Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
04.08.2012 | Af: Lars Andersen

Nanna er landsdækkende med sin kreative kunst

Nanna Guldbæk Nielsen: - Det er da okay at være næsvis, så længe det er på en god og pæn måde.
"Kan man godt have store drømme i Frederikshavn?" Det er blot én af de småprovokationer, som Nanna Guldbæk Nielsen har mødt på sin vej til det, hun har opnået i dag – som kun 18-årig kunstner. Nanna er en lokal kreativ person, som udtrykker sig ved at male og tegne.

 

Der er ingen tvivl om, at Nanna er et talent i en klasse for sig selv. Hendes talent har, med kunstnerens egne ord, altid været der. Lige fra da hun var helt lille og lavede tegninger med mere, blev hun altid rost meget. Det betragter hun selv som værende vigtigt for, hvor hun er i dag rent kunstnerisk.

- Det er helt klart noget, jeg husker tydeligt, at jeg altid fik ros for mine tegninger i en tidlig alder. Det har uden tvivl styrket mig i, hvor jeg er i dag, men hvor interessen for at male kommer fra, kan jeg ikke give et klart svar på. Den har bare altid været der og været en del af mig, fortæller Nanna Guldbæk med et smil til Kanal Frederikshavn.

Trods sin unge alder har hun allerede været på udstillinger i København, flere steder i Midtjylland samt Aabenraa. For nylig blev Nanna udvalgt til at skulle fremvise sine værker i forbindelse med "Kunst på Knivholt" i Frederikshavn fra 4. til 5. august. Her vil der også være rig mulighed for at få en snak med det unge talent.

Nanna er sidste "geled" ud af en søskendeflok på tre, som også er af den kreative støbning. Nannas søskende læser til bygningskonstruktør og arkitekt. Så på et eller andet punkt ligger det til den yngre generation af familien at være kreative – i hvert fald på hver sin måde.

Det er tydeligt at mærke, at kunsten og det at male betyder rigtig meget for den unge frederikshavner. Hun lader sig ikke som sådan præge af andres værker eller nogen bestemt historiske tidslinje indenfor kunstens verden.

- Selvfølgelig kigger jeg på andres malerier, det er jo en interesse, men det jeg selv laver, er meget vigtigt for mig, at det er 100 procent mit eget. Jeg undgår helst at blive for præget af andre.

Nanna vil gerne søge ind på Kunstakademiet i København eller Aarhus, når hun næste år graduerer som HTX’er.

- Men igen er den drøm med et lille "men", da det jo ligger i mig, at jeg ikke vil blive for præget i en bestemt retning af de undervisere og så videre, jeg måtte få.

Uanset hvad der sker i fremtiden, vil kunsten altid være en del af hendes fremtid på en eller anden måde. Det selvom de skolemæssige pligter på det seneste har trukket de længste strå i den unge frederikshavners liv. Derfor er det her på andet år af HTX-uddannelsen ikke blevet til så meget tid ved lærredet.

- Jeg har desværre måtte forsømme det lidt, men det hænger også sammen med, at jeg i mit andet år på HTX har valgt at have lidt flere valgfag. Det belønner sig dog til næste skoleår, hvor jeg ikke skal have nær så mange fag. Så jeg regner stærkt med at kunne bruge mere tid på at udforske den kunstneriske verden den kommende tid.

Nanna ser sig selv som den beskedne nordjyske perfektionist, der blotter sig med sine kunstneriske kreativiteter. Det kommer i alt sin enkelthed til udtryk ved, at mange af de værker, hun har kastet sig ud i, ikke allesammen har set dagens lys.

- I bund og grund er det jo virkelig personligt med mine værker, og noget der ligger dybt i mig. Så man kan vel godt sige, at det til tider kan være lidt grænseoverskridende at vise sine værker frem. Det er også derfor, at langt fra alt det, jeg laver, kommer ud på min hjemmeside - www.nannaguldbaek.dk - eller med til mine udstillinger.

Kanal Frederikshavn bad Nanna om at udvælge et af sine værker, som virkelig betyder noget for hende. Valget kom meget resolut og blev "Ballonmanden", som faktisk er et af hendes allerførste:

- Jeg kan huske, at jeg lavede det over en periode, hvor jeg følte, at jeg havde brug for at være lidt i min egen verden. Lukke mig inde i mig selv og gøre, hvad jeg havde lyst til – hvor man samtidig kunne være lidt alene, men stadig følge med i verdenen omkring sig. Det at have lov og ikke mindst give sig selv lov til at fordybe sig i noget – ja, faktisk at være lidt en nørd – det ser jeg som en positiv ting. Der kan komme så vildt mange fascinerende tanker og ideer, når man bare giver sig selv lov til det.

Et karakteristika for Nanna er især denne her spidse næse, som går igen på mange af værkerne:

- Det er da okay at være næsvis, så længe det er på en god og pæn måde, mener den unge frederikshavner.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Privat/detungefrederikshavn.dk

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close