Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
31.05.2021 | Af: Michael Frederiksen

Minister besøgte Frederikshavn i dag

Erhvervsdirektør Niels Bay Christensen, klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, borgmester Birgit S. Hansen og havnedirektør Mikkel Seedorff Sørensen.
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen besøgte i dag Frederikshavn Kommune.

 

Mødet begyndte i formiddag på borgmesterkontoret til en samtale om muligheder og udfordringer i en kommune som Frederikshavn.

Derefter gik turen til Kattegat Siloen, hvor erhvervsdirektør Niels Christensen fortalte om erhvervsstrategien og påpegede, hvor vi kan bruge, at staten bakker op og spiller med. Det handler blandt andet om infrastruktur, også på el-området.

Eksempelvis vil Stena Line inden 2030 indsætte en fuld-elektrisk færge, Stena Electra, på ruten mellem Göteborg og Frederikshavn. Det kræver en betydelig ladekapacitet i begge havne.

En færge i den størrelse – 700 biler og 1.500 passagerer – bruger 30 MWh energi for at krydse Kattegat. Batterierne skal kunne oplades på 60-90 minutter, som er det tidsrum, færgen ligger i havn.

Port of Frederikshavn har beregnet, at Stena Electra samt planlagt landstrømsforsyning til andre skibe i havnen vil kræve udbygning af havnens forsyningskapacitet med 57-60 MW. Forsyningen kan ikke umiddelbart levere kapaciteten. Det vil kræve etablering af en 60kV-station på havnen og udbygning af Energinets 150 kV-station for at opretholde forsyningssikkerheden i den nordlige del af Vendsyssel.

Et andet eksempel er Sæby Varmeværk, som er i tæt dialog med investorer, der vil opføre et datacenter som nabo til varmeværket, der så vil aftage overskudsvarmen fra datacentret, der kan dække opvarmning af tre fjerdedele af Sæbys boliger.

Men datacentret skal bruge meget el. Den nærmeste 60kV-station kan dække første etapes behov på 42 MW, men fuldt udbygget har datacentret behov for 98 MW. Det kræver udbygning af Energinets kapacitet.

Havnedirektør Mikkel Seedorff Sørensen fortalte om den organiske vækst på havnen med udvidelsen og om den grønne omstilling i havne-sammenhæng.

Så gik turen til ME Production, hvor direktør Jens Peter Faldt tog imod og viste rundt, mens han fortalte om virksomhedens kontinuerlige udvikling og omstilling til mere bæredygtige løsninger indenfor blandt andet skibsfart. Jens Peter Faldt havde også et par pointer i lommen til ministeren om statsligt medspil.

Turen sluttede på M.A.R.S., hvor direktør Kim Thygesen fortalte om recycling og de store elementers miljørigtige nedbrydning.

Ministeren takkede for de mange gode input og var imponeret over den omstilling, man er i gang med. Han tager ønskerne fra Frederikshavn med i det videre arbejde.

Dan Jørgensen fik et krudttårn med hjem, og borgmester Birgit S. Hansen bad ham stille det på kontoret og tænke på, hvad regeringen/han kan bidrage med til udvikling i hele landet.

Besøget varede tre timer.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Kanal Frederikshavn

Kommentarer

 

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close