Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
19.05.2017 | Af: Michael Frederiksen

Sandra Thorup Mose udgiver debut-roman

Sandra Thorup Mose: - Café-besøgene i Frederikshavn hjælper mig til at fokusere på talesproget.
Sandra Thorup Mose, som er født og opvokset i Ålbæk, men nu bor mellem Sæby og Lyngså, debuterer 31. maj som forfatter. Her udkommer hendes debutroman, "Hvor mågerne skriger".

 

- Jeg har tidligere skrevet forskellige noveller. Pludselig kunne jeg se, at jeg var ved at skabe et mønster. Det var den samme person, som dukkede op i novellerne. Jeg skrev hele tiden ud fra hende. Efter universitetet satte jeg mig ned i tre måneder og skrev romanen. Herefter stod den på rettelser. Jeg fandt for eksempel ud af, at der var en kvinde, som først fødte efter, hun havde været gravid i næsten to år. Det skulle jo rettes til. Det tager lang tid at få overblik over en bog på over 200 sider, så retteprocessen tog meget længere tid, end jeg troede, fortæller Sandra Thorup Mose.

Har det været svært at få bogen udgivet?

- Jeg sendte den måske lidt for hurtigt ind til et forlag, men jeg fik afslag. Når man får afslag, får man ingen feedback på, hvorfor de ikke vil antage bogen, så man ved ikke, hvad der skal "laves om". Det var frustrerende, så jeg tog romanen hjem og med hjælp og feedback fra Skriveværkstedet, fik jeg gjort fortællingen mere målrettet og sproget skarpere. Herefter sendte jeg den ind igen. Det første forlag, jeg sendte ind til, godtog manuskriptet i det tidlige forår i år.

"Hvor mågerne skriger" udgives af Byens Forlag i København.

Romanen handler om en ung piges opvækst i en verden, som hun har svært ved at rumme. Hun sanser alt omkring sig. Hun mærker kulden strømme fra sin mor. Hun ser forståelsen skjule sig hos sin far. Og hun fornemmer roen, der svøber sig som et tæppe omkring hende, når hun dufter til plasticposen med den gemte undertrøje.

Med et blik så fintfølende beskrives livet i en lille by ved havet. En by, hvor alle kender alle. En by, hvor man er fanget. Hun ønsker a slippe fri og forsvinde.

Vi oplever en verden, hvor træsko står på det forkerte trappetrin, hvor tanker forsvinder i ryatæpper, hvor tørklæder strammes til og hvor tavsheden lægger sig som en dyne over byen, hvor mågerne skriger.

Er det Ålbæk eller en anden by i nærheden, du skriver om?

- Jeg tror, at de fleste forfattere i større eller mindre grad skriver om noget, de selv har oplevet, følelser de har haft, erfaringer de har gjort sig. Romanen er ikke selvbiografisk, men den foregår i en mindre by ved havet og handler om en ung piges opvækst, fastslår Sandra Thorup Mose

Skrivelysten har altid været der, den fulgte ligesom med læselysten.

- Men det er først inden for de seneste otte år, at jeg har dyrket den på samme måde som folk for eksempel dyrker badminton. Jeg har forsøgt at skrive nogle gange om ugen i nogle timer. Jeg tager tit på café i Frederikshavn og Aalborg og skriver der. Energien er god, og man kan rigtig få en fornemmelse for, hvordan folk taler sammen. Dialog er noget af det sværeste at skrive, fordi vi ikke taler så korrekt, som vi skriver. Der er heller ikke mulighed for at gå tilbage og rette sig selv i en samtale, som der er i en tekst. Café-besøgene hjælper mig derfor i høj grad til at fokusere på talesproget og på, hvordan vi egentlig taler sammen.

Sandra Thorup Mose arbejder som adjunkt på Aalborg Handelsgymnasium, hvor hun underviser i dansk.

Der holdes bogreception tirsdag 6. juni kl 17.00 på Ålbæk Bibliotek.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Privat

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close