Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
10.01.2021 | Af: DEBAT-INDLÆG

- Udvidelse af rute 40 ligger lige til højrebenet

Borgmester Birgit S. Hansen har tre konkrete ønsker til Christiansborg, når det gælder den ny infrastrukturplan.
Borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune, har skrevet dette indlæg: Mange venter spændt på den kommende infrastrukturplan fra regeringen/Christiansborg, og jeg giver her mit bud på, hvad der er vigtigt at få med i planen.

 

Der er behov for en fremsynet infrastrukturplan, der styrker forbindelserne imellem os. Vi vil hænge sammen med resten af Danmark og med verden. Det gælder havsiden, vejsiden og i luften - bredbånd.

Tre ønsker: En udvidelse af rute 40 mellem Skagen og Ålbæk, en tredje limfjordsforbindelse og et mobil- og bredbåndsnetværk uden blinde punkter.

Toppen af Danmark er porten til Skandinavien. Købstæderne Skagen, Frederikshavn og Sæby har historisk handlet med hele verden. Det gør vi stadig. Det skal vi også i fremtiden.

Vi er også Produktionsdanmark. Vi producerer og eksporterer produkter til Danmark og resten af verden.

Det gør vi qua kompetencer i vores virksomheder, på vores havne, og det beror på infrastrukturen til resten af Danmark og vores nabolande. Vi er lokalt afhængige af, at vi har et velfungerende transportnet, hvad enten produkterne transporteres på hjul på vejene, fragtes over kaj ad søvejen, med tog over Limfjorden eller med fly fra Aalborg Lufthavn.

Vores mange gæster skal kunne komme nemt, hurtigt og bekvemt til og fra, og ikke mindst til Skagen, som er et af Danmarks største turistbrands.

Rækken af personbiler og lastvogne på rute 40 mellem Skagen og Ålbæk bliver længere og længere. Belastningen stiger med en procent om året, og trafikken på strækningen er massiv.

Virkeligheden er, at i sommerhalvåret er vejen i perioder spærret. Det er på høje tid, at udvidelsen af de sidste 12 kilometer af strækningen til en såkaldt to-plus-en-vej bliver færdig.

Det tidligere Nordjyllands Amt nåede at færdiggøre 4,5 kilometer. Da staten tog over i forbindelse med kommunesammenlægningen, blev projektet sat i stå.

Vi har råbt skiftende transportministre op siden, og endelig på finansloven 2019 blev der afsat otte millioner kroner til en ny VVM-undersøgelse. Vejdirektoratet er netop blevet færdig med VVM-undersøgelsen, som er i offentlig høring frem til 2. marts.

Min opfordring til politikerne på Christiansborg er klar: Projektet ligger lige til højrebenet. Det er nødvendigt. Og det kan realiseres hurtigt med stor effekt.

Den kommende infrastrukturplan bør adressere de barrierer, der er for et Danmark, der hænger sammen, og hvor vi har muligheder for at skabe udvikling og vækst – uanset om vi bor i nord eller syd, øst eller vest.

En af de barrierer er fremkommeligheden over Limfjorden. Det kalder på en fremtidig bæredygtig løsning, som binder den nordligste del af Danmark endnu tættere sammen med resten af landet og verden omkring os.

Mobilitet og fremkommelighed på veje, skinner, hav og i luften er afgørende for udviklingen af Danmark og for sammenhængskraften – både inden for og uden for landets grænser.

En forudsætning for udviklingen af vores havne og de aktiviteter, der gør vores område til en maritim vækstdynamo i Danmark, er, at vi udvikler den grønne infrastruktur, som gør det muligt for skibene at tanke grønne brændstoffer.

Det samme gælder transporten til lands. Vi har brug for en sammenhængende grøn infrastruktur, hvis det skal lykkes at omstille transportsektoren, privatbilismen og den kollektive trafik for at imødekomme ambitionen i Danmarks første klimalov om 70 procents CO2-reduktion i 2030.

Det tredje ønske handler om at udbrede mobil- og bredbåndsnetværk uden såkaldte not spots.

Vi er ved at være godt med, men jeg gør lige opmærksom på det, fordi vi skal være på højde med hele Danmark, når det kommer til at drive forretninger, landbrug og turismevirksomhed. Og når det handler om at bo et sted, hvor man kan komme i digital kontakt med omverdenen og passe sit arbejde hjemmefra. Tænk hvor relevant det også er blevet i en Corona-tid.

Vi vil hænge sammen med resten af Danmark, og vi ønsker os en fremtidig infrastruktur, som giver os muligheder for bæredygtig udvikling og vækst.

Så skal vi nok klø på, som vi plejer.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close