet om den, de savnede.

Dagen før skulle vi i regionsrådet godkende en ny driftsoverenskomst for det nye Hospice Vangen i Nørresundby. En beslutning, der umiddelbart kunne tænkes at være ligetil, idet hospicet allerede er taget i brug.

Alligevel affødte det en debat om, hvorvidt et hospice overhovedet er en rimelig ting, da det jo ikke er alle, der kan få det tilbud. Særligt den socialistiske side af salen har det lidt anstrengt med hospice-idéen. En enkelt stod endda op og meddelte, at vedkommende da godt kunne ønske sig sådan en luksusdød!

Den lader jeg lige stå lidt…

Jeg er helt sikker på, at ikke én eneste af de pårørende, der deltog i førnævnte gudstjeneste, synes deres kære fik en luksusdød.

Jeg tror og håber, de føler, at deres kære fik en afslutning på livet så nænsomt, som det overhovedet var muligt. At den døendes smerter var dæmpet så meget som muligt, og at personalet gjorde alt, hvad der stod i deres magt for at hjælpe og trøste.

Mange bruger ordet en værdig død. Jeg mener ikke, man kan tale om en værdig død, men man kan tale om et værdigt liv og en værdig pleje af den døende, og det mestrer de til fulde på Hospice.

Ingen patienter kommer på hospice efter eget ønske, og man kan heller ikke betale sig til at komme der. Alle bliver visiteret af de paliative læger, og da der kun er 24 hospicepladser i hele regionen, bliver der visiteret benhårdt. Det er kun de absolut dårligste patienter, som tilbydes denne specialiserede behandling.

Så i stedet for at være misundelig over, at din bedstemor ikke fik tilbudet, så glæd dig hellere over, at hun ikke var så syg, at det var nødvendigt.

Personalet på Hospice fortjener al den ros de kan få for den indsats, de yder - både for den døende, men også for de pårørende.

Så selv om jeg har meget stor respekt for det arbejde, de udfører, håber jeg ikke, at jeg skal dø så syg, at det kommer til at ske på Hospice.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close