Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
23.09.2020 | Af: Kanal Frederikshavn

Scandinavian Star: Monument afsløres lørdag

Monumentet placeres på Paradiskajen, hvor Scandinavian Star havde hjemme i sin korte tid i Frederikshavn.
Lørdag 26. september afslører Scandinavian Stars Danske Støtteforening et monument i Frederikshavn. Det sker ved et tre timer langt arrangement på Paradiskajen, tæt på Læsø-færgen.

 

Alle har mulighed for at deltage. 200 billetter i alt ligger klar til afhentning på Hotel Jutlandia, Havnepladsen 1 i Frederikshavn, og i butikken Søndergaard F, Danmarksgade 58 (gågaden) i Frederikshavn. Der serveres undervejs en grillpølse og sodavand/øl.

7. april i år var det 30 år siden, at 159 personer, heriblandt 26 børn under 15 år, døde i mordbranden på Scandinavian Star, som 6. april 1990 sejlede fra Oslo med kurs mod Frederikshavn. Det skulle have været en ganske almindelig sejltur, men udviklede sig til en tragedie.

Mindehøjtideligheden i Frederikshavn var programsat til 7. april i år, men blev udsat på grund af COVID-19, som stadig driller. Alle tilladelser til lørdagens arrangement er dog på plads.

- Alt er koordineret med sundhedsmyndigheder og politi, og vi må være 500 siddende gæster. Vi tager alle forholdsregler og overholder alle retningslinjer, lover Mike Axdal, talsmand for Scandinavian Stars Danske Støtteforening, som står bag lørdagens arrangement i Frederikshavn.

Arrangementet begynder kl. 13.00, men allerede nogle minutter før ringer kirkeklokkerne i Frederikshavn Kirke. Efter afsløringen af monumentet og kransenedlæggelse bliver der flere taler. Blandt talerne er borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune, sognepræst Mia Geisler, Frederikshavn Kirke, folketingsmedlem Søren Søndergaard (EL), tidligere folketingsmedlem og søfartspolitisk ordfører Tommy Dinesen (SF) samt whistleblower Frank Grevil, som i 2014 lækkede hemmelige Irak-dokumenter til pressen.

Mellem talerne spiller Paolo de Jesus Maido trompet, og der kommer også fire sækkepibespillere fra Holbæk Pipe Band. Eftermiddagen afsluttes med en times koncert med frederikshavner-kopibandet Østre Gasværk, som spiller Gasolin og Kim Larsen.

- Det bliver en dag med følelserne uden på tøjet. Vi har i mange år kæmpet for at få et monument i Danmark. Nu kommer det, og det er fantastisk. Med hjælp fra Jens og Margrethe Withs Fond, en fantastisk borgmester, et støttende byråd og ikke mindst en lige så fantastisk havnemyndighed i Frederikshavn er det nu lykkedes. Vi får et monument på Paradiskajen, hvor Scandinavian Star havde base i Frederikshavn. Det har stor betydning for de overlevende og pårørende, at der endelig bliver rejst et monument, men vi skal også videre, og det føler vi, at Kim Larsens musik kan hjælpe os med, siger Mike Axdal.

Han var selv ombord på Scandinavian Star, da færgen brændte for 30 år siden. Både Mike Axdals far og bror døde i mordbranden, som aldrig er blevet opklaret.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close