Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
15.07.2020 | Af: Kanal Frederikshavn

Sigtet: Kommunen overdriver skaderne

Hans Andersen: - Hvis der var 3.000 kubikmeter, så ville der være sand helt ned til vandet. Foto: Jesper Christiansen, TV2 Nord
- Det hjælper ikke at bede om tilgivelse. Det hjælper at blive straffet og betale regningen.

 

Det siger borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune, i en kommentar til, at en af de sigtede i den såkaldte klitsag fra Skagen nu påstår, at kommunen stærkt overdriver mængden af sand, som er skrællet af to klitter på Sønderstrand.

I 65 minutter kørte en stor gul gummiged rundt i det fredede område ved Sønderstrand natten mellem 26. og 27. oktober 2019- Toppen af to klitter blev fjernet. Sandet blev skubbet ned på stranden. Så meget er de to sigtede mænd og Frederikshavn Kommune enige om, skriver TV2 Nord.

Men når det drejer sig om mængden af sand, som gummigeden skrællede af klitterne, er der stor uenighed. Frederikshavn Kommune har søgt Fredningsnævnet om dispensation til at reetablere området og flytte 3.000 kubikmeter sand tilbage, som de mener, blev fjernet fra klitterne.

Det er Frederikshavn Kommunes natursagsbehandler, som efter en besigtigelse på stranden to dage efter ødelæggelserne har vurderet, at der var fjernet mellem 3.000 og 3.500 kubikmeter sand. Det fremgår af politianmeldelsen til Nordjyllands Politi.

En voldsom overdrivelse lyder det fra den ene af de to sigtede i sagen, den aalborgensiske erhvervsmand Hans Andersen.

- Frederikshavn Kommune har pustet sagen op i så voldsom grad, som ikke er lig med det omfang som det, der er sket, påstår han.

3.000 kubikmeter sand svarer ifølge TV2 Nord til den mængde, der skal til for at fylde omkring 150 lastbiler med sættervogne.

- Hvis der var 3.000 kubikmeter, så ville der være sand helt ned til vandet, siger Hans Andersen.

Det er ud fra billeder af terrænregulering og overflyvning med drone, at Frederikshavn Kommune kommer frem til, at der er flyttet 3.000 kubikmeter sand ned fra klitterne i et område, som er 117 meter langt og 20 meter bredt.

- Jeg synes, at man kan snakke meget om, det er 2.500 kubikmeter eller 3.000 kubikmeter. Fokus er, at vi skal have genskabt den klit, som nogen skandaløst har ødelagt, siger borgmester Birgit S. Hansen til TV2 Nord.

Først et par dage efter at kommunens sagsbehandler har vurderet omfanget af ødelæggelserne, er landinspektøren, som kommunen har bestilt, i Skagen for at måle op. Sagsakterne viser imidlertid, at landinspektørens rapport fra 1. november ikke indeholder noget omkring mængder af sand. I rapporten angives kun areal.

- Vores folk og de fagfolk vi har haft til det, taler ikke så meget om kubikmeter sand. De taler om, at præcis den mængde sand, som er skubbet ned, skal tilbage. De har øje for reetablering, siger borgmesteren.

Hans Andersen mener, at kommunen overdriver mængder for at få skaderne til at virke voldsommere og dyrere. Han har haft to forskellige landinspektører til at måle op. De kommer frem til at der kun er fjernet mellem 135 og 250 kubikmeter sand fra et området på 800 kvadratmeter.

- Jeg synes, offentligheden har krav og behov for at få at vide, hvad der skete dernede. Det får det på et tidspunkt, men de har også behov for at få omfanget at vide, siger Hans Andersen.

Det er tallene fra kommunens skøn i oktober, der går igen, da man midt i november sidste år søger Kystdirektoratet og Fredningsnævnet om dispensation til at reetablere området med 3.000 kubikmeter sand og plante 26.000 stykker hjelm i området.

- Vi har kun en interesse. Det er, at der skal reetableres, og det er der nogen, som skal betale. Det er det, som vi har gjort gældende, udtaler Birgit S. Hansen.

Både Fredningsnævnet og Kystdirektoratet godkender kommunens plan for reetablering uden at stille spørgsmålstegn ved mængden af sand, som skal føres tilbage.

- Der blev på besigtigelsen ikke stille spørgsmålstegn ved mængden af sand på mødet, siger Tage Leegaard. Han er ministeriets udpegede medlem af Fredningsnævnet.

Mængden af sand er slet ikke et tema for Fredningsnævnet på besigtigelse i Skagen. Det forklarer formanden for Fredningsnævnet, dommer Niels Bjerre.

- Det, som står i afgørelsen angående mængder, er taget fra kommunens plan. Vi har ikke sagskundskab til at vurdere det. Vi har godkendt, at klitten skal føres tilbage til, som den så ud før hærværket til dens oprindelige størrelse. Vi har ikke vurderet på, om beregningerne var rigtige eller forkerte. Vi går ud fra, at kommunen har de rigtige mængder angivet, siger Niels Bjerre.

Fredningsnævnet giver efter besigtigelsen i Skagen Frederikshavn Kommune dispensation til at begynde reetableringen af klitterne. I afgørelsen fra Fredningsnævnet får kommunen lov til tilbageføre 3.000 kubikmeter sand og plante 26.000 hjelm i sandet på et området på 1300 kvadratmeter.

- Man kan sige, at med de påstande kommunen fejlagtigt arbejder videre med, så vil der rejse sig en klit på otte meter, siger Hans Andersen.

Ifølge Frederikshavn Kommune vil reetableringen koste omkring en halv millioner kroner. Det er alt for dyrt, mener de sigtede.

- Vedkommende, der nu gjorde det, har tilbudt at køre tingene tilbage igen. Der er også indhentet tilbud fra en anden entreprenør fra Aalbæk, som sagde, at det kunne han gøre på en dags arbejde, siger Hans Andersen.

Det tilbud er blevet afvist af kommunen, skriver TV2 Nord.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Jesper Christiansen, TV2 Nord

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close