Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
26.04.2021 | Af: Marcus Linkhorst

Messerschmidt: Vil bare gerne snakke politik

Morten Messerschmidt taler med Marcus Linkhorst fra Kanal Frederikshavn i gågaden.
Morten Messerschmidt, Dansk Folkepartis næstformand, gæstede lørdag gågaden i Frederikshavn. Han er for tiden en af landets mest omtalte politikere, så Kanal Frederikshavn tog en snak med politikeren om den aktuelle sag, DF’s krise, kommende kommunalvalg og den generelle politiske situation på Christiansborg.

 

Siden 2015 har Meld og Feld-sagen kørt. Sagen, hvor Morten Messerschmidt har været anklaget for svindel med EU-midler, og 15. april i år blev Morten Messerschmidt så tiltalt for svindel med EU-midler.

Morten Messerschmidt fastholder dog, at han er overbevist om, at han ikke har gjort noget forkert. Han er heller ikke nervøs for sagen, fortæller han til Kanal Frederikshavn.

- Jeg er jo først og fremmest blevet frikendt for en lang række anklager, som har været i pressen igennem længere tid. At der så er et enkelt punkt, de ikke vil lade mig slippe for i første omgang, det tager vi så med. Nu har jeg været udsat for de her angreb i mere end fem år og håber da bare på, vi kan få det hurtigt overstået.

Morten Messerschmidt er lige nu næstformand i Dansk Folkeparti, som han er valgt til af folketingsgruppen. Det er derfor også dem, der skal afsætte ham, hvis det bliver nødvendigt.

- Indtil videre har jeg kun fået en varm opbakning fra alle i gruppen.

Vil kun snakke politik
Ved valgene i 2019 - europaparlamentsvalg og folketingsvalg - fik Dansk Folkeparti det, man vil kalde en øretæve. Og siden er det kun gået én vej i målingerne: Nedad. Der har derfor også været meget snak om formand Kristian Thulesen Dahls fremtid.

Det har Morten Messerschmidt, der uofficielt er udnævnt til kronprins, dog ingen interesse i at tale om. Han vil bare holde sig til det, det hele handler om.

- Jeg synes helt generelt, at det kun er interessant at snakke om politik, så alt det palaver, der har været om andre temaer igennem alt for lang tid, det har jeg ingen interesse i at køre videre.

Morten Messerschmidt erkender også, at det hele er meget sjovere, når meningsmålingerne er i top. Men han er ikke i tvivl om, hvordan de skal vende målingerne og blive klar til det kommende kommunalvalg i november.

- Jeg tror, vi skal sørge for at tale en masse politik. Komme med udspil og forslag, så folk kan se, hvad det er, de får, når de stemmer på Dansk Folkeparti.

Men frygter du ikke kommunalvalget? I ligger jo rimelig dårligt i målingerne.

- Det giver jo ingen mening at gå rundt og frygte meningsmålinger. Det, der giver mening, er at stå fast på sin egen politik.

Men det er vel ikke at være på en lyserød sky for tiden?

- Nargh, men det er jo ikke det, der er det afgørende for, hvad man mener. Det må vælgerne jo afgøre. Hvis man vælger, at Dansk Folkeparti skal have mindre indflydelse, så får man jo også et andet samfund. Hvis man hellere vil have det samfund, er det jo rimeligt nok. Det, der bare er vigtigt, er, at folk gør sig klart, hvad det er for et andet samfund, de får, hvis man for eksempel stemmer Nye Borgerlige på den økonomiske politik eller Socialdemokratiet på udlændingepolitikken

Skal overvinde NB på ældre- og socialpolitik
Modsat Dansk Folkeparti klarer den nye dreng i klassen, Nye Borgerlige, sig ret godt. Partiet vil ved valg nu og her høste omkring to-tre procent flere stemmer end Dansk Folkeparti, viser meningsmålinger. Og ifølge en måling foretaget for DR, så er 22 procent af Dansk Folkepartis stemmer - ved folketingsvalget i 2019 - havnet hos Nye Borgerlige.

Nye Borgerlige er nemlig kendt for sin stramme udlændingepolitik. En dagsorden, som Dansk Folkeparti har haft for sig selv i mange år.

Men Morten Messerschmidt er ikke i tvivl om, hvordan Dansk Folkeparti skal adskille sig fra Nye Borgerlige.

- Det skal vi ved at føre vores politik. Nye Borgerlige er jo et meget liberalistisk parti, som primært er for de rige. Der er Dansk Folkeparti kendetegnende ved også at tænke på dem, der ikke kan selv og de mere svagt stillede økonomisk. Så jeg tror, at især der adskiller vi os. På EU- og udlændingepolitikken er der ingen nævneværdig forskel.

Så I skal vinde på social- og ældrepolitik?

- Ja, og folk, der bliver arbejdsløse, og folk, der har brug for SU under studietiden. Alle de ting, som Nye Borgerlige vil afskaffe, skal vi ud og understrege, at der er en mening med, vi har og løbende forbedrer.

- Socialdemokratiet har ikke leveret
Morten Messerschmidt køber dog ikke præmissen om, at Dansk Folkeparti er en blanding af Socialdemokratiet på fordelingspolitikken og Nye Borgerlige på udlændingepolitikken.

- Nej. Bare Dansk Folkeparti. Vi har eksisteret i 25 år, og der er ingen grund til, at vi begynder at sammenligne os med andre partier. At andre partier igennem de seneste par år er begyndt at tage vores ideer er jo et luksusproblem.

Tænker du på Socialdemokratiet?
- Blandet andet. De begynder jo at lyde lidt som Dansk Folkeparti, når det kommer til udlændingepolitikken, og det er jo et luksusproblem. Det ville så være rigtig rart, hvis de også begyndte at stemme sådan. Jeg har lige måtte fremsætte næsten 20 af deres egne forslag fra valgkampen, og det stemmer de ovenikøbet nej til, når det så kommer i salen. Det er selvfølgelig underligt.

Så S snakker uden at gøre noget ved det?
- Ja. I hvert fald på nogle områder. Der er sket noget. De har ikke bukket under for presset fra Radikale endnu, men det samlede billede på udlændingepolitikken er, at Socialdemokratiet ikke har leveret varen.

Nu har de så lige indgået en aftale med blå blok om statsborgerskab. Er det ikke en fremgang?

- Vi er ikke med i aftalen. Jeg var med til at forhandle den. Jeg synes ikke, at det rykkede nok. Vi ville jo gerne have en opgørelse over, hvor folk kommer fra mere specifikt. Altså hvad det er for en baggrund, folk kommer med. Om det er muslimer eller ikke-muslimer og så videre.

- Problemet i dag er jo, at der kan komme nogle fra Sverige eller Tyskland og søge statsborgerskab. I gamle dage ville man tro, at det er folk, der er rimelig nemt integrerbare i Danmark, men i dag aner man jo ikke, hvad det er for nogle. Så derfor ville vi gerne have vidst mere om det.

Valgdatoen for dette års kommunalvalg er tirsdag 16. november.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Kanal Frederikshavn

Kommentarer

 

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close