Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
29.06.2017 | Af: Michael Frederiksen

Kommunens udgifter til idræt er styrtdykket

Frederikshavn Kommune har mistet sin status som duks i Nordjylland, når det gælder kommunens udgifter til idræt. Og på landsplan er Frederikshavn havnet i den nederste halvdel.

 

Et rapport fra DGI/DIF viser, at Frederikshavn Kommune i 2012 brugte 948 kroner på idræt pr. indbygger. Dermed var Frederikshavn en klar topscorer i Nordjylland. På andenpladsen fulgte Vesthimmerlands Kommune med 794 kroner.

En ny opgørelse fra 2016 viser, at Frederikshavn nu kun bruger 773 kroner på idræt pr. indbygger. Det rækker til en nordjysk fjerdeplads. Vesthimmerlands Kommune er ny topscorer med 897 kroner foran Thisted med 891 kroner og Aalborg med 855 kroner.

I gennemsnit brugte landets kommuner 865 kroner på idræt pr. indbygger i 2016. Ishøj er topscorer med 2350 kroner. Derefter følger Høje-Taastrup med 2346 kroner og Herlev med 1878 kroner.

Læsø Kommune er bundskraber med 226 kroner. Af andre kommuner i Bund 10 kan nævnes Aarhus, Odder, Middelfart og Sorø.

De samlede udgifter til idræt i 2016 i landets 98 kommuner lød på 4,95 mia. kr. Det er betydeligt mindre end i 2010, hvor udgifterne var på 5,26 mia. kr.

- Frederikshavn Kommune har altid prioriteret tilskud til børn og unges fritidsaktiviteter højt. Dette er der desværre vendt op og ned på. Frederikshavn Kommune har siden 2012 fortsat nedturen og er nu placeret i nederste halvdel af danske kommuner. En ærgerlig udvikling. Der er stor forskel på, hvad kommunerne bruger, og statistik kan læses på mange måder. Men tallene viser, at besparelserne har ramt foreningslivet hårdt i Frederikshavn Kommune, mener formand Henrik Carlsen, Frederikshavn Ungdoms Fællesråd.

FUF har stor respekt for, at byrådet i Frederikshavn Kommune forsøger at få enderne til at nå sammen.

- Men det har været en høj pris, foreningslivet og vores børn og unge har betalt. Hvordan skal vi så kunne trække veluddannede folk fra de store byer, før de går på pension? Dette var måske noget vore lokalpolitikere skulle bringe frem på Christiansborg. Kommunen ønsker øget bosætning og vil tiltrække veluddannede unge. Kan man det, når mange faciliteter til fritidsaktiviteter er nedslidte, mange er ikke gennemrenoverede siden sidste århundrede og foreningslivet på folkeoplysningsområdet er gået fra små 30 millioner kroner til nu snart under 25 millioner kroner ved de seneste mange års salami-nedskæringer?, spørger Henrik Carlsen.


Han mener, at listen men kommunernes tilskud til idrætsfaciliteter igen et tydeligt bevis på, at vi mere og mere oplever et to-delt Danmark.

- Skulle vi måske bruge den til at få folketingets øjne op for, at vi i VandkantsDanmark sidder med massive økonomiske, geografiske og demografiske udfordringer. Det er tankevækkende, at en borger i Nordsjælland får tre gange så meget fritidsaktivitet som i Frederikshavn og 10 gange så meget som på Læsø. Dette til trods for, de kan tage i en svømmehal i nabokommunen i gåafstand, hvor vi skal have fem svømmehaller i en kommune, som dækker samme område som fra Rådhuspladsen til Kalundborg eller Korsør, lyder det fra FUF-formanden.

Så sent som i sidste uge fandt politikerne 500.000 kroner til de foreninger, som betaler gebyr for at bruge skolerne til overnatning.

- Det er selvfølgelig rigtig fint, men det er et ringe plaster på et åbent sår, mener Henrik Carlsen.


 

BillederTilføj billede


FOTO: Michael Pennerup

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close