Gå til hoved-indhold
25. april 2024 - kl. 00.04

Når uddannelse og virkelighed går hånd i hånd

  • 1 af 1
    Mester Henning Christensen og Kristoffer L. Aaen fra Orskov Yard, Niels-Emil Weesgaard og værkfører Brian Sproegel fra Vestkajens Maskinværksted, samt Simon G. Kvist og lærlingeansvarlig Susanne Winther fra MAN Energy Solutions.
Af: Michael Frederiksen

Nyuddannede skibsmontører Kristoffer Lyngaas Aaen fra Orskov Yard og Simon G. Kvist fra MAN Energy Solutions i Frederikshavn samt Niels-Emil Weesgaard fra Vestkajens Maskinværksted i Hirtshals har været til svendeprøve på EUC Nord. Svendebrevet er i hus, og forude venter en verden, hvor uddannelsen åbner for mangfoldige jobmuligheder både på land og til vands.

Skibsmontøruddannelsen så dagens lys i 80´erne, og mange nye ting er kommet til sidenhen i skibsmontørens daglige arbejdsopgaver. Uddannelsen har derfor været omfattet af en opdatering, hvor den maritime branche blandt andet har efterspurgt læring i maritim automatik.

Svendeprøven på skibsmontøruddannelsen omfatter nu tre opgaver. En røropgave, hvor eleven skal tegne og udfærdige et mindre rørsystem. En serviceopgave, hvor eleven skal vise sine kompetencer på en motor, en turbolader eller lave en opretning af et akselsystem. Den tredje og sidst nye tilkomne opgave omfatter maritimt automatik, hvor eleven arbejder med alarm- og sikkerhedssystemer eksempelvis på skibets fremdrivningsanlæg, spil og thrustere.

Den nye revision af skibsmontøruddannelsen er dermed med til at sikre, at morgendagens faglærte skibsmontører uddannes til at løse fremtidens arbejdsopgaver i den maritime branche.

- For os er det konkret brugbart i hverdagen, at vores skibsmontørlærlinge med den nye revision af uddannelsen også får teori og viden om skibets elektriske systemer, udtaler værkfører Brian Sproegel fra Vestkajens Maskinværksted.

- Skibsmontøruddannelsen dækker over blandt andet udskiftning af motordele, luftstyring, hydraulik, drejning, fræsning, tegningslæsning og smedetekniske opgaver. For os er det vigtigt at kunne efterleve, hvad vores kunder efterspørger, og at vores lærlinge allerede i læretiden får indsigt i elektriske systemer, gør dem fagligt stærkere i samarbejdet med vores kunder, siger Brian Sproegel.

De nyuddannede har været omfattet af Lærlingeordningen, der er forankret i Erhvervsservice Nord i Frederikshavn. Virksomhederne bag lærlingeordningen er Svanehøj Danmark, Orskov Yard, RASI Maskinfabrik, Mariendal Electrics, EnTech Marine, Hirtshals Yard, MAN Energy Solutions, Alfa Laval, Soft & Teknik, SeaMech, Vestkajens Maskinværksted og KS Maskinteknik.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...