Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
10.09.2019 | Af: DEBAT-INDLÆG

Partyturisme skræmmer kvalitetsturisterne væk

Mogens Bandholm mener, at Frederikshavn Kommune og Turisthus Nord skal satse mere på bæredygtig turisme.
Skagen har i efterhånden mange år, trods protester, haft problemer med turister. Den måde de opfører sig på, mængden af dem koncentreret på alt for kort tid - det er masseturisme. Hvis ikke kommunen ændrer turismestrategien og fokuserer på en bærbar, ansvarlig turisme, mister Skagen sin status, og kommunen mister skatteprovenu. 

Det skriver Mogens Bandholm, Tronds Vej 22, 1.th., Skagen, i dette åbne brev til borgmester, byrådet, kommunaldirektøren og Turisthus Nord:

Turismen er kommunens ansvar jvf. VisitDenmark lov af 1. juli 2010.

På Rådhusøen i Frederikshavn og hos det nuværende destinationsselskab Turisthus Nord er man mest interesseret i den nemmeste måde at få penge i kassen på. Denne ligegyldighed har jo hidtil gået fint, bortset fra lidt bøvl med beboerne. Men med den udvikling vi er vidne til, både i udlandet og herhjemme, og de krav der følger, er der behov for nytænkning og handling. Med den hidtil førte turismestrategi, er det vejen til disruption.

Indtil 2017 var der både herhjemme og ude i Europa ikke meget snak eller kritik af den stigende turisme og de problemer, der følger med. Men så begyndte først Barcelona at indføre restriktioner for at bremse turiststrømmen, og i dag to år senere, er der mange der er gået samme vej. Venedig, Paris, Brügge, Amsterdam, København og mange andre med dem. De vil ikke længere acceptere masseturismen. Det medfører øget forurening, der belaster både miljø- og klima. Strande i Thailand er blevet lukket. Vandrestierne på Færøerne blev lukket. Faktisk var de innovative deroppe, de opfordrede turister til at komme for at hjælpe til med at reetablere de nedslidte stier.

Vi har også masseturisme i Skagen. Statistisk har vi i runde tal 2 millioner turister om året, hvoraf ca. 1.3 millioner overnatter, ikke medregnet Airbnb og private udlejninger, så det aktuelle antal overnatninger er sikkert nærmere de 2 millioner.

Det er alt for mange i en alt for kort periode. Vi har bilkø fra Frederikshavn. Vi har ikke parkering nok. Fyrvej er P fra det Hvide Fyr og ud til Grenen. Sct. Laurentii vej er nærmest ufremkommelig. Man står som sild i en tønde i forretningerne med alenlange køer. Det stresser alle, både de der arbejder og turisterne.

Lystbådehavnen er overfyldt og med for meget støj. Mange sejlere fravælger Skagen havn af samme grund.

Vi skal ikke have færre turister, vi skal have turister hele året, ikke kun i 3-4 måneder. Hvis kommunen og erhvervslivet i Skagen ville arbejde for fremme af helårsturisme, kunne vi de facto få flere turister, der ville belaste mindre. Det er med turisme og masseturisme som med regn. Når det regner behersket, er det frugtbart, men når det kommer som et skybrud, er det ødelæggende.

Det er ikke kun mængden af turister, der er problemet, det er den dominerende type af turister vi har - partyturismen med støj og larm. Mottoet fra visse politikere er, at "der skal være plads til alle". Det er der desværre ikke, partyturismen fylder for meget, og kvalitetsturisterne - storforbrugerne - skræmmes væk.


Fremover vil der blive stillet betingelser, der skal løses. Det gælder klimaet og CO2-forurening fra biler og krydstogtskibe, der bruger skibets generator til strøm, og ikke køber strøm fra land. Det gælder byfornyelse- miljø- natur- og kultur, som skal beskyttes bedre.

Der skal satses på de rekreative muligheder vi kan tilbyde, og vi skal udvikle nye. Hvorfor ikke sælge Skagen som en ren, historisk by der prioriterer kultur, klima og miljø højt.

Kommunen kan ikke løbe fra ansvaret for den førte turisme strategi, som hvis den fortsættes, vil være til skade for Skagen. Hvad kan kommunen gøre - meget, de har værktøjerne. De kunne jo starte med at definere turismeindustrien i kommunen som "sustainable turism" som beskrevet af Europarc Federation - en NGO-organisation som kommunen er medlem af, men det bizarre er, at kommunen gør alt det Europarc modarbejder.


Bæredygtig eller ansvarlig turisme er en branche, der er forpligtet til at beskytte miljøet og den lokale kultur, men samtidig bidrage til at skabe fremtidig beskæftigelse for lokalbefolkningen. Det positive ved bæredygtig ansvarlig turisme er at sikre, at udviklingen er til gavn for lokalbefolkningen, for turistindustrien og at det giver turisterne en positiv oplevelse af at være i Skagen.

I Turisthus Nord "turisme strategi 2020" er der ikke et ord om, hvad de vil gøre ved masseturismen. Ikke et ord om, hvad de vil gøre ved den forurening, vi vitterlig har fra krydstogtskibene, og de mængder af biler der er. Ikke et ord om partyturismen og dens negative indflydelse både på typen af turister, og ikke mindst på beboerne der må leve med arten og generne ved masseturismen. Kommunen kontrollerer ikke turisternes opførsel, der volder problemer, for når sprutten går ind, går forstanden ud. Man talte i 2013 om et uniformeret korps til at kontrollere det offentlige rum, men det blev som med så meget andet ved snakken.

Turisthusets strategi omtaler i vage vendinger, at de vil se på de oversøiske markeder, og nævner af alle Kina, som har ry for at have de værste turister. Ikke fx Japan og USA, der potentielt de mest interessante at få som turister.

Turismestrategien er et flot 24 siders katalog med mangler og uden virkning, hvis ikke turismestrategien ændres.

Der er penge i turismen - javist, men statistisk ender omkring 50% i andre kommune kasser, fordi de der tjener pengene, ikke bor her. Det gælder erhvervsdrivende og lønmodtagere, det gælder Airbnb og ferie udlejning.

Derfor - indfør en turistskat
Tænk på, hvad 10 kroner per person per nat ved overnatning ville indbringe med de omkring 2 millioner overnatninger = 20 millioner. Og så er 10 kroner ikke meget, ikke noget der ville skræmme turister væk, de er vant til det fra andre lande. En turist skat ville også være et værktøj til at sprede turismen, ved simpelthen ikke at have den, eller differentiere den afhængig af sæson.

Dette åbne brev er min personlige mening om turismeindustrien som helhed, med fokus på Frederikshavns Kommunes engagement.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Mogens Bandholm

FOTO: Mogens Bandholm

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close