Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
23.06.2011 | Af: Kanal Frederikshavn

Vindmøller monteret på Stena Jutlandicas fordæk

Det er en medarbejder i Stena Lines tekniske afdeling, som har fået den utraditionelle idé.
Stena Line har taget en højest utraditionel metode i brug for at spare energi: Man har rejst to vindmøller på fordækket af færgen Stena Jutlandica, der sejler mellem Frederikshavn og Gøteborg. Det oplyser DR Nordjylland. 

Det er ikke en forsinket aprilsnar, forsikrer Stenas Lines markedschef Carsten Kruse.

- Men jeg må indrømme: Første gang, jeg hørte om det, troede jeg også, der var tale om en joke. Men det er det ikke. Vi har faktisk monteret to syv meter høje vindmøller på fordækket. De skal producere strøm til skibet og reducere vindmodstanden

Og selv om man ikke skulle tro det, så kommer den største besparelse på investeringen på vindmodstanden.

- Alene den del kommer til at spare os for mellem 80 og 90 ton olie om året på den færge. Men strømproduktionen giver nu også et væsentligt bidrag til energi-besparelsen, nemlig hvad der svarer til fire parcelhuses forbrug om året. Vi vil bruge det til vores belysning på vogndækket, forklarer Carsten Kruse til P4.

Vindmøllerne på fordækket af Stena Jutlandica er blot en af 200 ideer til, hvordan rederiet på alle tænkelige og utænkelige måder kan spare energi og dermed penge. Og det er - mener Carsten Kruse - første gang nogen sinde, at man kan se vindmøller i drift på fordækket af et skib.

De to vindmøller står rederiet i en milllion svenske kroner. De ventes tjent ind på kun otte måneder.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Stena Line

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close