Gå til hoved-indhold
09. juli 2018 - kl. 01.07

SF-forslag splittede byråd i to usædvanlige lejre

  • 1 af 2
    FOTO: Privat
  • 2 af 2
    Christina Lykke: - Vi har igennem de seneste år været igennem benhårde reduktioner og serviceforringelser. Fortsættes denne retning, vil det være det mest udsatte, der betaler den største pris.
Af: Michael Frederiksen

Et forslag fra SF's Christina Lykke splittede byrådet i to udsædvanlige lejre på det sidste byrådsmøde inden sommerferien. 

SF foreslog, at det forventede underskud på 7,4 millioner kroner i Familieafdelingen ikke skal finansieres ved besparelser på skoler og daginstitutioner. Der arbejdes i stedet for på en klarhed over i hvilken grad, at Familieafdelingen er underfinansieret, og der skal laves en samlet plan for at sikre midler til det politisk vedtagne serviceniveau på området, hed det fra SF.


Venstres seks byrådsmedlemmer, Enhedslisten og Kasper Lau fra DF stemte sammen med SF for forslaget. Imod stemte 18 fra Socialdemokratiet, Peter Nielsen (C) og DF's Flemming Rasmussen.


- Vi bliver nødt til at anerkende det øgede udgiftsniveau. Hvis man ikke vil det, vil man fortsætte med at se et område, der ikke hænger sammen. Tal er taknemmelige på papiret, men man er nødt til at kende til nuancerne, når man udtaler sig som Peter Nielsen om, "hvor svært kan det være". Det ER svært, når det handler om børn i voldsom mistrivsel. Og problemerne forsvinder ikke, fordi vi lukker øjnene, mener Christina Lykke.

For bare to år siden lukkede man et gabende tomt hul i Familieafdelingen på 34 millioner kroner.

- Det var et engangsbeløb over fire år. Altså ikke penge man kunne bruge eller investere, for det gik til at dække et underskud. Det daværende udvalg godkendte i 2016 en handleplan for, hvordan man kunne afvikle denne "gæld" over de fire år. Og handleplanen virker. På nuværende tidspunkt har man forebygget, og antallet af anbringelser er faldet. Det virker. Men for hver gang, der kommer yderligere besparelser til, forringes handleplanen, udtaler Christina Lykke.

Hun vil ikke have, at det bliver et spørgsmål om økonomi, når børn udsættes for omsorgssvigt.

- Selvfølgelig er der prognoser, der viser et vis antal anbringelser. og da der er skåret ind til benet alle steder i kommunen, er der ikke råd til afvigelser. Så hvis der kommer en anbringelse mere end prognosen viser, ja, så er der kun ét sted at finde pengene. Det er på forebyggelsen. Altså når man ikke at nedskrive på de 34 millionder kroner. Heldigvis har antallet af anbringelser og derved udgifterne været faldende og stabile de seneste år, og det er længe siden, man har oplevet et sådan boom på så kort tid. Det er tragisk for de børn, der oplever det, men godt at vi som samfund kan håndtere det og give den hjælp, der skal til, siger Christina Lykke.


Hun synes, at afstemningen i byrådet viser, at der er folk, som har været tæt på området, der bekymrer sig og anerkender, hvor svært styrbart det er.

- Og ikke mindst anerkender, at udvalget ikke kan løse dette alene, da det så også vil gå ud over normalområdet. Altså skole og dagtilbud og fritidstilbud og ungdomsområdet. V, DF, EL og SF viser rettidig omhu ved at bringe dette op i byrådet, da Børne- og Ungdomsudvalget ikke kan løse dette alene, siger Christina Lykke.


Hun undrer sig over, at Anders Brandt Sørensen (S), formand for Børne- og Ungdomsudvalget, ikke svarede på konkrete spørgsmål fra Ida Skov (EL, og hun noterede, at Socialdemokratiet ikke ville diskutere indhold, kun procedure.

- Det er ærgerligt, at det bliver et spørgsmål om procedure og ikke om indhold. Jeg kunne sagtens have rejst det i BUU, men det havde jo ikke løst noget, når Økonomiudvalgets udmelding er, at alle udvalg skal overholde budgettet. Jeg mener, at det er rettidig omhu at rejse dialogen, og jeg havde ønsket, at hele byrådet havde stået sammen om at finde en løsning. Nu går man i stedet ud og må finde besparelser for yderligere 7,4 millioner kroner - altså normalområdet og Familieafdelingens forebyggende områder for at budgetoverholde.


Christina Lykke erkender, at det gør ondt.

- Vi har igennem de seneste år været igennem benhårde reduktioner og serviceforringelser. Fortsættes denne retning, vil det være det mest udsatte, der betaler den største pris, siger SF'eren.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...