Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
20.05.2019 | Af: DEBAT-INDLÆG

Træd med varsomhed overfor mindre friskoler

Folketingskandidat Britta Eckhardt (KD): - Vi får IKKE en stærk folkeskole ved at pege fingre ad privatskolerne.
Folketingskandidat Britta Eckhardt (KD), opstillet i Frederikshavn-kredsen, har skrevet dette indlæg: Anders Kronborg, folketingskandidat for Socialdemokratiet, havde 21. april et indlæg i avisen Danmark, hvor folkeskolen og friskolerne sammenlignes. Anders Kronborg ønsker bedre betingelser for folkeskolen, eller måske snarere ringere betingelser for friskolerne?

 

Privatskolerne, og nok særligt de forældre, der vælger dem, bliver gang på gang hængt ud af socialdemokraterne som dem, der er skyld i de udfordringer, vi ser i folkeskolerne. Mette Frederiksen udtalte i 2005: "Det nytter simpelthen ikke, at forældre med overskudsbørn sender deres børn i privatskole". Senere har hun så ændret mening, da hun skulle vælge skole til sine egne børn. Her udtalte Mette Frederiksen: "Som forældre skal man træffe den beslutning, der er bedst for ens barn". Og sådan har vi jo alle lov at blive klogere. Problemet og dobbeltmoralen er imidlertid, at Mette Frederiksen kun er blevet klogere, når det gælder hendes egne børn.

Socialdemokratiet har meldt ud, at de vil gøre det dyrere for familier, der vælger privatskole. Altså de familier, der i forvejen indirekte betaler ekstra skat for det skolevalg, de har truffet. Den offentlige støtte til privatskole udgør i dag 76 procent af, hvad folkeskolen får pr. elev. Med andre ord får folkeskolen 100 kroner hver gang privatskolen får 76 kroner. Resten betaler forældrene selv. Kommer Socialdemokratiet til magten, skal forældre med børn på privatskoler forvente at skulle betale 3.000 kroner ekstra om året for hvert barn, de har på privatskole.

Socialdemokratiets tilgang er særlig problematisk, fordi de helt bevidst vælger at lade som om, udfordringerne i folkeskolen (for eksempel i forhold til kvalitet, undervisningstid, lærernes forberedelsestid og de fysiske rammer) handler om, hvorvidt vi har privatskoler eller ej i Danmark. Sådan forholder det sig selvsagt ikke.

Det lyder som om, at friskolerne får i pose og sæk, og hvis Socialdemokratiet kommer til magten, skal der tages penge fra friskolerne og gives til folkeskolen. Det kan man jo ikke! Folkeskolen hører under kommunerne og friskolerne under staten. At sparede midler hos staten skal overføres til kommunerne og direkte ind i folkeskolen, vil det kommunale selvstyre nok opfatte som utidig indblanding.

I KD mener vi, at forældre skal have mulighed for frit valg for deres børn og deres skolegang - uanset om de går i folkeskole eller på privatskole. Vi skal være langt bedre til at lære af de skoler, der lykkes, uanset om de er private eller offentlige.

Vi får IKKE en stærk folkeskole ved at pege fingre ad privatskolerne. Vi får i stedet en stærk folkeskole ved at have fokus på folkeskolen. Fokus på dét, forældre og elever efterspørger, at tage udgangspunkt i den enkelte elevs muligheder og udfordringer, og fokus på at give så frie rammer til de enkelte folkeskoler som overhovedet muligt.

Men får friskolerne så rigtig mange penge? Jeg tror, at Anders Kronborg skal undersøge friskolernes indtægter og udgifter bedre. Ellers bliver det igen de mindre skoler på landet, der må lade livet.

Der er ofte ingen offentlig trafik til de små landsbyer; derfor, Anders Kronborg, skal de første 850.000 statslige støttekroner - eller over 6.000 kr. pr. elev - gå til transport. Det skal friskolerne selv sørge for. Folkeskolen og kommunen skal nok sørge for at få de lokale busruter til folkeskolens elever, men ikke til friskoleeleverne. Den udgift, som kommunen har med transport, betaler friskoleforældrene også til via kommuneskatten.

En folkeskoleelev koster kommunerne gennemsnitligt omkring 68.300 kr. En friskole får gennemsnitligt omkring 52.800 kr. i støtte fra staten. I en friskole betaler forældrene for en elev (0-3. kl) omkring 890 kr/måneden - i alt ca. 63.200 kr. i indtægter. Men så kommer transport (6.000 kr.), som skal trækkes fra. Der betales moms på alle indkøb. En friskole skal også vedligeholde bygningerne af dette beløb. Men Friskolerne er først og fremmest sat i verden for at være skole og give eleverne mod på livet og tilværelsen. Være med til at danne dem og give dem et godt og positivt livssyn.

Først og fremmest er friskolerne et udtryk for, at vi har et demokrati i Danmark. Forældrene kan vælge den skole, som de har størst tillid til, og her skal alle kunne være med - ikke bare de rige fra de store byer, men også os, der bor på landet. Derfor: Træd med varsomhed overfor de mindre friskoler; man kan så nemt ødelægge noget fint og sundt.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Presse

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close