Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
03.11.2013 | Af: Helle Vivienne Madsen Pedersen

Regionsrådsformand blev imponeret i Frederikshavn

Ulla Astman i forgrunden til venstre sammen med Tina Kjellberg, som stiller op til Regionsrådet.
Lørdag formiddag deltog regionsrådsformand Ulla Astman (A) og regionsrådskandidat Tina Kjellberg (A) i Frederikshavn Boligforenings åbent hus arrangement og fremvisning af 24 energirigtige og totaltrenoverede lejligheder i Højbo på Borgmester Hassingsvej 3-11, hvor smileys fremadrettet bliver en væsentlig del af hverdagen for tidligere og nye beboere.

 

Frederikshavn Boligforenings direktør, Kim Madsen, og Trigons adm. direktør, Karl Erik Slynge, fortalte begejstret om forvandlingen af 30 utidssvarende og nedslidte lejemål fra 1949/50, til 24 energineutrale og handicapvenlige moderne lejligheder med elevator. 

Både bygning og lejligheder er så godt isoleret at gulvvarmen, der kommer fra en varmepumpe med lodrette 120 meters jordboringer, kan holde lejlighederne varme. Og den el, varmepumpen skal bruge, kommer fra solceller på taget. Højbo lever på flotteste vis helt op til regeringens plan om et fossilfrit Danmark og er et super godt foregangs projekt for, hvordan fremtidige boliger i bl.a. Frederikshavn Boligforening kan renoveres. Her er alle teknikker, idéer og tanker taget i brug.

I alle lejligheder installeres et smileypanel udviklet af Soft & Teknik A/S på Håndværkervej, der giver beboerne mulighed for et sundt og styrbart boligmiljø. Alt efter hvilken vej mundvigene vender på smileyen, giver det et fingerpeg om forbrug og status på el, vand, varme og fugt i lejligheden. I det tilfælde, hvor fugtigheden i en lejlighed i eksempelvis tre dage i træk har været for høj, gives der automatisk besked til viceværten, der herefter kan varsle beboeren herom. Alle beboere tilbydes endvidere deltagelse i Energiskole, hvor de får viden og værktøjer til at spare på energien, og opretholde et sundt indeklima.

Højbo er på alle fronter et unikt eksempel på helt energirigtige lejeboliger, og der findes ikke pt. noget lignende eller sammenligneligt i Danmark.

Ulla Astman var da også meget imponeret over det flotte og gennemtænkte projekt og gav udtryk for, at her var god inspiration til nye energirigtige veje i Region Nordjylland. Alle var enige om, at den praksiserfaring, der er gjort med Højbo, også kan tænkes anvendt ved fremtidige energirigtige renoveringer af institutioner og hospitaler i regionen.

Ulla Astman sluttede sit besøg i Frederikshavn af med en fysisk opbakning til de lokale socialdemokratiske byråds- og regionskandidater på gågaden i Frederikshavn. Her var humøret højt, og kandidaterne uddelte flittigt pjecer med gode budskaber, og karameller og balloner til børnene.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Helle Vivienne Madsen Pedersen

FOTO: Helle Vivienne Madsen Pedersen

FOTO: Helle Vivienne Madsen Pedersen

FOTO: Helle Vivienne Madsen Pedersen

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close