Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
01.10.2020 | Af: Kanal Frederikshavn

Aflivning af op imod 100 minkbesætninger

Der er nu konstateret coronasmitte i 41 minkbesætninger i Vendsyssel og på Læsø, ligesom der er mistanke om smitte i yderligere 20 danske minkbesætninger. Regeringen har derfor besluttet at slå besætningerne ned. Det drejer sig om over en million mink.

 

Torsdag aften er 11 minkfarme i Frederikshavn Kommune ramt af COVID-19. Hjørring Kommune topper med 29 minkfarme, mens der er én smittet minkfarm på Læsø - se kortet her.

- Det her får store konsekvenser for minkavlere, deres familier og ansatte og selvfølgelig også dyrene. Men der er ingen vej uden om. Det er klart, at den enkelte minkavler vil blive kompenseret for det konkrete tab, vedkommende har på, at besætningen bliver slået ned. Ud over det går vi nu i dialog om erhvervet om at se på hvordan vi i øvrigt kan hjælpe i den kommende situation. Det er en dialog der vil være mellem erhvervsministeriet, beskæftigelsesministeriet og erhvervet, siger fødevareminister Mogens Jensen.

På trods af en række forebyggende tiltag er der på kort tid sket en stor stigning i antallet af minkbesætninger i Vendsyssel, som enten er smittede med COVID-19 eller under mistanke herfor.

Smittespredningen udgør efter myndighedernes opfattelse nu så alvorligt et problem, at regeringen har besluttet at aflive smittede besætninger, besætninger, hvor der er mistanke om smitte, samt besætninger i den umiddelbare nærhed af de smittede besætninger.

- Jeg ser selvfølgelig med stor alvor på situationen i Nordjylland, hvor smitten i øjeblikket spreder sig hurtigt. Mit hovedfokus er på at sikre, at de nordjyske minkfarme ikke bliver en smitterisiko for mennesker, og derfor har regeringen besluttet at slå minkene ned, siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Myndighederne har med en række forebyggende tiltag forsøgt at inddæmme smittespredningen. Allerede i juli indførte Fødevarestyrelsen en øget smitteovervågning af minkfarmene, ligesom der blev indført krav om øget brug af værnemidler hos de ansatte på farmene. Og fra mandag 21 september fik Fødevarestyrelsen mulighed for at komme på uanmeldte kontrolbesøg på farmene. De forebyggende tiltag blev alle indført på baggrund af anbefalinger fra sundhedsmyndighederne og Fødevarestyrelsen.

- Myndighederne har iværksat en række forebyggende tiltag med det formål at kunne stoppe spredningen, men det har vist desværre ikke at være tilstrækkeligt, og derfor må vi nu tage dette skridt, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Beslutningen om at aflive minkbesætninger sker på baggrund af myndighedernes vurdering af smitteudviklingen gennem de seneste dage. Baseret på den nuværende situation vil beslutningen kunne medføre aflivning af op imod 100 besætninger, men dette tal afhænger af den fortsatte smitteudvikling og dermed antallet af berørte besætninger.

Fødevarestyrelsen iværksætter nu planlægningen og gennemførelsen af den besluttede aflivning.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Jeppe Hostrup, TV2 Nord

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close