Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
27.04.2012 | Af: Leif Jensen

Mathilde Falch i Det Musiske Hus lørdag

Mathilde Falchs debutalbum er udgivet uden nogen indblanding fra pladeselskaber.
Michael Falchs 22-årige datter er på forårstræk og lander lørdag aften heroppe nordpå, hvor hun står på scenen i Det Musiske Hus' store sal. Navnet er Mathilde Falch, som netop nu er aktuel med debutalbummet ”Lad mig gå fri”, som har høstet gode anmeldelser.


 

- Jamen, det er helt vildt dejligt, fortæller Mathilde om de rosende ord for de nye sange.

- Jeg var ellers lidt nervøs og havde forberedt mig på nogen kritik, men er glad for at blive forskånet for de hårde udtalelser. Pladen har været undervejs længe, så det er rart at endelig få sangene ud.

Pladen er udgivet uden nogen indblanding fra pladeselskaber, og hvordan kan man egentlig det?

- Jeg har undersøgt rigtigt meget, og det kræver altså en masse tid og penge. Men det er ikke umuligt. Der er bare en masse papirarbejde, og så skal man bruge meget energi på at gøre det rigtigt, fortæller Mathilde, der nyder, at der ikke er nogen direktør, der vil forme noget, men derimod at hun selv kan danne udtrykket i sin musikalske karriere.

Mathilde sidder i vinduet hjemme i lejligheden, og man kan tydeligt høre forårsagtige fuglefløjt i den anden ende af røret, idet der er telefonisk kontakt til den unge kønne, talentfulde sangerinde. Hun er årgang 1990, og dermed var der overhovedet ikke tænkt på hende, da farmand Michael stod ved kassen for 20. gang med cornflakes og postej, mens han gjorde kur til kassedamen i sangen ”Superlove”.

Farmand gjorde ellers sit til at fraråde Mathilde at prøve kræfter med den musikalske verden.

- Men jeg tror godt, han vidste, at ikke nogen ord ville kunne stoppe mig, griner Mathilde.

- Jeg har set branchen indefra, siden jeg var helt lille og har set faldgrubberne. Det er på mange måder en hård branche.

På spørgsmålet om, hvad det bedste råd, hun har fået sin far, er, siger Mathilde med eftertænksomhed og garanteret med et glimt i øjet:

- Nu er det jo sjældent, at man lytter til råd fra sine forældre. Men han har sagt, at jeg bare skal tro på min vilje til at gøre det, jeg gerne vil. Man skal gøre det, der føles godt.

Herfra og i alt evighed vil Mathilde blive sammenlignet med sin far. Sådan er det, når man er andengenerations-musiker og sanger, men hun trives godt med sammenligningen.

- Jeg har det egentlig fint med det og kan jo selv se parallellerne. Vi laver begge personlige tekster. Det er på dansk og genren er rock/pop. Men samtidig vil jeg mene, at man godt kan høre, at mine tekster er lavet af en ung kvinde, siger Mathilde, der fortæller, at hun synes, at hendes fars musik er god, men håber, at folk alligevel vil lytte lidt væk fra det med, at hun er datter af Michael Falch.

Udover farmand, som solist og frontfigur i Malurt, så kommer inspirationen fra rock- og popmusik af den klassiske variant. Som så mange andre, så er The Beatles blandt Mathildes musikalske helte.

- Det røde og det blå album var de første plader jeg fik, og nu har jeg mere eller mindre alt, hvad The Beatles har lavet, forklarer hun.

Men også The Pretenders, Neil Young og Bob Dylan betyder meget for den unge dame, der stemmemæssigt også er blevet sammenlignet med Chrissie Hynde.

- Jeg vidste helt ærligt ikke lige, hvem hun var, forklarer Mathilde, der lige måtte google lidt og blev lykkelig, da hun fandt ud af, at det netop var frontfiguren for det hedengangne orkester, The Pretenders, der blev tænkt på.

- Jeg kan godt lide, at kvindelige sangerinder ikke leger Mariah Carey, men at de underspiller lidt deres talent.

Af nyere navne, så er Mathilde begejstret for svenske The Cardigans på grund af Nina Persson nøjagtig af samme årsag.

- Jeg håber selvfølgelig, at folk får en rigtig god aften, hvis de dukker op lørdag aften. Mit band og jeg er meget velspillende i øjeblikket, og vi hygger os meget på scenen. Så det bliver en aften med masser af følelser, nærværende og intenst i hyggelige omgivelser i Det Musiske Hus.

Som om fin lille forsmag på, hvad der venter, kan du her se og høre titelsangen fra Mathilde Falchs nye skive.

Læs mere om koncerten her.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Presse

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close