Gå til hoved-indhold
12. juli 2019 - kl. 00.07

Unge med sommerjob i Skagen snydes for pauser

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
    Jobpatruljen har på sin tur rundt i Nordjylland besøgt Paradis Is i Aalborg. Her kunne jobpatruljeaktivisterne Nikolai Permin og Lasse Hjorthøj konstatere, at forholdene heldigvis er helt i orden for den 15-årige fritidsjobber Alberte Graversen.
Af: Kanal Frederikshavn

Overraskende mange unge fritidsjobbere i de nordjyske turistbyer arbejder alt for længe og får ikke de pauser, de har krav på ifølge loven. Ifølge Jobpatruljen kender de færreste unge deres rettigheder, og det forsøger fagbevægelsens årlige sommerkampagne at gøre op med.

På sin anden og tredje dag rundt i Nordjylland har Jobpatruljen besøgt 500 virksomheder, blandt andet på nogle af de helt store turistdestinationer. Særligt i Skagen og i Blokhus mødte de mange unge fritidsjobbere, der ikke får de nødvendige pauser i løbet af en lang og travl arbejdsdag.

- Det er tydeligt at se, at det er de steder, hvor der er flest turister og derfor allermest travlt, at de unge bliver snydt for deres pauser. Det gælder for eksempel i dagligvarebranchen, siger den nordjyske Jobpatruljekoordinator Anne Sofie Juul Vejrum.

Alene i Blokhus-området stødte Jobpatruljens aktivister på otte unge, der ikke får den pause på mindst 30 minutter, som de har krav på efter 4,5 timers arbejde. To unge havde endda slet ingen pause, så de arbejdede syv timer i træk uden pause. Det drejede sig om en 14-årig pige og en 15-årig dreng i to forskellige dagligvarebutikker.

- På den ene side er det jo positivt, at der er unge, der gerne vil tage fat og yde en indsats, og mange steder tror jeg også, at arbejdsgiveren har tænkt, at hvis der er supertravlt i dag, får den unge bare en lidt længere pause i morgen. Men lovgivningen er jo til for at beskytte de unge, og det er problematisk, at de unge slet ikke kender til de her rettigheder, siger Anne Sofie Juul Vejrum.

Det er også hendes indtryk, at flere af de unge tror, at det er dem, der gør noget forkert, når Jobpatruljen påpeger, hvordan reglerne er.

- Men det vil altid være arbejdsgiverens ansvar, at arbejdspladsen lever op til lovgivningen, understreger Anne Sofie Juul Vejrum.

Jobpatruljen kom tirsdag og onsdag rundt i Skagen, Frederikshavn, Blokhus, Pandrup, Fårup, Aabybro, Tranum, Manstrup, Vadum og City Syd i Aalborg.

- Mange steder er forholdene heldigvis i orden, og vi bliver taget imod med et stort smil af både fritidsjobberne og arbejdsgiverne. Alligevel besøger vi også disse arbejdspladser for at kunne give et dækkende billede af, hvordan det står til med arbejdsmiljøet for de unge, siger Anne Sofie Juul Vejrum.

På de 500 arbejdspladser interviewede Jobpatruljen tilsammen 168 unge, og i 54 tilfælde fandt Jobpatruljen anledning til at sende en sag videre til faglig opfølgning i de lokale fagforeninger. 20 af sagerne handlede om den unges arbejdstid, herunder for få eller for korte pauser, eller at den unge møder ind før kl. 6 om morgenen eller arbejder efter kl. 20 om aftenen, hvilket er forbudt, når man er under 18.

Syv af fritidsjobberne fortalte, at de står alene, når de arbejder, og syv af de unge skal selv finde afløsere ved sygdom.

På tre virksomheder blev Jobpatruljens aktivister nægtet adgang.

Jobpatruljen kan i år markere sit 40 års jubilæum. I år deltager 32 unge aktivister i den nordjyske udgave af Jobpatruljen, som besøger hele Nordjylland i løbet af uge 28 og 29.

Torsdag besøger Jobpatruljen Brønderslev, Løkken, Tårs, Østervrå og Vrå.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...