Gå til hoved-indhold
22. november 2021 - kl. 00.11

Vi ser tilbage på kommunalvalget 2021

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
    Kanal Frederikshavns hold i Arena Nord: Janus Jacobsen, Gistrup Film, valgekspert Anders Broholm, reporter Peter Marquard, fotograf Johnny Jacobsen, studievært Michael Frederiksen og skribent Marcus Linkhorst.
Af: Michael Frederiksen

Kommunalvalget 2021 er slut. I denne artikel samler vi op på valget. Vi kigger på alderssammensætning i det nye byråd. Hvem fik flest stemmer uden at komme ind? Venstre skulle have forladt forhandlingerne om natten. Anders Broholm dukkede op som årets positive overraskelse.

ALDER
Social- og sundhedsassistent Tina Kruckow overtager positionen som yngste byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune. Den nyvalgte socialdemokrat er 34 år.

73-årige Irene Hjortshøj blev akkurat genvalgt for Socialdemokratiet. Pensionisten fra Skagen tog partiets 18. og sidste plads i byrådet med 128 stemmer.

Gennemsnitsalderen i det nye byråd er 56,5 år. Hvis alle byrådsmedlemmer bliver siddende perioden ud, vil gennemsnitsalderen i 2025 være 60,5. Det er samme alder som nu, hvor Frederikshavn Byråd er Nordjyllands ældste.



KVINDER
11 ud af 29 byrådsmedlemmer er fra 1. januar 2022 kvinder. Det er samme antal som nu.



STEMMER
Venstres Thomas Jørgensen var den kandidat, som fik flest stemmer uden at komme i byrådet. 318 vælgere satte kryds ud for den tidligere minkavler. Det rakte til en samlet 14. plads, men da han "kun" blev nr. syv blandt Venstre-kandidaterne, må han nøjes med tjansen som første suppleant.

Disse seks kandidater var i Top 25 uden at blive valgt ind:

14) Thomas Jørgensen (V): 318
17) Kjeld Rye (NB): 240
21) Henrik Buchhave (V): 218
22) Jørgen Engbjerg (V): 216
24) Pernille Christensen (EL): 201
25) Susanne Marianne Møller (NB): 195



DRAMATIK
Valgets dramatiske højdepunkt kom dagen efter, da Venstre meddelte, at de alligevel ikke ønskede at være med i den konstituering, som de ellers var med i, da den blev præsenteret kl. 03.18 natten til onsdag.

Fair nok at sige nej, men det havde set langt bedre ud, hvis Venstre var brudt ud i løbet af nattens forhandlinger med dette klare budskab: "Borgmesteren kalder det samarbejde. Det er vi langt fra enige i. Nu gider vi ikke længere være nikkedukker i Birgit S. Hansens flertalsstyre. Frederikshavn Kommune har brug for en stærk borgerlig opposition. Det arbejder begynder i dag". 

Med Venstres farvel er otte års samarbejde mellem byrådets to største partier slut. Det måtte jo komme. Venstre gik fra 10 til seks pladser i byrådet ved kommunalvalget i 2017. "Bedre Balance" sagde Venstre-kandidaterne igen-igen i denne valgkamp, men vælgerne lyttede ikke. Magtfordelingen er uændret i toppen. Socialdemokratiet har absolut flertal med 18 byrådsmedlemmer. Venstre har fortsat seks.

Naturligvis er Venstre nødt til at ændre taktik. Otte års defensiv "samarbejdspolitik" gav ikke resultater. Venstre er tvunget i offensiven, men kursskiftet burde være meldt ud på valgnatten. Det havde givet større gennemslagskraft.

Rønnebærrene er sure hos Venstre, som reelt beskylder Birgit S. Hansen for at lyve, når borgmesteren påstår, at hun ikke krævede, at Mette Hardam skulle være formand for Teknisk Udvalg i konstitueringsforhandlingerne.

Borgmesteren har lagt forhandlingerne bag sig. Hun kigger fremad.

Det gør Venstre næppe endnu. De er sure over flere ting i konstitueringsforhandlingerne, og de skal de have lov til at være. Sådan er politik. Det viser forløbet i flere kommuner efter tirsdagens valg. Det kræver heller ikke den store langtidshukommelse at huske, hvordan Socialdemokratiet - med den detroniserede borgmester Erik Sørensen i spidsen - var pigesure i det meste af to år efter "Understed-kuppet" i 2009.



FORVANDLING

Anders Broholm har siden 2005 stillet op for Venstre ved kommunalvalget i Frederikshavn Kommune, men i år manglede han på den hvide stemmeseddel. Broholm er flyttet til København, hvor han arbejder i Børne- og Undervisningsministeriet.

Han dukkede dog alligevel op på valgaftenen i Arena Nord, hvor han i over fire timer var en yderst kompetent valgekspert i Kanal Frederikshavns udsendelse, som udelukkende havde fokus på valget i Frederikshavn Kommune.

Respekten for Anders Broholm som byrådspolitiker har altid været stor, og at dømme ud fra de utallige positive tilbagemeldinger var seerne også begejstrede for Anders Broholms præstation som valgekspert.

Han er en sand mester, når han placerer stemmerne fra de 22 valgsteder i sit regneark, og han formåede også at formidle resultaterne på en så spændende og levende måde, at storskærmen i valgcaféen droppede TV2 til fordel for Kanal Frederikshavns intense dækning af Frederikshavn Kommune.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&amp;href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkanalfrederikshavn%2Fvideos%2F471507810961230%2F&amp;show_text=false&amp;width=560&amp;t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...