Gå til hoved-indhold
02. december 2019 - kl. 00.12

Nyt botilbud åbner i dag - en træningsbane for unge

  • 1 af 3
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 3
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 3 af 3
    Natasja Kolind, Anders Andersen og Anita Grotum har store forventninger til Botilbud Suensonsvej.
Af: Michael Frederiksen

Mandag 2. december åbner Botilbud Suensonvej i Frederikshavn. Det skal fungere som "træningsbane" for op til 16 unge mellem 18 og 30 år. De skal øve sig i at bo i egen bolig.

Målgruppen er unge med sociale problemer, opmærksomhedsforstyrrelser og autismespektrumforstyrrelser. Botilbud Suensonsvej er ikke for unge, som kæmper med et misbrug.

- Det bliver en træningsbane for de unge mennesker i forhold til efterfølgende at kunne komme ud i deres egen bolig. Her skal de lære de færdigheder, der skal til - både socialt og i forhold til den almindelige daglige livsførelse. Vi kan senere hjælpe dem med at blive etableret i egen bolig, forklarer afdelingsleder Anders Andersen, Projekt og Integration i Frederikshavn Kommune.

Et lignende tilbud findes ikke i Frederikshavn Kommune i dag. Derfor sendes de unge ud i botilbud i andre kommuner, hvilket alt andet lige er dyrere. Desuden er det sværere for de unge  at bevare sociale kontakter i nærmiljøet.

Anders Andersen er derfor overbevist om, at Botilbud Suensonsvej bliver en fordel for de unge, deres familier og kommunen - både menneskeligt og økonomisk.

- Det kan blive rigtigt dyrt for kommunen, hvis ikke vi gør det, fordi der vil være nogle unge mennesker, som vi taber og får voldsomme problemer med, mener Anders Andersen.

Der er plads til 16 unge mennesker i de dejlige lokaler på Suensonsvej, som kommunen i forvejen ejer. Bygningen har stået tom i nogle år, men fra i dag kommer der igen liv i den hvide bygning, som er genbo til Nordstjerneskolen.

Bortset fra nogle nyansatte nattevagter er det medarbejdere, som allerede arbejder med de unge i Frederikshavn Kommune, der skal sørge for at hjælpe de unge godt på vej i Botilbud Suensonsvej. De glæder sig til at gøre bruge af deres kompetencer på kryds og tværs.

- Der er tale om en effektivisering af kompetencerne. Vi har et stærkt fundament, som står tungt, men hvordan kan vi udvide vores tilbud? Det mener vi, at vi gør med dette botilbud, og det giver også større tilfredshed hos medarbejderne, håber Anders Andersen.

Koordinator Natasja Kolind, Botilbud Suensonsvej, er enig.

- Nu har vi midlerne, og vi kan faktisk flytte de unge. Det er en stor pædagogisk tilfredsstillelse, understreger hun.

Anita Grotum er bostøttemedarbejder. Det vil sige, at hun kører ud til unge i egen bolig og hjælper dem nogle timer om ugen med "almindelig daglig livsførelse". Tøjvask, betaling af regninger og så videre. Anita Grotum og hendes kolleger får fremover base på Suensonsvej. Det ser hun frem til.

- I dag er der bare nogle unge, som vi taber undervejs, fordi vi ikke kan give dem det, de har brug for, så de ender ude i alverdens ting, vi ikke har lyst til at ønske for vores børn. Det er dyrt for samfundet. Vi kan ikke rykke dem. Der er ikke nok hjælp, og så bliver de dårligere, påpeger Anita Grotum.

Natasja Kolind supplerer:

- Der sidder nogle unge mennesker derude, som har brug for mere end fem timers støtte om ugen.

De unge skal selv være med til at bestemme, hvordan hverdagen skal fungere i Botilbud Suensonsvej.

- Det er godt at se andre, som også har det svært. De får nogen at spejle sig i. Dermed kan de se, at der også er andre, som har udfordringer. Jeg er ikke den eneste. De får et fællesskab med hjælp tæt på. De skal føle, at de er en del af samfundet, at de er noget værd, siger Natasja Kolind.

De unge kan bo på Suensonsvej fra fire måneder til fire år. I første omgang er der to, som flytter ind, men Anders Andersen, Anita Grotum og Natasja Kolind er ikke i tvivl om, at der på sigt bliver brug for mere end 16 pladser.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...