Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
02.07.2020 | Af: DEBAT-INDLÆG

Merindtægt på 166 mio. kr. får hurtigt ben at gå på

Borgmester Birgit S. Hansen: - Er vi rige nu? Nej, men vi kender de fleste tal. De er bedre end sidste år, og vi kan gå i gang med øvelsen at prioritere.
Borgmester Birgit S. Hansen (S), Frederikshavn Kommune, har skrevet dette indlæg: Vi ved nu mere om kommunens økonomi 2021, da vi kender udligning og tilskud fra staten.

 

Dette indlæg skal handle om kommunens økonomi. Er det spændende? Jo, det mener jeg nok - på godt og ondt.

Vores økonomiske formåen er jo fundamentet for det serviceniveau, vi kan have. Fundamentet for budget 2021, som vi lokalpolitkere skal lave - helst sammen i september/oktober.

Kommunens indtægt er borgerskatter og selskabskat. Og så er det tilskud og udligning. Der kom som bekendt en ny udligningsmodel tidligere på året.

Sidst i juni får vi tallene for, hvad hver kommune får tildelt. I år var vi ekstra spændte, da vi skulle se effekten af den ny udligningsmodel. Når vi ikke har kunnet se tallene konkret før nu, er det fordi, de er udregnet efter befolkningstal i hele landet og efter andre parametre.

Nu er tallene her.

Vi kan se effekten af ny udligningsmodel, og samlet set har vi en merindtægt på 166 millioner kroner, MEN i økonomiaftalen mellem KL og regeringen indgik også en række nye udgifter, som vi skal indregne og tage af de 166 millioner kroner. For eksempel har staten vurderet, at vi skal bruge 126 millioner yderligere på overførelsesudgifter og til ledige (de skal tages af de 166 millioner kroner).

Så er der cirka 40 millioner kroner tilbage, og byrådet ved, at vi har udgifter svarende til det beløb, som det så heldigvis ser ud til, vi kan finansiere uden nye besparelser.

Hertil kommer, at Frederikshavn Kommune har modtaget 22 millioner kroner fra puljen til kommuner med økonomiske vanskelige vilkår. Det er dog et engangsbeløb, det vil sige, at de ikke kommer år efter år.

Og så mangler vi et væsentligt tal, som vi første kender i august/september. Det er puljen til vanskeligt stillede kommuner. Den pulje søger vi.

Er vi rige nu? Nej, men vi kender de fleste tal. De er bedre end sidste år, og vi kan gå i gang med øvelsen at prioritere. Vi skal hen over sommeren dykke meget mere ned i detaljerne - indtægter og udgifter - for at sikre, at vi ikke møder overraskelser op til vedtagelsen af budget 2021.

Det er soleklart - fra min stol - at vi først prioriterer børne-, ældre-, handicapområdet. Der trænger vi altid til at kunne gøre det bedre. Og så ved vi også, at vi skal sætte skibe i søen, som vi gør nu. Det er investeringer som for eksempel udvidelsen af Sæby Havn, byggegrunde, indskud i almene boliger, energioptimering af vores bygninger og så videre.

Til slut: Nu kender vi langt de fleste tal. Og udgangspunktet er det samme som altid: Jeg indbyder partierne til budgetforhandlinger.

Og til samarbejde om at tage ansvar for kommunens økonomi og den service, der kan komme ud af det. Med ønsket om en god sommer.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Presse

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close