Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
08.12.2011 | Af: Nicklas Vinde Mathiassen

Løb 920 km og skaffede 80.000 kroner til hospice

Jan Vajhøj gennemførte i foråret et 243 kilometer langt etapeløb i Sahara.
Frederikshavneren Jan Vajhøj har løbet sig igennem Sahara og over Europas højeste bjerg, Mont Blanc, og på den måde samlet 80.000 kroner ind til Hospice Vendsyssel. Pengene er øremærket til et spabad, der lindrer smerterne for de uhelbredeligt syge.

 

Det nye Hospice Vendsyssel, der for tiden arbejder på at skabe nye og bedre faciliteter, fik sidste år afslag på at investere i et spabad, der kan lindre smerterne hos de uhelbredeligt syge patienter på opholdsstedet. Det får de dog alligevel. Og det takket være helt enestående præstationer af Jan Vajhøj, der har løbet mere end 900 kilometer i år gennem ørkensand, bjergsider og landeveje for at tjene penge til spabadet.

Jan Vajhøj mærkede livets allerhårdeste sider, da han sidste år mistede en rigtig god ven, der på tragisk vis tabte kampen til en uhelbredelig kræftsygdom. Den 49-årige løber ville inderligt gerne have hjulpet, men både Jan Vajhøj selv, vennerne og familien kunne blot se magtesløst til, mens vennen, Jan Hug Jensen, stille og roligt måtte se sig slået af sygdommen.

De sidste dage tilbragte kammeraten Jan Hug Jensen på Hospice Vendsyssel, hvor han ifølge familiemedlemmer havde nogle fantastiske sidste dage. Det satte gang i tankerne hos Jan Vajhøj. Han ville så inderligt gerne hjælpe de syge. Men hvordan?

- Jeg kan jo ikke gøre dem raske, og jeg kan heller ikke få dem til at løbe, men det er lidt det modsatte af, at de kan ingenting, og jeg kan en masse. Så i stedet for bare at løbe en masse kilometer, så kunne jeg bruge mine løbskilometer til at hjælpe nogle andre oppe på Hospice Vendsyssel, siger Jan Vajhøj.

I al sin enkelthed gik det ud på, at sponsorer, som i de fleste tilfælde var virksomheder, donerede enten 3, 6 eller 10 kroner pr. kilometer, Jan Vajhøj løb i et registreret løb hen over 2011. Og det blev ikke til så få af slagsen for løberen fra Frederikshavn. Mere præcist 920 kilometer.

Så meget løb frederikshavneren fordelt på otte marathons og fire ekstremløb, hvor af to var ultra ekstreme. Det ene ved navn Des Sables er et etapeløb i Sahara, hvor løberne skal igennem 243 kilometer løb hen over syv dage. Det klarede han i foråret, mens han senere i september vandt kampen mod 170 kilometers løb over 9.700 højdemeter på Europas højeste bjerg, Mont Blanc. Efter dette løb besluttede han sig for at gennemføre fem marathons på syv uger for at nå sit sæsonmål, som lød på 900 kilometer.

- Det er det, der hedder indsamlingsmarathons. Jeg havde sat mig det mål, at jeg gerne ville over de 900 kilometer i registrerede løb i år for at tjene så mange penge ind som muligt til Hospice Vendsyssel. Det kom jeg så med de sidste løb, og så stoppede jeg her 1. december.

De 920 kilometer har indbragt ham 60.000 kroner, mens andre sponsorer har valgt at støtte med faste beløb, der samlet har givet 20.000 kroner. De 80.000 kroner går ubeskåret til Hospice Vendsyssel, men ikke til hvad som helst. De er nemlig øremærket til det tidligere omtalte spabad. Og hvorfor så lige et spabad?

- For et år siden var Jan Vajhøj oppe og snakke med nogle af vores patienter, som har prøvet at være i varmvandsbehandling, og ud fra den samtale fik han lyst til at støtte os, siger Hospice Vendsyssels leder, Birgitte Nielsen.

- Patienten fortalte, at spabadet gav ham et pusterum, hvor han kunne nyde sin sidste tid uden lidelse. At opholde sig i disse specielle spabade, som har indbygget lift og lader patienterne ligge helt udstrakt, letter trykket fra kroppen og lindrer dermed smerterne, tilføjer Jan Vajhøj.

Men et sådan spabad fik hospicet afslag på, da de anmodede om at investere i det.

- Efter at have snakket med patienten og havde hørt om afslaget, var jeg ikke i tvivl om, hvad pengene skulle gå til.

Efter beslutningen om at hjælpe Hospice Vendsyssel startede kampen om sponsorkronerne. Og det var bestemt ikke nogen let kamp for frederikshavneren.

- Det var ikke nemt. Jeg har været rundt ved mange, men der var langt imellem snapsene. Jeg havde selvfølgelig heller ikke forlangt, at det skulle være nemt, men det er 14 virksomheder og personer, der er gået med i projektet, og ud af alle dem, jeg har været ude ved, er 14 ikke mange, siger løberen.

Men der var dog nogle, som ikke tvivlede et sekund, da de fik tilbuddet om at støtte løberens projekt og dermed støtte Hospice Vendsyssel.

- Det var med personlige relationer, at jeg gik ind i det, da min familie og jeg har oplevet stedets hjælp på nært hold. Jeg synes simpelthen, at Hospice Vendsyssel er et kanon foretagende. Jeg har aldrig mødt nogen mennesker med sådan et overskud som dem deroppe. Så det er jeg simpelthen nødt til at støtte op omkring sådan noget, siger Jacob Birkkjær fra virksomheden COBA Ovne, der har støttet projektet med 10 kroner pr. løbøt kilometer, hvilket var det maksimale, der kunne doneres.

De sidste marathons blev gennemført via en enorm viljestyrke og lyst til at indfri 900-kilometermålet, for allerede tilbage i oktober blev han ramt af en fodskade, der har plaget ham side, og som han nu skal i behandling for.

Løbet i Sahara indbragte alene 14.000 i "kilometer-donationer", mens løbet på Mont Blanc gav 10.000 kroner til den samlede donation, der ryger op i 80.000 og er øremærket til, at Hospice Vendsyssel nu kan få lige det spabad, som patienterne har ønsket sig.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Privat

 

Kommentarer

Del denne artikel

04-10 - Jan Vajhøj om klargøring, rationer ...

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close