Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
25.10.2020 | Af: DEBAT-INDLÆG

Minkavlers døtre: Vi er kede af det og frustrerede

Mia og Maja Haugaard har skrevet dette indlæg. De er døtre af minkavler John Haugaard, indehaver af Haugaard Mink, på Mariendalsvej mellem Frederikshavn og Ravnshøj: Som døtre af en minkavler findes der et kæmpe behov for at sætte ord på hele situationen omkring minkbranchen, og alt den udsættes for i denne tid.

 

Vores far er minkavler, og vi er vokset op med mink helt inde på livet. Det har været intet mindre end fantastisk. Vi er om nogen opdraget med at udvise kærlighed og respekt for dyr. Alt i vores familie drejer sig om minkavl. Det er fars livsværk, og han har knoklet for det hele hans liv.

Pandemien, som lige nu overtager vores hverdag, har i den grad overtaget alle minkavleres liv. For blot et par uger siden fik vi beskeden om, at vores farm var blevet en A-farm.

Vi har i 20 år kæmpet med plasmasytose. Det har medført, at vi hvert år har pelset hele besætningen ned og startet forfra med køb af nye dyr. Gennem årene har vi købt saneringsdyr for omkring 50.000.000 kr. Beskeden om titlen som A-farm var derfor ekstrem glædelig. Glæden varede dog ikke længe - dagen efter blev det nemlig meldt ud af regeringen, at ALLE vores mink skulle aflives.

Desværre har regeringen og de "fagfolk", som de sætter til opgaverne, ikke de kompetencer, der skal til - og her kommer en meget tragisk, men ærlig fortælling.

Fødevarestyrelsen kommer og tester fars mink, da der er corona på de nærliggende farme. Efter lidt tid får han besked om, at hans dyr IKKE er sygdomsramte. Far modsiger fødevarestyrelsen og får dem overtalt til at komme og tage blodprøver af 10 mink, som han havde udvalgt, da han var sikker på, de var coronaramte. Svarene fortæller, at alle de 10 mink er smittet med covid-19. Alt dette gør far i god tro - med stor respekt for dyrene, de nærliggende avlere og vores samfund.

Det bliver herefter meldt ud, at regneringen kun vil give 20% i driftstab til de minkfarme, der er ramt af corona, fordi de ikke har udvist incitament til at holde smitten ude. Det vil sige, at vi går fra 100% til 20% i driftstab for at være ærlige og beskyttende overfor de andre avlere.

Derudover bliver vi også beskyldt for ikke at have udvist incitament til at holde smitten ude af farmen. Denne sætning skærer i hjertet. Det skal siges, at vores forældre stort set har været isoleret lige siden det første smittetilfælde på en minkfarm. De har droppet alle begivenheder, de har ikke ses med venner, de har ikke gået til sport, og de har ikke set os børn i en længere periode. Alt dette for, at vores dyr ikke skulle blive syge.

ALLIGEVEL rammes vores farm af corona - men vi har simpelthen ikke gjort nok i regeringens øjne. Hvad mere kan vi gøre?

Når alt dette er sagt, så har det gjort ekstrem ondt at se, hvor meget nogle mennesker i et samfund kan træde på dem, der i forvejen ligger ned. For det er præcis, hvad vi har oplevet den seneste tid på sociale medier samt i TV.

Vores far - og alle andre avlere vi kender - kæmper hver eneste dag for, at deres dyr har det godt. Vi er vokset op med, at minkene kommer i første række uanset hvad. Far har altid sagt, at når man har med dyr at gøre, er det ikke bare et "arbejde", det er en livsstil - og det har han igennem hele vores liv bekræftet.

Lige siden vi var små har vi været med på farmen. Vi har skubbet gylle, fordelt foder, lyttet efter minkunger og ja, alt det arbejde vi kunne hjælpe med. Derfor har det også været en stor skuffelse, at især medierne og mennesker, der aldrig har oplevet, hvordan en minkfarm fungerer, og de derfor skal udtale sig grimt og ubehøvlet.

Hver gang vi i skolen eller til sport fik en grim kommentar omkring vores far som minkavler, kom der en stor klump i maven. Vi kendte sandheden, og deres ord om vores families livsstil gjorde ondt. Far tog det, som han har gjort gennem alle hans 35 år som minkavler, meget roligt, og inviterede glædeligt folk op i farmen, så de kunne se, hvordan det i virkeligheden så ud. Det medførte, at der gennem årene blev inviteret skoleklasser, SFO og såmænd også borgere fra plejehjem.

Lige nu står vi i en situation, hvor det ikke er muligt at åbne porten op og vise frem bag plankeværket. Men til jer, der ikke kender til branchen - det ville slet ikke være muligt at producere verdens bedste skind, hvis ikke vi passede på vores dyr og behandlede dem godt. Det er meget simpelt.

Det kan være svært at forstå, hvad vi som familier går igennem, og hvor hårdt det er. Situationen påvirker os mere, end man forestiller sig. Vi er frustrerede og kede af det. Uanset hvor højt vi råber, kan vi ikke høres. Vi aner ikke, hvad der skal ske. Vi går rundt med ondt i maven og en uro i kroppen.

Det regeringen foretager sig for tiden og måden de gør det på, er uretfærdig, uværdig og umenneskelig på alle måder.

Vi sender kærlighed til alle andre minkavlerne og deres familier - I har om nogen fortjent det.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Privat

FOTO: Privat

FOTO: Privat

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close