Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
09.03.2021 | Af: Marcus Linkhorst

- Jeg ved faktisk ikke, om Martin Justesen har et ego

14. januar 2013 blev Martin Justesen ansat som pressechef i Socialdemokratiet.
Dette er andet afsnit i portrætserien om den 35-årige frederikshavner Martin Justesen, der i dag er dansk politiks mest magtfulde rådgiver: Stabschef i Statsministeriet. Andet afsnit handler om Martin Justesens tid som ansat i LO, særlig rådgiver for skatteministeren og pressechef på Christiansborg.


 

I Statsministeriet sad Helle Thorning-Schmidt. Hun var presset. Socialdemokratiet og regeringen var presset. Fra højre. Fra venstre. Men ikke mindst internt.

I Socialdemokratiet sad Martin Justesen i 2013 som ny leder af presseafdelingen. Han var pressechef for det pressede regeringsparti, der hver dag var kritiseret i pressen. En presserådgiver fra den tid beskriver det som en damptromle, der kørte over dem hver dag. Martin Justesen valgte derfor at oprette nogle daglige morgenmøder for presseafdelingen, så de kunne forberede sig på den nye dag, der kom – med kritiske historier.

De møder var med til at skabe en gejst internt i partiet, der gjorde, at de ansatte knoklede alt, de kunne, så de kunne løfte Socialdemokratiet og regeringen. I Helle Thornings regeringsperiode var Socialdemokratiet nede på 15,7 procent i nogle meningsmålinger, som var en tilbagegang på 11,1 procentpoint i forhold til valget i 2011, hvor Helle Thorning indtog Statsministeriet. Det fortæller, at det gamle arbejderparti var yderst presset.

- Jeg må bare sige, at Justesen formåede på en eller anden måde at skabe noget gejst, som jeg ikke har oplevet på nogen anden arbejdsplads. Han var min chef i tre år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger David Tarp, der var presserådgiver, da Martin Justesen var pressechef, og fortsætter:

- Jeg har en fortid i Forsvaret, og man kan godt sammenligne ham med en sergent, der formår at banke noget gejst ind i sine tropper.

The dark side
Det lykkedes også Martin Justesen og Socialdemokratiet at vende de dårlige meningsmålinger. Men før, vi går videre med det, skal vi tilbage til 2010. Der, hvor første afsnit af portrætserien sluttede med, at Martin Justesen var i praktik hos Politiken. Den unge mand ville gerne være journalist.

På Politiken skrev Martin Justesen "en usædvanlig indsigtsfuld artikel" om frisør-konflikten, som handlede om de grundlæggende dynamikker i den danske arbejdsmodel.

En artikel, som pressechef i LO, Louise Høst, læste. Dengang troede hun, at Martin Justesen var en garvet journalist, fordi artiklen havde så meget dybde i det emne, og få havde så godt styr på den som ham. Så var der en kollega, der prikkede hende på skulderen og sagde, at Martin Justesen kun var praktikant.

Efter Politiken blev Martin Justesen inviteret på en samtale. Louise Høst havde et studiejob til Martin Justesen. Efter endt uddannelse som journalist blev han hængende som pressemedarbejder i LO. Væk fra journalistikken og over på "the dark side", som for journalister er pressefolk, der arbejder mod pressen.

Louise Høst er også utrolig glad for den ansættelse, hun lavede dengang i 2010.

- Det er jo sådan en pakkeløsning, man får ind ad døren. Sådan en all-round pakkeløsning, hvor der er en sans for det politiske og det journalistiske, og den kombination har man jo brug for i en interesseorganisation, hvor det at kommunikere er en politisk opgave, fortæller hun.

Hun er også glad for den forståelse, Martin Justesen havde for den branche, han kom ind i.

- Der er vildt effektivt at kunne forstå hele det politiske setup omkring det, og det har og havde han.

Da Louise Høst gik på barsel, blev Martin Justesen midlertidig pressechef i hendes sted. Blot 25 år gammel.

En opringning fra skatteministeren
Da Helle Thorning efter valget i 2011 kunne danne sin regering, bestod den af Socialdemokratiet, Radikale og SF. 3. oktober 2011 var Thor Möger (SF) med på Amalienborg, hvor han blev præsenteret som Danmarks nye skatteminister. Og desuden Danmarks yngste minister nogensinde – 26 år gammel.

Som nævnt i første afsnit af portrætserien mødte Thor Möger og Martin Justesen hinanden i ungdommen. De to bevarede den tætte kontakt. Efter udnævnelsen af Thor Möger som ny skatteminister, modtog Martin Justesen også et opkald fra den jævnaldrende, nye minister.

Thor Möger skulle bruge en særlig rådgiver, og der var Martin Justesen det rette match for ham. Derfor valgte han at stoppe hos LO og som formand for DUF (Dansk Ungdomsfællesråd, red.).

- Jeg kendte jo Martin godt dengang, da jeg ansatte ham. Vi havde arbejdet meget tæt sammen. Han havde så også fået en flot journalistisk karriere i mellemtiden, fortæller Thor Möger.

Thor Möger er heller ikke i tvivl om Martin Justesens evner som særlig rådgiver, selvom han også var ganske ung, da Thor Möger ringede ham op.

- En god rådgiver er jo også en, man som politiker skal kunne stole på og vide, at her er din mest betroede medarbejder, man for alvor kan forvente udfordrer dig, når det er nødvendigt. Gå igennem ild og vand for, at det politiske projekt lykkedes. Og sådan er Martin.

Alder er bare et tal
Marchen Neel Gjertsen – Jyllands Postens tidligere politiske redaktør, nu chefredaktør for hele avisen - fortæller, at hun mindes, at der var meget debat om Thor Mögers alder, da han blev udnævnt til minister i en alder af 26 år. Netop Marchen Neel Gjertsen vendes der tilbage til senere, hvor hun har meget mere på hjerte om Martin Justesens unge alder.

Der var dog ikke meget debat om Martin Justesens alder, selvom han var et år yngre end Thor Möger. Det var heller ikke noget, der bekymrede folk.

- Han er jo et gammelt menneske i en ung krop, så nej, jeg frygtede ikke hans alder. Han havde jo også været formand for DUF og forstod på den måde det politiske univers ret godt, og så havde han et stort netværk, siger Noa Redington, der var særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt i Statsministeriet

En ordentlig spindoktor
Noa Redington holder heller ikke igen med roserne, da han bliver bedt om at beskrive Martin Justesen som særlig rådgiver.

- Han er grundig, ekstrem loyal, arbejdsom, fleksibel og ikke nærtagende. Han har også et meget godt blik for det pres, andre mennesker er under.

Særlige rådgivere – eller spindoktorer, som de også kaldes – er et job, der er fyldt med fordomme. En af de fordomme, der er, er, at spindoktorer ringer til journalister for at få dem til at skrive noget, de ikke har lyst til. Sådan er Martin Justesen dog ikke.

- De fordomme lever han ikke op til, for han virker som genuin stille og rolig jyde. Helt sikkert også begavet. Han har haft en god evne til at sige ting med argumenter i stedet for at hidse sig op over ting. Jeg mindes ikke at have haft nogle konflikter med ham, som man sagtens kan have med rådgivere, politikere og pressechefer, beretter Marchen Neel Gjertsen.

En af de ting, hun husker fra Martin Justesens tid som særlig rådgiver, var, at bølgerne gik højt i SF. Der var store konflikter internt. Men heller ikke da det var på sit højeste, husker hun ham som en, der spillede beskidt spil eller trak i mange tråde. Tværtimod husker hun ham som en, der holdt sig meget i baggrunden.

Da Annette Vilhelmsen i oktober 2012 blev formand for SF, som Thor Möger var valgt for, betød det exit til Skatteministeriet for både Thor Möger og Martin Justesen som følge af en ministerrokade.

En ny, lang kamp
Et farvel til Skatteministeriet betød også, at Martin Justesen nu var arbejdsløs. Dengang han blev arbejdsløs, sagde han til Kanal Frederikshavn:

- Jeg satser på at finde et arbejde, som har noget med journalistik eller kommunikation at gøre. Jeg har altid lavet noget spændende, så det bekymrer mig ikke at være uden arbejde i en periode.

Heldigvis kom fremtiden på plads hurtigt. Fra 14. januar 2013 var han nemlig i en ny stilling.

Louise Høst, der ansatte Martin Justesen i LO, stod som sekretariatsleder for Socialdemokratiet og manglede en pressechef, efter at Trine Maria Ilsøe var blevet ansat som justitsminister Morten Bødskovs særlige rådgiver.

- Da Thor Möger ikke længere var minister, og Martin særlig rådgiver, var transfervinduet åbent. Han var fri på markedet. Så spurgte jeg, om han ikke ville være pressechef for Socialdemokratiet, fortæller hun.

Martin Justesen har altid været den yngste i mange sammenhænge. Elevrådet, ungdomsrådet og journalistuddannelsen. Også som pressechef var han ganske ung. Man har dog aldrig tænkt over hans unge alder – først når man så det skrevet på papir, fortæller Marchen Neel Gjertsen.

Louise Høst var heller ikke nervøs for at ansætte en så ung pressechef.

- Han havde masser af erfaring. Det er ikke for sjov, når man siger, at Martin er en gammel mand fanget i en ung mands krop. Dels udstråler han en ro og sindighed, og dels havde han jo prøvet nogle ting, som var superrelevante for det, som indebar at blive pressechef.

En pressechef uden ego
Flere kilder fortæller, at Martin Justesen ikke er en type, der gør opmærksom på sig selv. Derfor troede David Tarp også, at han var en anden type, da han i de første uger sad i stolen som pressechef.

- De første dage og uger sagde han ikke rigtig noget, og jeg tænkte: "Gud, sikke en stille, introvert type". Så fandt jeg ud af, at han virkelig havde lyttelapperne ude. Analyserede bare alt på fuld kraft. Efter et par uger begyndte han så at folde sig ud og sætte retningen. Han er jo langt fra en introvert type, men jeg husker, at det var det, jeg tænkte de første uger, fordi han lænede sig tilbage.

Han fortæller også, at Martin Justesens personlighed som chef er en sjældenhed i og omkring politik.

- Han har ikke har noget stort ego. Overhovedet. Jeg ved faktisk ikke en gang, om han har noget ego. Det er hvert fald aldrig noget, der står i vejen for ham, og det er et kompliment. Det er sjældent, når man arbejder i politik.

David Tarp husker Martin Justesen som en, der har absurd plat humor. Og samtidig også en forfærdelig musiksmag, der blandt andet består af Johnny Madsen. David Tarp har også en video af Martin Justesen, der synger Tæskeholdets fredagssang på kontoret. Og det fortæller meget om Martin Justesen som chef, mener David Tarp.

Som rådgiver for skatteministeren synes Marchen Neel Gjertsen, at Martin Justesen var god til at sige tingene med argumenter, når han diskuterede historier med journalister. Det var også tilfældet, da han blev pressechef, som var en meget presset stilling i de år, han havde posten.

- Man kan også godt mærke, han har forstand på tingene og er god til at vurdere sine kampe. Han farer ikke i flint over alting. Og omvendt, hvis der så er et eller andet, han synes, der er uden for skiven, så er man heller ikke i tvivl om, at han mener det. Men det er på en måde, hvor man ikke er uvenner bagefter.

David Tarp har samme opfattelse af Martin Justesen som pressechef.

- Nogle gange kan man være en risiko i partier og når man arbejder i politik, at man bliver sølet så meget ind i tingene, at man ikke kan se det udefra og kommer så til at fremstå som komiske Ali på nogle punkter, og det har jeg aldrig oplevet med Justesen, og nu har han trods alt arbejdet for Socialdemokratiet siden 2013.

- Stor andel i fremgang
Som pressechef fik Martin Justesen lov til sætte en retning for Socialdemokratiets pressehåndtering, hvor det ellers så svært ud for partiet. Det var en modsætning til hans stilling som særlig rådgiver, hvor det mere var dag-til-dag håndtering.

Og David Tarp husker tydeligt, hvordan Martin Justesen er meget effektiv at have som chef.

- Justesen hader, at man spilder hans tid. Han hader møder, der ikke fører til noget. Han hader, der bliver truffet beslutninger, der ikke bliver ført ud i livet

Og med det slag, han fik ved at ryge ud af Skatteministeriet, mener Noa Redington også, at Martin Justesen var klar til jobbet som pressechef i det hårdt ramte parti, hvor der var mange kritiske historier.

- Det lærer man bare. Man bliver ikke personligt påvirket af det. Det går op og ned. Det skal nok gå alt sammen. Han havde jo prøvet at blive ansat i Skatteministeriet og ryge ud på røv og albuer. Det var en meget voldsom oplevelse at prøve at blive smidt ud, så han var allerede hærdet.

Han er heller ikke i tvivl om den andel, Martin Justesen havde for valgkampen i 2015.

- Han er superprofessionel. Fik ting til at ske. Meget velforberedt. Han havde en stor andel. Absolut. Altid superkonstruktiv. Også meget løsningsorienteret og ikke sådan en Primadonna, som kan finde på at blive sur, hvis man ikke får sin vilje, og det betyder rigtig meget.

Tror på sig selv og egne strategier
Noa Redington havde ret, da han fortalte, at Martin Justesen ikke bliver personligt påvirket af kritiske, negative historier. David Tarp husker nemlig, hvordan Martin Justesen ignorerede historierne og troede på egne evner.

- Han troede på, at hvis man følger den strategi, man har lagt, omgiver sig med de rigtige mennesker og følger strategien til dørs, så kan man faktisk vinde noget. Det gjorde vi jo, selvom vi tabte. I politik ser man meget fra valg til valg, og vi genvandt jo ikke magten i 2015, men formåede at vende dårlige meningsmålinger til at få en mandatfremgang, og det tror jeg da, at han har noget af æren for.

Som pressechef var han nemlig en del af Socialdemokratiets kampagneledelse, der skulle drive Socialdemokratiets valgkampagne. Og 27. maj 2015 udskrev Helle Thorning valg til afholdelse 18. juni. Et par dage efter udskrivelsen blev Martin Justesen far til sin datter. Det blev derfor ikke til meget babylykke – eller søvn – de første dage grundet valgkampen.

Valgdagen brugte Martin Justesen på Christiansborg, hvor han gik mellem fællessalen og sekretariatet. Det endte med en fremgang til Socialdemokratiet, som gik fra 24,9 til 26,3 procent. Alligevel endte det i tårer, da rød blok samlet set tabte.

Næste afsnit af portrætserien bringer vi på torsdag. Den handler om den tid, hvor Martin Justesen sammen med partitoppen i Socialdemokratiet lagde strategier, der skulle få Venstre væk fra magten igen. Hvordan han var på vej væk fra partiet, indtil Mette Frederiksens nærmeste fik ham overtalt til at blive.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Presse

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close